Måndagens boktips: Sanningar och lögner

I dag ger jag tips på böcker där sanningar och lögner får central betydelse för historierna.

Det här är romaner som antingen är precis nyutkomna i år, eller kommer senare under våren.

I april kommer En väv av lögner av Kristin Fägerskjöld. Jag blir lockad redan av omslaget.

Kristina Appelqvists deckare brukar jag tycka om. Lögnaren i skafferiet kommer i mars och är andra delen om kommunikationschefen Nina Storm som hamnar i mordhistorier. Jag har lagt fram första delen i serien; Klänning för korta kvinnor, och skall försöka hinna läsa den snarast. Den finns förresten med på bokrean hos flera bokhandlar.

Lögnaren, av Monica Rehn, kom ut i januari i år. Det är en psykologisk spänningsroman som vrider på begreppen skuld och oskuld. En författare anklagas för våldtäkt och mediedrevet tar fart. Men vem är lögnare och vem talar sanning?

I maj kommer Låt mig berätta allt, första delen i en ny serie; Hemligheternas ö. Ulrica kommer till den idylliska ön Ven mellan Danmark och Sverige för att tillbringa sin semester där. Bofast på ön är Bea, som bor i huset bredvid. För båda kvinnorna har livet skakats om och jag är nyfiken på hur de kommer att hantera det, och hur Ulrica och Bea och deras liv kommer att utvecklas. Caroline Säfstrands romaner brukar alltid innehålla trovärdiga karaktärer som är mänskliga, och som är intressanta att följa.

I maj kommer också Anna Tells kriminalroman, Det sanningen döljer. I ett högsommarvarmt Karlstad blir en polis som arbetat med en stor och ifrågasatt insats kring tjuvskytte av varg mördad. Det som skulle kunna beskrivas som en ren avrättning sprider en våg av oro i kåren att fler kan stå på tur. Den erfarna brottsutredaren Hedvig Lilja vid NOA i Stockholm får i uppdrag att åka till Karlstad för att stödja en milt sagt ansträngd förundersökning. Detta är första delen i en ny serie om Hedvig Lilja, och jag vill läsa.

Och några äldre romaner, av författare som ni säkert känner igen. Ni kanske har läst någon eller några av böckerna?

Fyra av de här fem romanerna innehåller mordgåtor, och flera finns med på bokrean. Alla ljuger av Camilla Grebe, Lögnen och de två andra delarna i serien och Små svarta lögner av Sharon Bolton, som storpocket. Stora små lögner av Liane Moriarty har jag dock inte sett ingår på bokrean.

Jag har inte läst Annika Estassys roman, Många lögner små, men jag vågar lova att den inte innehåller varken planerade mord eller oavsiktligt vållande till någons död. Snarare halvdöda äktenskap, döda växter och svåra vänskapsrelationer. Maja erbjuds ett vikariat som kyrkogårdsvaktmästare i Måneby (detta är tredje delen i serien om Måneby), och berättar inte att hon förmodligen har traktens minst gröna fingrar. Det här är högst sannolikt en berättelse som kan passa alla oss som tycker om feelgood med svärta och som längtar efter våren, varma vindar och växtlighet! Den finns dessutom med på bokrean.

Tipsa väldigt gärna i kommentarerna, eller länka till egna blogg- eller Instagraminlägg, så fortsätter vi att dela med oss av bok- och filmtips till varandra!

En reaktion till “Måndagens boktips: Sanningar och lögner

  1. Kul med många nya bokserier. Jag brukar vänta tills det kommit fler böcker innan jag börjar läsa serier, för jag vill kunna sträckläsa storyn. Många lögner små låter som en skön feelgoodroman.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.