Sista kursen på forskarnivå är klar!

Det här är litteraturen jag har läst, skrivit PM om och diskuterat med min huvudhandledare den senaste tiden. Litteraturlistan kändes vid första anblicken som en lång uppförsbacke, men att läsa böckerna och artiklarna och diskutera dem var otroligt intressant och roligt! Nu har jag fått ett mycket bättre perspektiv på forskningen, på mitt eget avhandlingsämne, jag känner mig som en forskare och är stolt över att vara det!

I utbildning på forskarnivå ingår avhandlingen och en kursdel. Vad kursdelen ska innehålla styrs av den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet. I mitt ämne har ingått:

a) introduktionskurs för doktorander inklusive vetenskapsteori, metodologi och pedagogik, seminarier och PM-skrivande, 15 p
b) ämnesseminarier, 15 p
c) kompletterande kurser, då jag valde att läsa kriminologi på Stockholms universitet, 15 p
d) litteraturkurs, 15 p

Juristutbildningen omfattar 270 högskolepoäng, det vill säga 4,5 års heltidsstudier, och när utbildningen är avslutad och godkänd får man sin juristexamen som är en yrkesexamen. Efter att jag skrivit mitt avslutande examensarbete blev jag erbjuden en plats på forskarutbildningen. Den omfattar 240 högskolepoäng. Jag har blivit finansierad genom universitetet, genom en rättshistorisk stiftelse och genom vetenskapsrådet, och genom att undervisa i fördjupningskurser (om diskriminering, i empirisk rättsforskning och rättshistoria) i slutet av juristlinjen.

På universitetet motsvarar 1,5 p en veckas studier, så forskarutbildningen består av ungefär 10 månaders studier, övrig tid innebär forskning, det vill säga att arbeta med och skriva avhandlingen.

Jag hade klarat av alla delarna i forskarutbildningen, utom litteraturkursen, när jag lämnade universitetet för att vara mamma och driva eget företag. Femton år senare tog jag kontakt med universitetet och frågade om de ville ha mig tillbaka. Det ville de. Egentligen hade jag kunnat vara färdig juris doktor nu, men jag valde ju som ni kanske kommer ihåg att ge ut min första bok som en SOU, och tänkte att jag skriver en till bok..! Ungt och naivt, är väl det enda jag kan säga om det. Men nu är faktiskt min andra bok, det som kommer att bli avhandlingen, på gång. Deadline i september!

Det har inte varit en dans på rosor att vässa hjärnan igen, efter att ha varit väldigt praktiskt inriktad under många år med fokus på barn, familj och företag, det var helt ovärderligt att ha möjlighet att läsa och recensera mängder med litteratur av olika slag. Jag är evigt tacksam förlagen och författarna som givit mig det förtroendet.

Några bilder på våra fantastiska syrener får avsluta inlägget. De har precis haft sin blomningstid och jag har njutit varenda sekund av att både se dem och känna doften av sommar. Det här är platsen för mig ♥

Nu vet ni vad jag ägnat mig åt den senaste tiden. Den närmaste tiden kommer inläggen att handla mer om skönlitteratur, träning, matlagning, trädgård och utflykter.

Ha det fint!

12 reaktioner till “Sista kursen på forskarnivå är klar!

 1. Förutom det fantastiska i att du gjort allt detta så är jag mäkta imponerad av att du dessutom kommer ihåg vad du läst – då, för flera år sedan! Du har en kapacitet som är enastående och jag är mäkta imponerad av dig och det du åstadkommit!

  Gilla

 2. Grattis! Beundransvärt hur du plöjt igenom och har tagit till dig all denna kunskap ! Ha en avkopplande och skön sommar, det har du förtjänat

  Gilla

  1. Tack så mycket! Det har varit litet tungt ibland, men väldigt intressant och väldigt skönt nu när jag klarat av det :) Önskar dig också en riktigt fin sommar!

   Gilla

 3. Stort grattis! En enastående prestation. Men någonstans hänger jag inte riktigt med. Har du disputerat eller är det det du gör nu. Eller är det disputation nr 2 som nu är på gång för doktorshatt nr 2. Helt oavsett är det imponerande.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Jag skrev en bok tidigare, som jag valde att inte disputera på (mina val kan man ifrågasätta ibland, särskilt i det här fallet…), men nu är jag nästan, nästan klar med nästa bok. Den här litteraturen som jag läst ingår i en obligatorisk delkurs i forskarutbildningen, och nu är jag klar med alla delmomenten och skall bara slutföra boken också :)

   Gilla

   1. Heja! Vilket enormt jobb du gjort! Jag hängde inte riktigt med men nu förstår jag. Stort, varmt och innerligt grattis

    Gilla

  1. Tack så mycket! Det var litet tufft att återuppta detta som jag lade i träda för femton år sedan (…), men nu känns det obeskrivligt skönt! Hoppas det går bra i dag med flytt och omställning!

   Gilla

 4. Stort, stort GRATTIS! Kan bara beundra dig att du framgångsrikt plöjde igenom dessa tegelstenar. Du måste verkligen vara intresserad av dessa ämnen. Bra jobbat!

  PS. Härliga bilder förresten:-) DS.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Prokrastinering var mitt andra namn under lång tid, det kändes oöverstigligt att ta mig igenom all text om amerikanska rättsfall, amerikanska domare, amerikansk rättsteori, ekonomisk teori… var tvungen att googla på otroligt mycket som jag inte kände till om det, men nu känns det vääääldigt skönt att ha den kunskapen, och framförallt att ha det klart :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.