I väntan på… (9/365)

… mer snö och ännu fler minusgrader…

Jag hade inte med mig min systemkamera, och fotade med mobiltelefonens kamera. Så här blå blev bilden när jag inte vet hur man vitbalanserar, varken på mobiltelefonen eller i PS, och solen inte lyste in i skuggorna, som då blev blå. Någon som vet hur man kan justera färgbalansen i efterhand, så att snön blir vit och inte blå på bilden?

Så här blev det några minuter senare på ungefär samma plats, men då hade solen tittat fram och lyste in i skuggorna så att de blev mindre blå.

Det ser ganska iskallt ut, men någon timme senare tog jag och Ewa en hundpromenad och pulsade genom snön genom skogen. Väldigt skönt. Nu kan jag arbeta vidare med min text i lugn och ro, utan att känna stress över att jag sitter inomhus när solen äntligen visar sig! Och senare i kväll skall jag lägga upp min recension av Pascal Engmans senaste thriller, Änkorna. Han skrev skämtsamt i en kommentar till mig på Instagram att det var en skitbok. I min recension får ni veta om jag håller med.

21 reaktioner till “I väntan på… (9/365)

  1. Jag läste det! Och jag har sett bilder på Instagram där vissa inte kommer ut ur sina hus på grund av snömängden. Litet för mycket snö på en gång, men fint och dessutom roligt att det blir vinter så att man faktiskt kan vintersporta någon gång, jag minns inte ens när jag åkte skidor här där jag bor. Senaste gången var nog när jag var barn. Hoppas det inte blir för mycket trassel hos er med all snö, och hoppas att ni inte tillhör dem som drabbats av strömavbrott.

   Gillad av 2 personer

 1. Japp, nu har vintern kommit, trots att det inte blev mera än cirka 10 centimeter snö.
  Sedan har jag lärt mig att snö konstigt nog alltid blir blå. Har nåt med UV-strålning att göra. Du kan alltid försöka att i PS gå in på ”Bilder”, ”Justeringar”, ”Kurvor”. Välj ”B” för den blå kurvan och drar kurvan uppåt.

  Gillad av 2 personer

 2. Vad gäller ”Änkorna” tror jag absolut inte du tycker det är en ”skitbok”. Jag kunde inte släppa den.
  Vad gäller mobilens kamera tror jag att det är knepigt att få till det så att snön inte blir blå. Du kan ju inte direkt där stölla in mängden ljus som du släpper in. Har du med dig systemkameran så se nästa gång om och hur skillnaden blir på bilder. Ljuset är ju viktigt och hur det faller. Men något tips har jag inte. Lycka till.

  Gillad av 2 personer

  1. Jag tror att du har helt rätt angående ljusinsläppet, och ja, du hade helt rätt om Änkorna också :) Jag har tagit fram några fototidningar nu och skall läsa på litet om tekniker med min vanliga kamera. Det fanns en del tips om roliga fotoutmaningar som jag skall testa, resultaten kommer väl upp här så småningom gissar jag.

   Gillad av 1 person

   1. Änkorna sträckläste jag. Så bra! Och jag gillar över lag Pascal Engmans böcker. Såg hans kommentar hos dig på Insta. Jätteroligt! Du tar så fina bilder och det är så roligt att se dem. 😍

    Gillad av 1 person

  1. I år tycker jag att det är det :) Jag kan sitta inomhus och se hur det yr där ute nu, men behöver inte bege mig ut för att utfodra hästar, bära vatten som fryser m.m. Då är det ganska behagligt med vinter. Och när jag inte behöver ut med bilen mer än några gånger i veckan är det också ganska fint med vinter, till skillnad från när man måste skrapa isiga rutor varje morgon och kväll. Ja, i år kan jag faktiskt njuta av vinter :)

   Gillad av 2 personer

 3. vilken härlig bild och intressant redigering :)

  Om du fotar i raw så funkar det ju att justera ena och det andra i efterhand. nu vet jag inte vilket program du brukar använda för redigering, men de flesta brukar vara någorlunda snarlika i just det avseende. Om färgen i bilden känns fel brukar jag gå igenom de olika alternativ för VB i Lightroom såsom auto, skugga, moln osv…Om inget av de känns rätt flyttar jag på reglage på egen hand. Solig dag brukar ligga på ca 5500 K, skugga på 7500 K osv. det finns att hitta ungefärliga värden på nätet. hoppas att det är till nåt hjälp :)

  Gillad av 2 personer

  1. Tack! Båda bilderna är dock helt oredigerade, eftersom jag inte vet hur jag skall korrigera det blå i efterhand. Jag skall börja fota i RAW, som du tipsar om, då kan man justera en hel del i efterhand, har jag förstått. Jag redigerar normalt sett annars i PS, och där finns inte så smarta reglage som du nämner att det finns i Lightroom. Jag har funderat på att byta, eftersom programmet jag har är så gammalt och köpt på CD för evigheter sedan. Tack för alla tips!

   Gillad av 1 person

   1. Kolla in Canons Digital Photo Professional som finns att ladda ner från deras hemsida helt gratis. Den är kanske inte lika ”user friendly” program som LR men den är gratis och har samma möjligheter för redigering som LR.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.