Recension: De von Sydowska morden och andra boktips

Passar på att läsa böcker när jag ändå är litet krasslig.

I lördags läste jag Hypnotisören. Jag har varit skeptisk till den, så den har stått länge i bokhyllan och inte blivit läst. Jag blev ännu mer skeptisk när jag började läsa den. Men som tur var så fortsatte jag att läsa… och läsa… Jag sträckläste den från morgon till kväll!  Ärligt talat, det är en av de mest välskrivna böcker jag läst! Jag skulle vilja läsa den en gång till, bara för att försöka förstå hantverket..!

Den här boken måste ni också läsa! Det är ingen deckare i vanlig mening, ingen polisutredning. Mer om karaktärerna. Boken bygger på en verklig händelse, en händelse som räknas som svensk kriminalhistorias mest kända fall. Motivet är fortfarande okänt.

Det var måndagen den 7 mars 1932 i en åttarumsvåning på Norr Mälarstrand i Stockholm. 23-årige Fredrik von Sydow mördar sin far, den kände riksdagsmannen Hjalmar von Sydow, slår ihjäl hans kokerska och hembiträdet. Efter morden tar Fredrik och hans fru taxi till olika restauranger, konditorier, ett apotek och en herrekiperingsbutik, och vidare till restaurang Gillet i Uppsala. Där äter de ostron och dricker Champagne med några vänner som de hämtat upp. Under supén blir Fredrik diskret kallad till foajén där polis väntar. Fredrik och hans fru går dit tillsammans. Fredrik böjer sig fram mot sin fru och skjuter henne i tinningen med en fickpistol. Sedan skjuter han sig själv.

När jag undervisade i rättshistoria bjöd vi in Helena Henschen att berätta om sin bok, som är en personlig berättelse om, och ett försök att förstå, de von Sydowska morden. Hjalmar von Sydow var Helena Henschens morfar. I pressen blev morden lika uppmärksammade som ett statsministermord, men inom släkten försökte man tysta ned det som hänt. Brev, foton och annat som hade kunnat hjälpa till att förklara händelsen förstördes. Häromdagen kom jag att tänka på boken igen, när jag av en slump fick se att Helena Henschen tråkigt nog har gått bort.

Boken är gripande, spännande och intressant. Faktiskt inte så mycket för själva mordhistorien, utan för personskildringarna, den tid som var och vad som kan få en människa att ta någon annans liv och sitt eget.

Både Fredrik von Sydow och hans fru hade komplicerade förhållanden till sina föräldrar. Paret fick en dotter som de först tvingades lämna bort för att undvika skandal, inte minst eftersom de var för unga för att få tillåtelse att gifta sig. Fredrik hade problem med alkohol och droger och levde över sina tillgångar. Det konto som fadern öppnat åt honom var övertrasserat. Fredrik hade dessutom misslyckats med sina studier i Uppsala. Det har också spekulerats om psykisk ohälsa. Flera händelser innan morden skulle också kunna ge en förklaring, men något säkert motiv finns inte.

Nu läser jag den här boken. Precis som i Fogelströms andra romaner får man följa några personer som kämpar hårt för att klara sig. På köpet får man fantastiska Stockholmsbeskrivningar från tiden kring sekelskiftet 1900. Men vet ni, det jag tycker är mest fascinerande med Fogelström är att han berättar om olika personers vardagsliv. Här behövs inga mord för att skapa spänning. Och ändå blir det så fängslande! Jag skall försöka komma på vad det är som är hemligheten nu när jag kommit halvvägs i boken. Ni som läst Fogelström kanske vet vad det är?

 

4 reaktioner till “Recension: De von Sydowska morden och andra boktips

  1. Länge sedan jag läste Fågelström men gillar historier från det ”vanliga ” livet väldigt mycket, det är något magiskt över dem, svårt att förklara. När jag läste Elsie Johansson´s triologi med bla Glasfåglarna var jag också helt fångad av den berättelsen. Kram!

    Gilla

  2. jag började på hypnotisören innan jul och gillade den sedan snodde mannen den och sträckläste den! Nu är den ”ledig” igen men har inte satt igång ännu! Däremot läste jag hela fogelström-serien ”Våra drömmars stad” som ung och älskade den fastän jag inte ens bodde i Stockholm då! Har tänkt att läsa om den och nu måste jag bara införskaffa allihopa!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.