Söndagens smakbit ur: Ett högre syfte, av Malin Thunberg Schunke

Mari, på bloggen Flukten fra Virkeligheten, håller tillsammans med Astrid Terese, på bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers.

I dag är det Mari som håller i utmaningen, och jag bjuder på en smakbit ur den här boken:

Under en exklusiv svensexa på den franska rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin mitt i ett blodigt attentat och blir frihetsberövad, misstänkt för att vara delaktig i attentatet. Vem är Amir Yasin och vad hände egentligen i baren i Juan-les-Pins, där flera miste livet och många blev skadade? Det komplicerade ärendet präglas av maktspel och nationellt revirtänkande. Isolerad från sin familj i Stockholm kämpar Amir Yasin för att överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser.

Jag har sträckläst den här boken under två dagar. Den är enormt välskriven, intressant och intensiv och jag är imponerad av hur välavvägd historien är mellan det mer tekniska om hur internationell rättskipning fungerar (eller inte fungerar) och mänskliga relationer, där pressade situationer avslöjar det bästa och det sämsta hos oss.

Citatet är från sidan 33:

”De kommer att hålla oss kvar här tills allt är utrett. Kanske tror de oss, kanske inte… Är ni beredda att ta den risken?” Ludwigs ögon fastnade på Fredrik som blickade ut över havet med mobilen hängande i händerna.

”Vi måste ändå försöka. Det finns säkert vittnen som har lämnat uppgifter om det som har hänt.” När vännerna teg, tillade Manfred bedjande: ”Vi kan väl inte lämna honom här? Det kan du väl ändå inte vilja?”

Ludwig sänkte blicken. ”Manfred, vi kan inte hjälpa honom. Inte här och nu. Vi riskerar att själva bli gripna. Människor har skjutits ihjäl. Det råder en kaotisk och upprörd stämning!”

 

20 reaktioner till “Söndagens smakbit ur: Ett högre syfte, av Malin Thunberg Schunke

 1. Har läst boken och den var otroligt tänkvärd, bra skriven och verkligen en bladvändare. Jag gillar böcker som är skrivna av personer som har jobbat inom rättsväsendet. De har en annan trovärdighet än myspys-deckare.

  Gilla

 2. Det er fantastisk med bøker som interesserer en så mye at en sträckläser. Det er alltid fantastisk å finne slike bøker. Jeg har en i hyllen som jeg har spart til sommerferien og som jeg håper skal være den type bok.
  Ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 3. Det låter som en rätt komplicerad historia, om jag väntar med att läsa den filmas den sannolikt inom ett par år. Jag är dålig på att läsa krim men tycker om att titta på film och serier. Ha en skön söndag, tack för smakbit

  Gilla

 4. Den verkar riktigt spännande. Jag ser här ovan att författaren är åklagare och då blir jag ännu mer intresserad… Jag irriterar mig ofta när en twist i handlingen är alltför otrolig utifrån hur det går till i ”riktiga” världen och det kanske inte förekommer om författaren kan sin sak.

  Gilla

  1. Jag har också sett hennes namn och böcker i flödet, men tänkt att böckerna kanske är litet för tekniska, eftersom hon arbetat som åklagare och även är docent i straffrätt. Även om jag själv är jurist har fördomarna spelat in om att hon kanske skriver lika stramt som hon måste skriva i sitt tidigare arbete. Så var det inte, kan jag intyga. Boken är riktigt bra, det är sällan jag fastnar så snabbt i handlingen som jag gjorde i den här boken.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.