Före och efter ogräsbekämpning

Det är mycket att hålla efter på en liten gård om man vill att den skall vara välskött. I somras fick jag covid med 39-40 graders feber under en vecka, och efteråt var jag genomtrött i en månad, så grusgångarna växte nästan igen. Ni ser vilken grön matta det hann bli vid stenmuren.

I absolut sista sekunden hann jag ogräsbekämpa, så två veckor senare såg det ut att ha fungerat, trots att det börjat bli kallare och regnade hela tiden. Snöfattiga vintrar är det inte roligt att se ogräset i grusgångarna varje dag utan att kunna rensa bort det förrän marken tinar någon gång i april.

Innan ogräsbekämpning och efter. Lönnlöven hann falla innan ogräset torkat ihop och försvunnit från grusgångarna, men nu är det fint igen!

Överst till höger innan ogräsbekämpning, och nedanför som det såg ut någon vecka efter. När det blev höst hade ogräset försvunnit.

Några foton från första året i huset, 2003. Det var inte alls lika lummigt och rabatterna hade vuxit igen. Jag förstår till hundra procent att dåvarande ägarna inte hade varken lust eller energi att hålla efter rabatterna. Ni ser ju vad jag grävde upp…

Jag grävde djupt för att fylla på med matjord och gödsel, och rabatterna var fulla med stenar och rötter som var så tjocka att jag måste hugga av dem med en yxa! Titta på bilden i mitten så ser ni en bit av en rot som var tjock som en trädgren sticka upp ur korgen. Egentligen borde jag ge upp om att ha rabatter där, eftersom lönnarnas rötter växer in i rabatterna och suger upp all näring och allt vatten. I sommar gav jag upp en stund och rabatterna började växa igen, men till våren är jag nog redo igen.

När allt är välskött tänker man inte på hur mycket arbete som ligger bakom. Men när det är misskött ser man det direkt. Tråkigt, men sant. Så här såg grusgången ut från stallet upp till huset innan jag ogräsbekämpade, och på bilden till höger hade ogräset börjat torka ihop.

Inget kalas utan kras, heter det ju. Jag vet inte vad det skulle kallas när jag alltid klantar mig eller gör illa mig när jag arbetar praktiskt. Det här fotot visar i alla fall just det, att jag klantat mig rejält. Slangen till trycksprutan med ogräsbekämpning lossnade när det var fullt tryck i sprutan, så den sprayade ned hela mig och även gräset där jag var just då. Om jag inte torkar ihop av ålder kommer jag väl att skrumpna ihop av bekämpningsmedlet.

Så här såg våra lönnar ut innan löven föll av. Ser ni att de tre lönnarna är i olika stadier? De får alltid löv efter varandra, och bladen gulnar och faller av efter varandra, trots att de står på samma plats. Det kanske är tre olika slags lönnar.

Hoppas ni har det bra och inte fryser alltför mycket, nu när elen är dyrare och ni kanske har det litet svalare inomhus.

6 reaktioner till “Före och efter ogräsbekämpning

  1. Jag blev rekommenderad ett bekämpningsmedel från handelsträdgården här i närheten. Det tog litet tid innan det blev effekt, men det kan ha berott på att jag var ute i absolut sista minuten.

   Gilla

   1. Jag är ute efter något liknande nu när vi äntligen gjort iordning våra grusgångar. Vi bestämde oss för att göra dem utan ”gränsmojänger” eftersom sådana inte passar i en trädgård till ett sådant här gammalt hus från 1910-talet. Räknar med att få kantskära, men ytogräs kommer ju hela tiden. Får se vad som finns här nere. Granngården borde kanske ha något tänker jag?

    Gilla

   2. Jag tänker som du. Med kantskärning litet då och då håller man gångarna raka och fina. Vi lät det gå för långt, då blir det mer jobb. Granngården har medel att spruta på ogräset som fungerar perfekt. Köp en dunk med slang och sprutmunstycke, det underlättar väldigt mycket.

    Gilla

 1. Som jag sagt förut – det har sina fördelar att bo i lägenhet där HSB sköter såväl snöröjning som ogräsbekämpning. Fördelen med gård är ju att man som du skriver inte behöver uppsöka ett gym;-)
  Ja, bor man i hus och har eluppvärmning märker man nog skillnaden. I en lägenhet är det inte kännbart alls, inte än i alla fall.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.