Lika men olika (113/366) – Strasskakor

strasskakor

I Bakboxen för april fanns det förutom ett tårtrecept även recept på strasskakor. Frida Skattberg har skapat receptet. Det var evigheter sedan jag bakade småkakor, jag förstår inte varför?! Så perfekt att ha hemma i frysen om man får besök, lagom stora är de också och de kan varieras i det oändliga. Jag kan inte säga att de är lätta att göra, för det tycker jag inte. Jo, lätta på det sättet att det krävs få ingredienser, det är enkelt att blanda smeten och att grädda dem, men i n t e att forma dem…
.

strasskakor 2

På plåten, innan gräddning, såg de ju helt ok ut, eller vad tycker ni? Sedan blev det som på bilden ovanför, de föll ihop och såg inte alls ut som små nejlikor längre. Hm. Sådant ger mig revanschlust. Efter en hel dags bakande i lördags (jag skojar inte, jag stod i köket från morgon till midnatt…) så bestämde jag mig för att inte baka förrän till jul! Nu har jag vilat fötterna och axlarna och är beredd att revidera det beslutet ;)

Till en laddning med småkakor behöver du

200 g smör
75 g florsocker
250 g vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
Sylt

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Klä en plåt med bakplåtspapper och förbered en spritspåse med ganska stor stjärntyll.
 3. Vispa florsocker och smör mjukt och krämigt. Tillsätt vetemjölet och fortsätt vispa tills du har en krämig och spritsbar deg.
 4. Dela upp degen i två eller flera delar och smaksätt varje del på det sätt du tycker blir bra. Jag valde att smaksätta hela degen med vaniljsocker. Delar du degen blir det lagom med 1 msk kakao till den ena delen och 2 tsk vaniljsocker till den andra.
 5. Häll ned degen i spritspåsen och spritsa kakor. Börja i mitten och sedan ett varv runt åt vänster (enligt Frida Skattberg, själv lyckades jag ju inget vidare…)
 6. Om du vill fylla kakorna, doppa ett finger i vatten och tryck försiktigt ned i kakan så att det blir en grop. Fyll med valfri fyllning.
 7. Grädda kakorna i mitten av ugnen ungefär 7-10 minuter.

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

 

5 thoughts on “Lika men olika (113/366) – Strasskakor

 1. Ser ju onekligen frestande gott ut ! Kul med Bakboxen. En sån skulle jag behöva så jag får lite inspiration. Har inte bakat på de senaste hundra åren ;-)
  Väldigt fina bilder på härligheten men du kanske skulle lagt den undre överst. Inte gjorde det så mycket att kakorna inte behöll formen som var tänkt men håller med om att de var väldigt vackra innan de hamnade i ugnen. Som färdiga ser de mer ut som ”vanliga” kakor.

  Tycker du är helt fantastisk inte bara när det gäller att tänka positivt utan även din uthållighet. Att stå en hel dag och göra sitt bästa för att baka kakor som inte bara ska vara goda utan även se ut som små nejlikor som sen inte ser ut som nejlikor ! Ska bli kul att se om det blir fler bakdagar före jul :-)

  Liked by 1 person

  1. Samma här! Jag gillar att laga mat, men bakar i princip aldrig bullar och kakor. Kanelbullar, som verkar vara något alla bakar, har jag nog inte bakat mer än tre-fyra gånger i hela mitt snart 47-åriga liv. Men de här Bakboxarna är det väldigt att prenumerera på, det är roligt att utmanas att skapa något man inte tänkt på själv.

   När det gäller min uthållighet är jag för det mesta väldigt lat, men när jag sätter igång med något går jag ofta all in. Så var det när jag hade eget företag, då hade vi blivit familjehem till barnen som var bara två respektive 6 månader när de kom till oss, och jag ville klara att driva företaget exemplariskt och vara en lysande mamma och fru. Jag sov tre timmar per natt under ett års tid och gick antagligen in i väggen, trots att jag vägrade inse det då, med blödande magsår på kuppen. Det är svårt att göra saker på en lagom nivå när allt är så roligt :)

   Och vet du vad jag tänkte i bilen från barnens spellektioner i dag… på torsdag när det är ledig dag, då skall jag spritsa en blomma i taget och grädda den, för att se hur resultatet blir, tills jag lyckas få till perfekta kakor… ;) Får se om jag lägger band på mig :))

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s