Så här har mina recensioner blivit bemötta av författarna

I veckans helgfråga undrar Mia från bokhörnan: Hur har era recensioner blivit bemötta? Har någon författare hört av sig?

Det är väl ungefär så här, som på bilderna här ovanför, som jag ibland får positiv respons på det jag skriver om författare och deras böcker. Just de här två inläggen gjorde mig extra glad, eftersom de sade något om mitt sätt att arbeta och inte bara var citat ur mina recensioner. Jag har också fått förfrågningar från författare om jag vill läsa och ge synpunkter på deras manus, vilket gör mig glad eftersom jag tolkar det som att de tycker att jag är seriös och grundlig i mina recensioner.

Jag har inte fått några ilskna mail från författare som tycker att jag är helt fel ute om deras böcker, som jag faktiskt hört att andra fått. Däremot kan man ju märka på tonläget och/eller genom att jämföra författares reaktioner på olika recensioner att mina recensioner ibland inte hamnat bland deras favoriter. Men jag har alltid blivit respektfullt bemött. Jag har hittills inte varit med om att andra fått en reaktion på sina recensioner av en viss bok på Instagram och inte jag. Om andras recensioner som varit mer positiva fått hjärtan i kommentarerna har mina litet mindre positiva recensioner i alla fall fått ett gilla, så att författaren visar att hon eller han har läst. Det tycker jag visar på god ton och ett proffsigt sätt att hantera såväl positiv som negativ kritik.

De mest intressanta återkopplingarna från författare är när de motiverar vad de tycker om mina recensioner, som när författaren David Ärlemalm tackade för min recension av hans roman Lite död runt ögonen och skrev: ”Extra förtjust i att du sätter fokus på Sofia 🙌”

Mias bonusfråga: Hur firar ni midsommar?

Bilderna här ovanför är från tidigare midsommarfiranden, när Bella och Jackie var ungefär hälften så gamla som nu, och det inte fanns en viruspandemi som satte stopp för allt firande. I år började midsommarafton med att jag gick ut tidigt, när det fortfarande låg dagg i gräset, och vattnade alla odlingar och växter. Och jag provade några klänningar för att se vilken jag skall ha i dag, jag tror att det blir en gul som jag köpte på rea hos Odd Molly. Under dagen ser jag fram emot fint väder och god mat med familjen.

13 reaktioner till “Så här har mina recensioner blivit bemötta av författarna

 1. Jag uppskattar verkligen dina inlägg och jag förstår att författarna också gör det. Och är det något du inte gillar så tycker jag att du framför det på ett väldigt bra sätt.

  Gilla

 2. Har bara haft positiva reaktioner från författare, då de förekommit. Vilket fått mig att tro att författare och förlagsfolk är ett ovanligt vänligt släkte. Så ja, jag har kanske haft någon slags tur möjligen? Instagram använder jag ju inte (av förklarliga skäl – har inte mobil) så kan inte säga huruvida det kanske är ”tuffare tag” i det sociala mediet, i såna fall är det nog heller inget för mig. ;)

  Gilla

 3. Den positiva feedback är du verkligen värd! Har ju sagt det så många gånger att dina recensioner är enastående och otroligt välskrivna. Kul att författarna uppskattar sättet hur du recenserar.
  Så fina bilder med Jackie och Bella. Gissar att ”damerna” inte går klädda såhär i år;-)
  Önskar dig och din familj en Glad Midsommar!

  PS. Om du gillar Odd Molly, så är det rea på rea hos Odd Molly i Täby Centrum. Är inte säker på om butiken kommer att överleva coronakrisen. DS.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Och tack för tipset om Odd Molly. Så tråkigt när företag, särskilt butiker och restauranger, inte klarar sig genom coronakrisen. Jag har hjälpt till litet grand, genom att beställa tre klänningar från Odd Molly nu på deras rea. Helt rätt, så här vill de inte vara klädda numera, Jackie och Bella ;) Men på skolavslutningen hade de faktiskt klänning respektive kjol :) Önskar er också en fortsatt fin helg med sol!

   Gilla

 4. Väldigt trevligt att du får feedback på, i varje fall en del, av de bokrecensioner du skriver. Jag tycker det är givande att läsa dem.
  Så fina bilder på döttrarna. Ja, tiden går. Bara att konstatera.
  Önskar er alla en fin midsommar.

  Gillad av 1 person

  1. Tack, Ditte! Ja, åren går, det märks om inte annat så när man ser sina döttrar växa upp. Hoppas du också hade en fin midsommar, och att du får en fortsatt härlig helg!

   Gilla

  1. Ja, det är betydligt roligare än motsatsen. Jag såg på Instagram att en känd deckarförfattare kritiserat en bokbloggare på ett så oproffsigt sätt, genom att skriva att den här bokrecensenten skrev som en treåring. Vem bemöter en recension på det sättet?! Och också något om att kvinnor borde hålla ihop. Man baxnar ju. Glad att jag inte råkat ut för något sådant. Ha en fortsatt fin helg!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.