Behandling av häst med sommareksem

Uppdatering 24/7 2016: Efter sommaren 2013 har Glaeda sluppit sommareksem (peppar, peppar). Hon har inte ens behövs eksemtäcket, eftersom hon inte visar några tecken på att behöva det.

Läs gärna inlägget om hur jag behandlade henne då hon drabbades av kraftigt sommareksem.

 

morgonfodring

Det finns en hel del skrivet om hästar med sommareksem och jag har fått många bra tips från er andra med eksemhästar. Men eftersom det inte finns någon medicin eller annat som kan bota en häst med sommareksem, har jag även läst på om människor med eksem. Jag gissar att forskning om eksem på människor varit ett mer prioriterat område än eksem på hästar.

♥ Utifrån det jag läst ger jag nu båda hästarna linfröolja och B-vitamin i litet blötlagd betfor varje morgon. Hudproblem kan förvärras om det är obalans i tarmfloran, och det skadar inte att behandla hästarna även inifrån, genom fodret. Linfröolja har många positiva egenskaper. Jag häller själv en matsked linfröolja på min egen mat varje dag. B-vitamin brukar jag ge på vår och höst när hästarna fäller/sätter päls. Men nu får de extra tillskott även under sommaren.

♥ Eksemtäcket från Boett är en självklarhet, och det verkar som det skyddar bra. I början kliade hon sig så jag måste ut i hagen fem-sex gånger per dag för att lägga täcket till rätta för att skydda henne mot svidknotten. Nu är det bara ett par gånger per dag. Ett gott tecken!

♥ Nu är det försent att stalla in hästarna på kvällarna och nätterna. Glaeda börjar direkt klia sig mot väggarna i boxen tills det blir sår. Nästa säsong kommer inte hästarna att få vara ute på nätterna när knotten är som värst, utan stallas in som under resten av året. Och eksemtäcket kommer på direkt i samband med värmen redan i april, kanske redan i mars.
.

eksem3

♥ Det är viktigt att hålla huden och hårremmen ren, luftig och mjuk. Jag har hittills shamponerat Glaeda med Epi-soothe. Det är ett återfuktande schampo med havremjöl för hund, katt och häst. Man kan använda det dels för att motverka hudirritation och klåda orsakad av allergi, dels som ett vardagsschampo.
.

eksemvård

♥ Många använder Ekholms PROB-produkter till sina eksemhästar. Jag har beställt shampo, olja och specialkräm från Hestbolaget (blixtsnabb leverans och suverän service!)

♥ Veterinären har skrivit ut kortisonspray; Cortavance, som lindrar klådan och dämpar inflammation. Jag skulle spraya de utsatta partierna en gång per dag i sju dagar, men jag slutade efter två dagar eftersom den gav  effekt direkt. Man skall inte använda kortison för mycket, det tar bort den naturliga motståndskraften mot bakterier och annat, och då kan man bli tvungen att behandla med antibiotika också.

Switch knott- och flugmedel är numera receptbelagt, så det fick jag utskrivet från veterinär. Jag vill inte att Glaeda skall störas av surrandet av flygfän runt sig. Vissa hästar kan sätta igång och klia sig bara genom att höra ljudet av insekter, eftersom de förknippar ljudet med klådan.

♥ Till människor med hudproblem rekommenderas motion för att få igång blodcirkulationen. Jag slutade rida när Glaeda fick problem med eksem, för att inte göra det ännu värre för henne. Men nu tror jag att jag skall göra tvärtom, och se till att hon får motion varje dag istället. Hittills har hon kunnat vara oskodd eftersom jag ridit i skogen på mjukt underlag. Men i skogen är det mängder med insekter som flugor, knott och bromsar nu, så jag skall ringa hovslagaren och få henne skodd så jag kan rida i mer öppen terräng på grusvägar.

Såren är helt borta vid svansroten, men det är fortfarande skorv och en gulaktig vätska i hårbotten. Det är en effekt av allergin, att hårsäckarna utsöndrar den gulaktiga, kletiga vätskan. Om inte den här behandlingen hjälper, och såren kommer tillbaka, skall jag beställa hem Ökozon, som jag fått rekommenderat från flera som har eksemhästar. Det är ett paket med fodertillskott, shampo och krämer som skall användas på liknande sätt som jag gör nu fast med andra produkter.

.

 

4 reaktioner till “Behandling av häst med sommareksem

  1. Nu ser det ut att ljusna och det itakt med att ta reda på så mycket fakta som möjligt om eksemen i alla kontaktvägar man har. Bra gjort och vi följer nu den krokiga men ljusa vägen ;-) kram

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.