Odla i pallkrage – nyzeeländsk spenat, favoriten bland grönsaker

Nyzeeländsk spenat är inte släkt med vanlig spenat och smakar inte heller som spenat, men kan användas till samma saker. Den växer rejält och fyller ut platsen den står på. Jag hämtar blad till sallad varje dag och det syns inte ens på plantorna. Ju fler stjälkar man knipsar av, desto fler blir det.

Fröna kan ta tid på sig att gro, upp till en månad. Därför tänker jag förså den nyzeeländska spenaten i pluggbrätten nästa vår och plantera ut när de kommit igång litet, så att vi har hela säsongen och kan frysa in resten på hösten. Så blir det nog i år också.

Vi har två rabatter där jag (nästan) gett upp på grund av att lönnarnas rötter tar all näring och vatten, så det är svårt att få något att växa. Nu funderar jag på att göra om rabatterna till kombinerade grönsaks- och blomrabatter. Att behålla pioner, löjtnantshjärtan och aklejor, rensa bort resten och plantera bland annat den här nyzeeländska spenaten. Den kommer dels att fylla upp de tomma platserna i rabatten så att det ser lummigt och grönt ut, dels kan man ju äta den.

 

 

3 reaktioner till “Odla i pallkrage – nyzeeländsk spenat, favoriten bland grönsaker

 1. Istället för spenat så plockar jag svinmålla, ett riktigt ogräs, gott och går att förvälla o frysa. Denna spenatsort har jag aldrig hört talas om, alltid spännande med nya bekantskaper, denna verkar ha åkt långt..

  Gilla

 2. Den nyzeeländsk spenaten verkar ju växa som ogräs och verkar sköta sig själv. Så den lär nog överleva vart du än planterar den skulle jag gissa.Men hur smakar den, alltså som Ruccola eller sallad eller…

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror att du har rätt, men litet hjälpte det nog till att den växer i brunnen hästgödsel :)) Allt jag sådde och planterade verkar trivas i hästgödsel. Jag har dessutom kompletterat med pellerat kogödsel för säkerhets skull, eftersom jag var så sen i starten tänkte jag att växterna behövde en rejäl skjuts!
   Det står på fröpåsen att nyzeeländsk spenat skall smaka som spenat, men jag håller inte med. Den är mildare. Absolut inte som ruccola, som är ganska besk. Jag skall känna efter ordentligt i morgon när jag hämtar in mer, så skall jag svara litet bättre då.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.