Top Ten Tuesday – tio favoriter att läsa i vår

Dagens tema hos The Broke and the Bookish är: Top Ten Books On My Spring TBR

Jag har valt tio böcker som kan bli antingen flipp eller flopp, jag har ingen som helst aning om vad jag egentligen kan förvänta mig, men jag hoppas att de inte bara blir trevlig läsning för stunden, utan minnesvärda.

  • Vad hände med barnen är en bok om barnen till dem som tidigare kallades för ”de fallna kvinnorna”. Sista delen i en trilogi om människors värde under 1900-talets första hälft.
  • Mocka, en roman med thrillerkänsla om vad som händer när en pojke blir överkörd vid ett övergångsställe på väg hem från skolan, och förövaren smiter från olycksplatsen i sin mockafärgade Mercedes, och pojkens mamma inleder sina egna efterforskningar av den skyldige. En psykologisk spänningsroman om familjehemligheter som kommer upp i ljuset.
  • En sax i hjärtat skall vara en gammaldags pusseldeckare, vilket jag är väldigt svag för efter att jag läste två böcker av H K Rönblom och blev helt såld.
  • Så här skrev Lotta Olsson, litteraturkritiker på DN om Problemet med får och getter: ”Tycker du inte alls om deckare? Byt då den du har fått i julklapp mot den här. Det är en skickligt berättad, rolig och skrämmande roman – som råkar innehålla en brottsutredning.”
  • Balladen om det sorgsna caféet är ett triangeldrama i den amerikanska södern.
  • Mitt namn är Lucy Barton beskrivs som en känslig och osentimental skildring av den komplicerade kärleken mellan mor och dotter.
  • Mödrarnas söndag, den dag på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. Boken beskrivs som en stor liten roman om livsval och öde.
  • I huvudet på en banbrytare lockade mig med den här texten: ”våra hjärnor har inte förändrats nämnvärt de senaste 40 000 åren, ändå har mänskligheten utvecklats från grottmänniskor till dagens högteknologiska individer, en utveckling som inte hade kunnat ske utan människor som tänkt nytt, så kallade banbrytare”. Jag blir förstås nyfiken på vad det är som gör att vissa människor bryter sig ur invanda, trygga mönster och blir banbrytare. Hoppas bara att det inte är en sådan där banal självhjälpsbok, risken finns.
  • Andrum: om stölden av en flyktingkris och om de bestulna. Om den farofyllda vägen till Sverige, om mötet med myndigheter, om makthavare och medier och om mottagandet. ”Har vi kunnat ge de asylsökande skydd eller är det Sverige som behövt andrum från flyktingvågen?”
  • De kommer att drunkna i sina mödrars tårar tror jag är en originell roman som jag är väldigt nyfiken på. Det handlar om terrorism, nationalism, hopp och hopplöshet, och dessutom med en oväntad twist av sci-fi, vilket gör mig ännu mer nyfiken på hur författaren har fått ihop historien så att den håller. Recension av den kommer här i bloggen på måndag 20 mars.

 

Det var min lista. Håller ni med, eller har ni andra favoriter i vår?

 

7 reaktioner till “Top Ten Tuesday – tio favoriter att läsa i vår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.