Om ställtid och lätt och lagom-aktiviteter

lax

Jag blev förkyld i början av veckan, så jag har masat mig fram och inte orkat göra så mycket. En suddig bild (måste sluta fota med mobiltelefonen…) får visa vad jag tycker att min helg gick ut på den här veckan – nämligen att laga mat och allt kring det. Planera måltiderna, laga maten, duka fram, äta maten, duka av, plocka i diskmaskinen och plocka ur diskmaskinen. Och så börjar allt om från början.

Förkylningar och tid i soffan under en filt ger tid för eftertanke. Hur hinner ni andra med allt som skall göras..? Nu i höst tar Bella och Jackie danslektioner två gånger i veckan. Tiden det tar att skjutsa dem till dansskolan och tiden jag måste vänta tills de är klara blir fyra timmar i veckan. Eftersom kommunen lade ned vår byskola, så kör jag dem dessutom tur och retur till skolan varje dag, vilket tar 2,5 timmar i veckan. Dessutom tar de flöjtlektioner, och då väntar jag på dem en halvtimme i veckan. Skolan har dessutom så kallat läskontrakt med alla barn från åk 1 till åk 9, vilket innebär att de skall läsa högt för en förälder en kvart varje dag, fyra dagar i veckan. Det blir två timmar i veckan. Om jag bara räknar tiden för tjejernas aktiviteter så blir det nio timmar i veckan för mig. Utöver det skall ju allt annat hinnas med, som att tvätta, städa, laga mat och annat som dyker upp. Och så skall min avhandling bli klar mitt i allt detta.

Jag uppskattar tiden jag tillbringar med våra tjejer otroligt mycket, det är det som ger mest mening för mig i livet. Jag är väldigt tacksam för all tid vi har möjlighet att vara tillsammans. Jag tror dessutom på kvantitetstid när det gäller barn. Och som en bonus blir det lugn och ro i familjen. Allt flyter på väldigt smidigt, ingen behöver kasta sig iväg från jobbet för att hinna hämta barn på fritids eller ta ledigt från jobbet när tjejerna skall till tandläkare eller blir sjuka. Det blir inte några dagar då man behöver ta ledigt från jobbet för att det är utvecklingssamtal, utställningar på skolan, föräldramöten.
.

069

Samtidigt inser jag ju att det inte är möjligt att fortsätta så här om jag skall bli klar med min bok, så jag har försökt komma fram till en lösning.

Bodil Jönsson har skrivit flera kloka böcker om tid. Hon kanske har svaret, när hon skriver om Ställtid. Den där tiden man mentalt behöver för att hinna avsluta en sak och ställa om sig för att ta itu med nästa. Hon menar att när man gör ”lätt-och-lagom-aktiviteter”, då behövs ingen ställtid. Dem kan man dra igång direkt. Jag förstår precis vad hon menar med det. Det är inga problem att gå direkt från att hjälpa barnen med läxorna till att laga mat, vidare till att tvätta och att utfodra djuren på gården. Det är betydligt svårare att gå från läxläsning med barnen till att sätta sig vid datorn och direkt förstå och formulera samband mellan 1975 års välfärdspolitiska mål för det svenska samhället, Europarådets ramkonvention för skydd av nationella minoriteter och 2011 års grundlagsändring av svenskt minoritetsskydd. Mellan läxläsning och arbete med avhandlingen behöver jag ställtid.

Så har jag lösningen då, på hur jag skall få ihop familjeliv med arbete? Kanske. Jag får testa, utvärdera och återkomma om det!

 

 

3 thoughts on “Om ställtid och lätt och lagom-aktiviteter

 1. För mig är ställtid superviktig. Eller skrotartid som det ju också kan kallas. Bara-vara-tid. Det är en otrolig skillnad nu när barnen vuxit upp lite, två har flyttat hemifrån och alla kan de ta sig till olika aktiviteter utan så mycket hjälp. Samtidigt som det fortfarande händer att tågen inte går eller att någon som egentligen blivit stor behöver att man finns där. Jag har aldrig tagit körkort, visst har jag saknat det ibland men samtidigt har det inneburit att jag inte behövt hålla i skjutsandet också, jag håller ju i allt det andra. Och eftersom jag jobbar hemifrån har jag alltid funnits för barnen när de kommit hem från skolan eller behövt prata. Känner att det betyder mycket för dem – och för mig!

  Hoppas att du får ditt pussel att fungera, att utnyttja väntetiden vid dansen till något är väl en bra grej?

  Liked by 1 person

 2. Det är verkligen ett pussel! Med egen erfarenhet av ungefär detsamma så tänker jag att det inte finns EN lösning på detta utan precis lika många lösningar som människor med ”problemet”! Ingen lösning passar alla men förhoppningsvis kan man hitta den som passar en själv!
  Det är fint att läsa om din tid med barnen – många önskar nog att de kunde göra det samma (och många skulle nog kunna, men ser det inte) :) Samtidigt pluggar du! :) Så himla kul!
  Hoppas verkligen du hittar din balansgång i detta!

  Gilla

 3. Jag känner igen mig i det du skriver om tid! Jag har börjat läsa en kurs pa distans och trots att jag egentligen har tid har jag svart att sätta mig och komma igang. Det är sa mycket annant som ska hinnas med och aktiviteter som inte kräver ställtid tenderar att ga före..

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.