108 – Hälsorisk (21/366)

semla 1

I dag åkte vi till Café Chocolate och åt årets första semlor. Det är ju så gott, och efter helgens utsvävningar med godsaker har jag triggat sockerbegäret. Men, i morgon är en annan dag, som det heter. Då är det dags att kliva tillbaka till ren och ganska sockerfri mat igen.

Forskning har nämligen visat att höga blodsockernivåer verkar ge sämre prognos vid till exempel äggstockscancer, livmoderhalscancer, bukspottkörtelcancer, lungcancer, tarmcancer och bröstcancer. Cancerceller har smak för sött och förbränner väldigt mycket socker. Man tror att det är svaret på varför höga blodsockerhalter ger ett aggressivare cancerförlopp. Här finns en artikel om det, och här kan du läsa om varför den här semlan, och annan dålig kost, anses vara orsak till en tredjedel av all cancer.

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

17 reaktioner till “108 – Hälsorisk (21/366)

 1. Bilden är suverän och absolut en hälsorisk och för en gångs skulle kan jag skriva att det där skulle aldrig närma sig mina smaklökar, gillar inte semlor och har skrivit ett långt inlägg om det för länge sedan.
  Borde nog också fota semlor i temat då mina vänner ”retar” mig med bilder av dessa då de vet vad jag tycker.

  Gillad av 1 person

 2. Underbar bild! Och visst är det en hälsorisk att äta sötsaker. Jag resonerar som så att om jag äter nyttigt i stort sett jämt så kan jag unna mig något gott ibland. Semlor både gillar och inte gillar jag, äter nämligen inte grädde, så jag bakar egna och i min har jag bara en tjock skiva mandelmassa :) Och imorgon är det dags, att baka våra semlor :)

  Gillad av 1 person

 3. Intressant läsning och otroligt snygg bild! Semlor längtar jag efter nu, jag brukar baka själv men det blir aldrig lika gott som de ”riktiga” man kan äta på kondis :)
  Angående surdegsbaket så är jag frälst :) Det första brödet ficka jag slänga, jag tror det blev för mycket bovetemjöl samt att jag inte var så noga med mängderna. Men det andra brödet på fullkornsvete blev försvinnande gott så idag är dags att baka igen, ska försöka hinna med att ta en bild innan vi äter upp det!
  Ha en skön helg!

  Gillad av 1 person

 4. Jag älskar semlor, men skulle inte bemöda mig om att äta en butiksköpt sådan. Alla pratar om hur man ska få bullarna ”luftiga”, men jag vill ha ett saftigt bröd med mycket kardemumma. Hemgjord mandelmassa och rätt hårt vispad grädde som inte smakar plast, se då är jag i himlen! Kanske också rent bokstavligt med tanke på vad vi vet om socker och cancer… ;)

  Gillad av 1 person

 5. Precis som Anita reagerade jag på din fokusering på semlan. Fotot blev kanoooon kan jag bara säga. Å som du vet är jag varken fotobloggare eller fotonörd. Men vackra bilder gillar jag oavsett, speciellt som jag skulle kunna dö för att göra dom själv;-)

  I Täby Centrum har det sålts semlor sedan Annandag Jul. Själv är jag inte så förtjust i semlor. Gillar nämligen varken mandelmassa eller kardemumma i självaste semlan. Men vispgrädee älskar jag, bara den är helt befriad från socker…

  Gillad av 1 person

 6. Semlor !! Gud vad gott, minns att jag åt locket och mandelmassan sen var jag mätt ;-) Här finns inga semlor men väldigt mycket annat sött :)
  Tror att det har en otroligt stor betydelse för hälsan vad man stoppar i sig och jag försöker äta så nyttigt som möjligt. Mår bra av det, saknar inget och unnar mig en och annan mindre nyttig sötsak då och då :-)
  En jättefin bild och så snyggt med oskärpan i bakgrunden !!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, visst är det gott! Egentligen gillar jag inte vitt bröd, inte grädde särskilt mycket och inte mandelmassa, inte ens när den som här är blandad med hackade nötter, men tillsammans… mums, så gott det blir!

   Tack för din kommentar om oskärpan i bakgrunden! Jag hade faktiskt funderat litet innan jag kom till caféet hur jag skulle göra för att få ett ok foto. Det är ju dels ganska mörkt på caféer, med rött glödlampsljus, dels är en semla en semla. Inte så värst spännande. Så jag fick offra mig och beställa en cappuccino också, som jag ville ha litet utsuddad i bakgrunden, och så frågade jag de andra i sällskapet om det var ok att jag tog fram stora kameran och ställde mig med böjda knän vid bordet och testade att fota med olika bländare. De gav sitt godkännande, och det här fotot blev jag nöjd med, efter att jag lagt på ett kallt fotofilter i ps för att få bort rödsticket.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.