Bli inte sjuk nu!

Ambulansintaget på akuten. Här ute fick vi träffa en läkare i tisdags morse, i – 10 grader. Först fick vi stå utanför akutintaget och vänta på att bli insläppta, sedan var det här i ambulansintaget vi träffade en läkare.

Jackie hade haft pendlade feber, oftast mellan 38-40 grader, under en vecka, och så ont i halsen att hon inte kunde varken dricka eller äta. Jag ringde sjukvårdsupplysningen som inte ville hänvisa oss till en vårdinrättning för undersökning, utan skickade en länk till KRY för hjälp. Genom dem fick vi prata med först en sköterska och sedan en läkare. Men det var extremt förvirrat och utan undersökning gick det ju inte att hjälpa Jackie. KRYs läkare skrev ut ett recept på munskölj som apotekets personal sedan avrådde från att använda, eftersom man absolut inte skall få ned något av vätskan i magen!

Vid fyra på morgonen kunde jag inte sova av oro för Jackie, och gick upp och ringde till sjukvårdsupplysningen igen. Den här sköterskan konstaterade att Jackie ju inte hade luftvägssymptom, och att hon inte kunnat äta och dricka på så lång tid på grund av smärta i halsen och i tandköttet, så hon tyckte att vi skulle åka in till akuten direkt eftersom hon behövde få framförallt vätska i kroppen och något som kunde lindra smärtan.

På akuten var läkaren bara fokuserad på om det var coronaviruset. Hon lyssnade på lungorna och kollade syresättningen, trots att Jackie varken hostade eller hade svårt att andas. Allt är inte coronaviruset! De missar ju att ställa rätt diagnoser när allt de har för ögonen är covid-19. Hög feber under lång tid som dessutom pendlar mycket, svullna halsmandlar, extrem smärta ungefär som värsta sortens halsfluss och dessutom tonåring. Jackie hade i princip alla de vanligaste symptomen för något helt annat än coronaviruset.

På eftermiddagen när jag hämtade Bella i skolan följde Jackie med i bilen. Då passade jag på att gå in på vår hälsocentral och frågade om de kunde titta på Jackie. Vi hade ju ingen bokad tid, men de var helt fantastiska! Jag pratade först med en sekreterare, sedan en sjuksköterska. Hon skulle försöka få en läkare att titta på Jackie, under tiden väntade vi i bilen på parkeringen.

Jag trodde verkligen inte att de skulle ta sig tid, men två energiska och glada läkare kom ut på parkeringen och tog prover på Jackie i bilen! När de såg hennes inflammerade hals och tandkött sade de båda två: Oj, djävlar! Oj, djävlar! Efter sju minuter fick vi svar: körtelfeber. För tonåringar kan det tydligen bli så här allvarligt som för Jackie. Den diagnosen var extremt viktig, eftersom hon eventuellt inte får idrotta under den närmaste månaden då mjälten kan brista. Även levern kan påverkas av körtelfeber.

Man kan inte fortsätta att tycka att The show must go on, nu gäller det att alla tar ansvar! Annars kommer människor med olika sjukdomar att få vård för sent, när man inte får komma in till sjukhusen för en ordentlig undersökning av rädsla för coronaviruset. Vi måste alla hjälpa till att stoppa spridningen så att sjukvårdspersonalen kan återgå till sansade undersökningar och diagnoser. 

 

13 reaktioner till “Bli inte sjuk nu!

 1. Bedrövligt! Misstänkte att det ser ut så där. Jag har ju jobbat i den organisationen. Har tänkt många gånger på att man inte får bli sjuk nu. Skönt att det löste sig. Hoppas hon kryar på sig fort.
  Var rädd om er och ha en trevlig helg efter all oro!

  Gillad av 1 person

 2. Skönt att ni fått diagnos och kan andas ut lite nu. Och kanske sova bättre <3
  Jag vet att man inte alltid tänker klart och tydligt när man är orolig, men tror att du haft ditt förtroende för sjukvården kvar om du kontaktat din vårdcentral först. Där är man ju inte lika coronafixerad som på akuten. Minns när jag skar upp tummen på glas och tvingades åka till akuten för min vårdcentral hade stängt. Detta var för många, många år sedan. När vi kom in satt/låg en tjej i väntrummet som blivit riven eller om det var biten av en katt. Hon hade varit där i många timmar och väntat på sin tur. Hon var fortfarande kvar när vi åkte hem. Hade hon gått till vår vårdcentral, som var öppen när olyckan skedde, hade hon fått hjälp direkt. 1177 och akuten är av förståeliga skäl väldigt coronafixerade nu.
  Kramar till er <3

  Gillad av 1 person

  1. Jag sover betydligt bättre nu. Jackie har sovit bra hela tiden, genom feber och smärta. Vi kom i sista sekunden till vår hälsocentral, ett par dagar senare lånade de ut sig till sjukvården där de bäst behövs, så nu hade de nog inte haft tid med en sjuk fjortonåring utan luftvägsproblem. Nu har hon framförallt ont i munnen eftersom viruset fått som följd att hela tandköttet är inflammerat. Ipren hjälper någorlunda, men inte helt. Kram tillbaka! ♥

   Gillad av 1 person

 3. Ja fy stackars Jackie💜💜. När jag gick i 6an ficka jag halsfluss o körtelfeber samtidigt👎 Inge skönt alls – var borta 3 veckor från skolan. Skönt att ni äntligen fick hjälp!! Massa krya på sig kramar

  Gillad av 1 person

  1. Tack Therese ♥ Jackie har varit hemma från skolan en vecka än så länge, men ville redan förra torsdagen gå tillbaka till skolan… Det är många som måste isolera sig nu av olika anledningar, och för Jackie är det olidligt att bara vara hemma och inte få träffa kompisarna och vara i skolan med liv och rörelse. Tror nästan att hon tycker att isoleringen hemma är värre än smärtan i munnen just nu. Hoppas ni mår bra! Kram tillbaka!

   Gilla

 4. Herregud!!! Nej, man ska verkligen inte bli sjuk just nu. Det sa man till och med på Aktuellt idag. Inte direkt, men helt klart mellan raderna.
  Så bra med en diagnos och att läkarna på Vårdcentralen kunde hjälpa stackars Jackie. Stor eloge till dom!!! Antar att Jackie får äta antibiotika i 10 dagar nu, men guuuu så skönt ändå att det INTE var corona måste jag säga, även om hennes symptom inte tydde på det.
  Tyvärr lär vi få leva med att i princip alla sjukdomar kommer i andra hand ett bra tag framöver. Tragiskt, men det är nog sanningen.
  Så håll dig frisk är du snäll!!!
  Hoppas att Jackie snart mår bättre. Håller tummarna!

  Gillad av 1 person

  1. Tyvärr, ingen antibiotika så länge hon har körtelfeber. Antibiotikan gör att det tar längre tid för kroppen att motarbeta viruset. Som en följd av körtelfebern har nu hela tandköttet blivit inflammerat och smärtande, så i dag var vi till akuttandvården och fick litet hjälp och råd. Tack för omtanken! Sköt om dig och mannen också, så att ni håller er friska!

   Gilla

 5. Bedrövligt! Och vilken oro och sådant lidande mest Jackie och en enorm oro för er andra. Så fint att läkarna här kom ut och undersökte henne och att ni fick veta vad det var. Vet att jag i tonåren hade körtelfeber och minns ockås hur sjul det var. Men då fanns inte COVID 19 så jag fick adekvat hjälp. Sverige kan ju inte stanna utan de som är sjuka i annat måste också få hjälp-
  Många tankar till er.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, allt fokuseras på coronaviruset nu, så jag undrar hur det skall gå med alla andra sjukdomar som man sökt för tidigare, men som nu får stå tillbaka. Jag tänker på Astrid Lindgrens berättelse om Emil när han skulle köra Alfred till läkaren i snöstorm, det känns inte mycket säkrare att bli sjuk nu än det var då. Jag överdriver förstås, men den sjukvård jag alltid tagit för given att den fungerar, den trygghetsbubblan har spruckit sönder helt och hållet nu och det känns hemskt. Jackie är i alla fall bättre nu, febern är borta. Däremot har hon inflammerat tandkött som smärtar så mycket att hon knappt kan äta, och enligt tandläkaren som vi besökte i dag, kan det ta tio dagar att bli av med inflammationen efter en så kraftig följd av körtelfebern. Hoppas du och de dina mår bra och håller er friska!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.