Skip to content

Bokbloggsjerka v. 4 – To the wedding

29 januari, 2016

I Bokbloggsjerkan ställer Annika denna vecka (29 januari – 1 februari) frågan: Har du någonsin läst en bok där det har hänt någonting som du inte alls hade väntat dig, eller som du absolut inte tyckte om?

wedding

Kanske den bästa bok jag läst, To the wedding, av John Berger, slutade på ett sätt som jag inte tyckte om. Jag hade önskat mig ett bättre slut för huvudpersonerna. Samtidigt är slutet avgörande för att boken skall bli den fantastiska skildring som den är.

Ninon, är en tjugotreårig fransyska som har träffat sitt livs stora kärlek, Gino, och de planerar sitt bröllop i Italien, Ginos hemland. Ninons mamma reser till bröllopet med buss från Bratislava, pappan reser med motorcykel från Frankrike. I deras ögon lyser förtvivlan. Ninon har fått ett sår på läppen som inte vill läka, och när hon får det kontrollerat av en läkare, ger han henne beskedet att hon har AIDS. Smittad av en engångsaffär för länge sedan. Gino har inte blivit smittad, och Ninon vägrar att genomföra bröllopet eftersom ett liv med henne skulle innebära en risk att han också blir smittad. Gino lyckas dock övertala henne, och hon går med på att genomföra bröllopet under vissa bestämda villkor som skall skydda Gino från att bli smittad. Omgivningen runt Ninon betraktar Ninon med skräck och behandlar henne därefter. Ginos pappa planerar att skjuta henne, vilket han ser som en barmhärtighetsgärning för alla, men ångrar sig i sista stund när han träffar henne. Men Ninons verkliga vänner och familj och hennes läkare ger henne sitt fulla stöd.

Alla berörda måste hitta sina egna sätt för att att hantera Ninons öde. Berättelsen följer Ninons föräldrar som förbereder sig för bröllopet, och den följer Ninon. Bröllopsskildringen är fantastiskt stark, positiv och sorglig på samma gång. På bröllopsdagen tar Ninon av sig sina skor och dansar barfota med Gino på stranden, som om deras lycka kommer att vara för evigt. Som om döden aldrig kommer att drabba dem. Men genom en blind grekisk försäljare av amuletter som skall bringa tur, en av historiens berättare, får vi veta att Ninon kommer att bli sjukare och svagare, att hon kommer att få utstå stort lidande.

En väldigt fin bok som jag läste för säkert femton år sedan, men som etsade sig fast i hjärtat och som sedan dess ligger högt, kanske högst upp, på min lista över de allra bästa böcker jag läst. Men för att återkoppla till Annikas fråga, så tyckte jag inte om slutet av förklarliga skäl. Jag hade önskat ett slut i Jane Austens anda, lyckligt och med framtidstro. Men då hade det inte blivit den här fina boken.

jerka11

Här finns många fler som bloggat på samma tema, klicka in och hoppa runt bland spännande bokbloggar!

 

 

20 kommentarer leave one →
 1. 31 januari, 2016 07:43

  Jag förstår att det är en bra bok, men jag fixar inte att läsa den sortens böcker. Det är så mycket elände i min verklighet att jag behöver ha annat av mina böcker…

  Liked by 1 person

 2. 31 januari, 2016 09:35

  Kände inte till denna och inte heller författaren, men blev nyfiken nu… trots att jag gillar lyckliga slut! 🙂

  Liked by 1 person

 3. 31 januari, 2016 07:54

  verkar vara en stark bok, från vilket år? Det händer ju nytt inom medicin hela tiden…

  Liked by 1 person

  • 31 januari, 2016 08:08

   Boken är från mitten av 1990-talet, så mycket har hänt när det gäller bromsmediciner. Dock så hade ju huvudpersonen redan utvecklat AIDS, så sannolikheten att det hade gått bättre för henne i dag är kanske inte så mycket större…

   Gilla

 4. 30 januari, 2016 05:45

  Oj, det låter som en läsupplevelse av rang. Har inte hört talas om den innan…

  Liked by 1 person

 5. 30 januari, 2016 05:14

  Sniff. Jag är lite svag för sådana där historier, ska hålla den här i minnet. Ibland behöver man bli påmind om hur skört livet egentligen är.

  Liked by 1 person

 6. 30 januari, 2016 01:11

  Låter som en väldigt stark läsupplevelse. Ibland är det bra med slut man inte tycker om. De behövs liksom. även om man gärna hade velat se allt gå bra för karaktärerna…

  Liked by 1 person

 7. 30 januari, 2016 08:45

  Lyckliga slut minns jag nästan aldrig, det krävs en smärre katastrof för att jag ska komma ihåg 🙂

  Liked by 1 person

 8. Fialia permalink
  30 januari, 2016 08:43

  Den låter som en riktig ”gråta ut”-bok.

  Liked by 1 person

 9. 29 januari, 2016 11:34

  Känner inte till den där boken, men den låter som något jag skulle gilla.

  Liked by 1 person

 10. 29 januari, 2016 10:16

  Känner varken till boken eller författaren. Men efter din utmärkta recension vet jag nu varför jag är så himla ensidig och tråkig och håller mig till deckare… för det mesta i alla fall;-)

  Liked by 1 person

  • 30 januari, 2016 07:47

   Jag förstår vad du menar. Sådana här tragiska öden biter sig fast och när mycket runt omkring i världen är oroligt och dystert, då är man inte så sugen på ännu mer tyngd på det lasset. Jag såg filmen ”Brokeback Mountain” för ganska länge sedan, och en av huvudpersonerna gick ett minst lika tragiskt öde till mötes som huvudpersonen i den här boken. Jag var tvungen att se flera filmer med Jake Gyllenhaal efteråt, där slutet var lyckligt, för att skaka av mig känslan som Brokeback Mountain gav mig. Samtidigt är det ofta de tyngre böckerna, och filmerna, som fastnar i minnet.

   Gilla

 11. 29 januari, 2016 09:00

  John Berger låter bekant, men osäker på om jag läst något…..

  Liked by 1 person

 12. 29 januari, 2016 08:24

  John Berger läste jag för många år sedan. inte just den här titeln, men jag tyckte mycket om honom

  Liked by 1 person

 13. 29 januari, 2016 08:19

  Oj, känns nästan lite Romeo och Julia över det, sen verkar författaren varit duktig påatt mixa lycka, kärlek och tragedi.

  Liked by 1 person

  • 30 januari, 2016 07:54

   Ja, det är det som är så imponerande, att han lyckas skapa en positiv känsla, trots att det egentligen är så tragiskt. Slutet är otroligt vackert, men väldigt sorgligt. Att kunna skriva på det sättet, det är det inte många som kan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: