Mitt bokår 2016 – statistik och shoutouts

 

last-2016-goodreads

Jag insåg plötsligt att det hade gått alldeles för många år utan att jag läst så många böcker som jag velat. Under en lång period, med hem och familj, två småbarn och ett eget företag, fanns inte energi till att läsa böcker. Istället läste jag tidskrifter, magasin och snabbt nedskrivna tankar på sociala medier.  Mitt mål för året var att vända trenden och istället försöka bli klokare, att fokusera mer på text som det lagts ned tid på, som böcker och bloggar, och mindre på motsatsen. Jag satte upp ett läsmål för i år: 20 böcker. Det kändes rimligt att klara av.
.

last-2016-goodreads-1

Som vanligt gick jag all in, och hamnade på 68 böcker! Jag började med att läsa fyra böcker i januari, och tänkte att det här går ju bra :) Sedan fick jag möjlighet att recensera böcker åt bokförlag och blev på hösten utsedd till Augustambassdör. Då blev det ett uppsving i läsandet!
.

last-2016-goodreads-2
De böcker som förlagen skickat har jag fått välja själv, och överlag verkar det som om jag har kunnat göra en bra bedömning av vad just jag gillar – medelbetyget på de böcker jag har läst och recenserat har hamnat på 4 av 5. De sex böcker som ingick i mitt Augustuppdrag att läsa och recensera valde jag förstås inte själv, men att de böckerna skulle hamna högt var väl ingen överraskning, nominerade som de var av en expertjury.

.

shoutouts

Några gånger har jag läst böcker som jag inte tyckt hållit måttet för en välskriven bok i sin genre. Sådana recensioner känns det väldigt tungt att skriva, eftersom det finns en person bakom boken som lagt ned både sin själ, tid och pengar i just den berättelsen. Det är betydligt enklare att skriva positiva recensioner, och som tur är överväger de! Extra roligt har det varit att upptäcka att jag har fått shoutouts från författare som gillat mina recensioner och/eller intervjuer. Jag blev väldigt glad över att Felix Heintzenberg noterat att jag lägger ned mycket tid på noggranna analyser och recensioner av böckerna jag läser. Fredrik Backmans shoutout ledde till att 2000 personer läste min intervju med honom samma dag som han tipsade om den!

Det har varit ett fantastiskt år, som inte bara varit enormt roligt medan det pågått, utan även fått positiva konsekvenser för framtiden!

 

14 reaktioner till “Mitt bokår 2016 – statistik och shoutouts

 1. Men vad roligt att författarna sett dig och gett dig välförtjänt credit för dina genomtänkta inlägg. Jag blir otroligt glad av att läsa detta! Du är verkligen värd den uppmärksamheten!

  Gilla

 2. O M G det var det enda som kommer över mina läppar när jag såg hur många böcker du läst, kanske blir det så många om jag räknar ihop alla mina levda år. Haha Ja ja. Vi är alla olika, jag gillar ju att läsa men näe inte så mycket som du tycks göra och det är ju bra att du gillar mycket olika sorter, jag är nog mest för deckare och feelgood böcker, en och annan biografi kan det bli men historia är jag inte så intresserad av.
  Men jag har tänkt scrappa mer i år och fotografera mera. Sen blir det ju promenader.

  Ha ett gott nytt Läsår!
  Kram

  Gilla

  1. Tack :) Jag hade ju trott att 20 böcker var ett rimligt mål, men det blev några fler, och dessutom så många riktigt, riktigt bra böcker, jag är så nöjd med året! Hoppas du också får ett fantastiskt 2017!

   Gilla

 3. 68 böcker! Fantastiskt! Att du är otroligt duktig på att recensera böcker har jag ju sagt förut. Så därför är det extra roligt att författarna uppenbarligen har samma uppfattning. Att de ger dig shoutouts är stort tycker jag! Förresten du har förtjäntat berömmet!!!

  Gillad av 1 person

  1. Du är alltid lika generös med beröm, det tackar jag väldigt mycket för :) Beröm för recensionerna blir jag alldeles extra glad för, eftersom jag tyckt att jag tappat bort skrivförmågan under flera år då jag känt mig alldeles luddig i huvudet och mer som Muminmamman än den Lilla My som jag alltid var tidigare ;) Så tack! :))

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.