Vårt kök – före och efter KonMari-metoden

Jag upptäckte att det gått två veckor sedan mitt senaste inlägg, dagarna rinner iväg! Jag har haft fullt upp med det vanliga livet, och utöver det drog jag igång ett stort projekt för en månad sedan som tagit mycket tid.

Ni kanske minns hur det började? Jag åt lunch med en väninna som tipsade om den japanska kvinnan Marie Kondo. På kvällen letade jag upp Konsten att städa med Marie Kondo på Netflix, och blev så inspirerad! Jag älskar ordning, men jag gillar inte att slösa värdefull tid på att städa. Jag gör hellre något annat, som att träna, rida, läsa eller arbeta. Men tack vare Marie Kondo fick jag tips som jag insåg skulle fungera för att hålla hemmet i ordning även efter några veckor. Ni skall få se!

Marie Kondos metod för ordning och reda hemma kallas KonMari-metoden. Metoden går ut på att samla ihop allt man äger, en kategori åt gången, för att sedan behålla bara de saker som man verkligen gläds åt. Sedan väljs ”ett hem” för de olika sakerna, ofta lådor. Lägger du alltid tillbaka sakerna på sina respektive platser (i sina lådor) blir det inte stökigt igen. Jag skall visa längre fram i inlägget hur det har fungerat hos oss.

Vårt gamla Poggenpohl-kök från 1960-talet, som känns ultramodernt i sin stramhet. Det passar inte i ett 1800-talshus, men det är funktionellt och därför tycker jag om det, trots blå bänkskiva

Enligt KonMari-metoden är det smart att börja med en kategori som man inte har så mycket känslor kring, som kläder. Genom att komma in i tankesättet när man rensar och organiserar kläder blir det enklare sedan när det är dags att rensa bland exempelvis fotografier.

Mina kläder rensade jag och organiserade för något år sedan, så nu var det dags för köksskåpen och kökslådorna. Varenda skåp och låda har jag gått igenom, pryl för pryl, och rensat ut sådant vi inte använder. Jag hade till exempel en jättefin mjölsikt som jag rensade ut. Om den inte blivit använd under de senaste åren kommer den inte att bli det kommande år heller.

Jag tittade länge på ett ensamt handblåst glas på fot, som var det enda som fanns kvar i en serie. Jag har så många positiva minnen kring middagar som jag anordnat då jag dukat med det glaset. Men. Jag tog till mig Marie Kondos kloka filosofi: begrunda varje enskild ägodel och fråga dig själv om den ger glädje. Does it spark joy? Om den gör det skall man hitta en plats där den ska vara. Om föremålet däremot inte skänker glädje ska man tacka för tiden som varit och göra sig av med den. Det låter flummigt, men det fungerar. Alltså – tack för den här tiden, hej då.

Vi har haft en ordning i högskåpet och skafferiet där vi ställer allt som tillhör samma kategori på samma hylla. Som till exempel all slags pasta på samma hylla, allt som hör till bakning på en hylla och så vidare. Men ni vet säkert hur det blir när det blir fullt på hyllan – man ställer på en annan hylla, så länge… Och sedan är oordningen ett faktum inom inte alltför lång tid.

Så här såg vårt högskåp ut före och efter att jag städat ur och organiserat. Nu står allt i lådor, eller som Marie Kondo uttrycker det: allt har ett hem. Det är det absolut bästa med Kon Mari-metoden, att allt står i lådor.

  • Det är enkelt att se var saker finns
  • Mindre risk att köpa fler av samma sak, är det fullt i lådan kommer det inte ned något mer
  • Enkelt att hålla rent från smulor, mjöl och annat – bara att lyfta ut den låda som behöver torkas ur, utan att behöva plocka ut allt från hyllan
  • Inget svinn – man ser vad man har och använder det innan man köper nytt.

Och så här såg det ut i vårt skafferi. Suck… Det börjar med ordning, men efter några dagar börjar saker ställas tillbaka där det finns en ledig plats. Kaos blir ett faktum.

En tur till Ikea, som har prisvärda och praktiska lådor för livsmedel, och sedan satte jag igång!

Titta, så bra det blev!

Hundfoderpåsarna ger ett stökigt intryck, men framförallt blir fodret sämre om påsen inte är ordentligt försluten. Jag letade på nätet och hittade de här två foderbehållarna hos svenska Amazon. Nu kan vi hälla över fodret från säckarna ned i behållarna. Prydligt, praktiskt och enkelt.

Vi har förvarat mediciner, vitaminer, halstabletter, sårrengöring, ögondroppar, bandage, plåster, bomull med mera i en gammaldags medicinlåda + en liten väska + två påsar + en kartong. Dags att rensa ut sådant med gamla datum och att skapa ett system! De gamla luskammarna uppfyller verkligen inte kravet på spark joy! De har legat där oanvända sedan tjejerna gick på lågstadiet och alla elevers hår måste gås igenom varje höst när en ny lusperiod drog igång. Skön känsla att kunna kasta de kammarna!

Vänstra lådan för litet allmänt, som vitaminer, öronproppar till flygresor, åksjuketabletter, tabletter mot illamående och liknande. Mittenlådan för förkylning, feber, hosta. Högra lådan med förband, sårtvätt, plåster.

Det tar mycket tid att rensa och organisera, men det ger sådan energi att få ordning! Och att veta att man bara har sådant man verkligen vill och behöver ha.

Jag har rensat bland mina böcker också, som visade sig vara tusentals… Och det innebar att jag inte bara måste städa upp i vardagsrummets bokhyllor, utan även i det som en gång var lekrum, och som sedan blev arbetsrum, och som i flera år varit ett slags skräprum och inte alls lockat till arbete, eftersom vi har böcker i bokhyllor där också. Ni skall få se före- och efterbilder på det i ett eget inlägg, men här är en liten försmak på hur det såg ut när jag började, hur jag lade upp alla böcker vi hade i huset på bord och sorterade efter genre, och hur det blev när det var klart.

Men först ett inlägg med uppdatering om vad som hänt sedan sist, utöver att jag rensat och organiserat som en besatt de senaste fyra veckorna..!

♥ ♥ ♥

2 reaktioner till “Vårt kök – före och efter KonMari-metoden

    1. Vad roligt att kunna inspirera! Det är lådorna som är den stora hemligheten tror jag. Vi har på samma sätt i kylskåpet nu, och är det fullt i lådorna kommer det inte in något mer. Och vet man ur vilken låda man tog något, är det bara att ställa tillbaka på samma plats. Jag har röjt upp så många gånger, men det blir alltid kaos till slut ändå. Nu har vi haft det här systemet med ”ett hem för allt”, det vill säga lådor för varje kategori, under en månad, och det är fortfarande perfekt ordning, så jag tror att det kommer att fungera även på lång sikt!

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.