Sommarblommor och fint ogräs

Jag cyklade alltid den här vägen till Leiftra. Nu är det ingen som använder vägen, så i går när jag skulle cykla bort till byn var den övervuxen av gräs och sommarblommor. Det doftade helt fantastiskt av smultron, så jag bara måste stanna och andas in.

Det är klöverblommorna som doftar så gott. Ogräs eller inte, men det vilda överträffar oftast det ordnade tycker jag.

I vår runda rabatt framför huset har jag planterat lavendel och rosor. Prästkragarna är helt förvildade och tar över allt, men jag låter dem vara, det är så somrigt, eller hur? Och med tiden har jag lärt mig att inte kämpa emot naturen, utan behålla de växter som överlever. När jag hade rensat rabatten kunde man känna doften av lavendel länge efteråt.

I krukorna vid trappan har vi också rosor och lavendel i år. Här är den gula rosen litet vissen på grund av regn och blåst, men den verkar tålig och många knoppar är på gång att slå ut.

Den här rosen har lyckats överleva i en av krukorna från förra sommaren. Jag lät den sitta kvar i krukan under vintern eftersom den fortfarande var grön och såg ut att vara vid liv. Och titta så fina rosor den får i år igen.

Den är full med knoppar, så nu när värmen är tillbaka kommer den att blomma fint. I bakgrunden vår lila petunia.

Vår smultronschersmin doftar verkligen smultron. En sådan rekommenderar jag till alla som har trädgård eller balkong. Man kan klippa den så att den håller sig ganska liten i en kruka om man vill.

Här, bland dill och persilja i en av pallkragarna, har Bellas två fröer av solros kommit igång. Jag tror faktiskt inte att hon sett vad som hänt med fröerna som hon tänkte slänga och som jag istället satte ned med papperskruka och allt. Hon är nog inte så intresserad nu heller, men kanske när de blommar?

Här är min pallkrage där jag sådde en påse med sommarblommor som härstammar från medeltiden. Enligt baksidan på fröpåsen kommer blommorna att ha ”klara, fina färger med en rustik ton”. Det blir spännande att se hur det blir!

4 reaktioner till “Sommarblommor och fint ogräs

 1. Har alltid föredragit vilda blommor som växer vid vägar eller i diken. De är liksom totalt underskattade tycker jag.
  Sedan en applåd till allt som frodas hos dig och i dina pallkragar. Så du var inte alls för sent ute som jag trodde – hahaha;-)
  Ska bli skoj att se hur högt solrosen blir.

  Gillad av 1 person

  1. Det kan vara en låg sort, jag vet inte än, den kanske blir 50 cm. Det finns ju olika sorter med olika storlek och färger på själva blomman också, så det blir spännande att se vad det blir :) Håller med, överraskande milt uttryckt att allt tog sig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.