Böcker att se fram emot våren 2017

Vårens katalog från Svensk Bokhandel har kommit, och jag har valt ut mina favoriter. Förutom nyutkomna böcker vill jag försöka hinna läsa en del svenska klassiker också, och kvinnliga nobelpristagare. Och ett gäng böcker som jag inte hunnit läsa under hösten.

att-lasa-januari-februari

Olgas mat kommer redan i slutet av december, den ser jag fram emot. Jag gillar recepten som finns på hennes webbsida för PT Online/Mamma Fitness, och att ha dem samlade i en och samma bok vore praktiskt.

I januari – februari kommer resten av böckerna på bilden här ovanför ut i bokhandlarna. Flera deckare, några romaner och en fackbok. Författaren till Vad gör en bank är flerfaldigt prisbelönad ekonomijournalist och han visar i sin nya bok varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag och vad som är förklaringen till att västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor, skenande klyftor och framväxande populism. Och hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige. Jag gillar inte att bara flyta med och hålla tummarna, jag vill veta mer om det som händer, så den här boken måste jag absolut läsa.

.

att-lasa-marsI mars kommer de här böckerna. Jag följde vad som skrevs i tidningarna och jag följde rättegången i Tingsrätten, då två bröder till sist hade anhållits och stod inför rätta, misstänkta för trippelmordet i Uddevalla, som var en ren avrättning av tre av deras närmaste vänner. Nu kommer andra boken i serien Svenska Brott, och den måste jag självklart läsa. Mars ser för övrigt ut att bli en riktigt bra månad med en bra blandning av många intressanta böcker.

.

att-lasa-april

I april blir det en boom av väldigt många böcker som jag vill läsa. Deckare, romaner och facklitteratur. Vad hände med barnen: hur de minsta blev en handelsvara måste jag läsa. Samtidigt som det moderna välfärdssamhället grundlades, pågick en omfattande fosterbarnsindustri i Sverige. ”Oäkta” barn såldes till lägstbjudande på auktion fram till 1918, utnyttjades som arbetskraft eller vanvårdades till döds. Det här är en berättelse om synen på barns värde. Om förändringen från ett rent ekonomiskt värde, då fosterföräldrar krävde betalt för att ta emot ett barn, till ett emotionellt värde då adoptivföräldrar är villiga att betala för ett barn.

Förutom den här tyngre, men säkert väldigt intressanta, boken vill jag läsa en del romaner och deckare också, en barn- och ungdomsbok i en serie som både Bella och jag läst första delen av; Hinsides-trilogin, och ytterligare ett par fackböcker.

.

att-lasa-majNästa katalog från Svensk Bokhandel kommer i slutet av mars, så en hel del av böckerna från april och framåt finns inte med i vårens katalog. Det här är de böcker jag redan nu känner till och vill läsa i maj. Jag har inte läst Anna Karenina, det känns som det är på tiden.

hyllvarmare-2017

Så här ser den inledande boktraven ut med tio av de böcker som blivit bortglömda i bokhyllan, och som nu ingår i årets mål för min läsning!

nobelpristagare

Och här är de kvinnliga nobelpristagarna i litteratur som jag tänkt läsa, i tur och ordning:

 • Selma Lagerlöf (1858-1940), Sverige. Tilldelades Nobelpriset 1909.
 • Grazia Deledda (1871-1936), Italien. Tilldelades Nobelpriset 1926.
 • Sigrid Undset (1882-1949), Norge. Tilldelades Nobelpriset 1928.
 • Pearl Buck (1892-1973), USA. Tilldelades Nobelpriset 1938.
 • Gabriela Mistral (1889-1957), Chile. Tilldelades Nobelpriset 1945.
 • Nelly Sachs (1891-1970), Sverige och Tyskland. Tilldelades Nobelpriset 1966.
 • Nadine Gordimer (1923-2014), Sydafrika. Tilldelades Nobelpriset 1991.
 • Toni Morrison (1931-), USA. Tilldelades Nobelpriset 1993.
 • Wislawa Szymborska (1923-2012), Polen. Tilldelades Nobelpriset 1996.
 • Elfride Jelinek (1946-), Österrike. Tilldelades Nobelpriset 2004.
 • Doris Lessing (1919-2013), Storbritannien. Tilldelades Nobelpriset 2007.
 • Hertha Müller (1953-), Rumänien och Tyskland. Tilldelades Nobelpriset 2009.
 • Alice Munro (1931-), Kanada. Tilldelades Nobelpriset 2013.
 • Svetlana Aleksijevitj (1948-), Vitryssland. Tilldelades Nobelpriset 2015.

Så, vad har jag missat? Vad ser ni fram emot att läsa under våren?

 

2 reaktioner till “Böcker att se fram emot våren 2017

 1. Som vanligt undrar jag hur du hinner med alla dessa böcker…
  Är betydligt mindre ”strukturerad” än du och vet faktiskt inte vad jag ska läsa under våren. Brukar spontanköpa när jag går förbi en bokhandel.

  Gillad av 1 person

  1. Så här strukturerad har jag aldrig varit tidigare, men sedan jag började hålla koll på bokbranschen och recensera de böcker jag läser, är jag mer noga med vad jag väljer att läsa. Det finns ju så många böcker att välja på..!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.