Helgfrågan v 18 – Klassiker

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon: Vilken klassiker tycker ni absolut man ska läsa?

Jag har själv bara sett filmatiseringar av Vilhelm Mobergs böcker, bland andra Rid i natt, Utvandrarna, Invandrarna och Raskens. Allihop såg jag som barn, men följde teveserierna och blev så berörd av dem. Jag minns fortfarande en speciell scen ur Raskens som etsat sig fast i mitt minne, vad jag grät. Jag tycker att det tillhör allmänbildningen att bland annat känna till sitt lands historia, och Vilhelm Mobergs böcker är ett bra sätt att inte bara lära sig om hur samhället såg ut kring sekelskiftet 1800-1900, utan också få en inblick i vanligt folks vardagsliv som ofta försvinner i vanlig historieskrivning.

Så här beskrivs handlingen i Raskens:

Raskens utspelar sig under senare hälften av 1800-talet i sydöstra Småland och handlar om den fattige drängen Gustav Rask som blir indelt soldat och tilldelas ett soldattorp. Han gifter sig med den fattiga pigan Ida. Raskens handlar om parets strävsamma liv på torpet, men det är också ett tidsdokument över hur många människor levde i Sverige vid den tiden romanen utspelar sig; systemet med indelta soldater avskaffades 1901. Inspiration till romanfiguren Rasken fick Vilhelm Moberg från sin egen far, soldaten vid Konga kompani vid Kalmar regemente.

Tyvärr, eller hur man skall se det.., kommer det ju nya böcker hela tiden som jag också vill läsa, och klassikerna har fått stå tillbaka. I sommar, innan bokfloden i augusti, är det min plan att försöka hinna läsa just klassiker. Tack Mia för en inspirerande Helgfråga som ger många bra tips!

 

14 reaktioner till “Helgfrågan v 18 – Klassiker

  1. Jag minns när ja gick i mellanstadiet hur en kille i klassen skulle läsa Vilhelm Mobergs böcker och jag inte alls kunde förstå vad som var så bra med dem. Jag läste typ Miranda böckerna, kitty osv på den tiden :)

    Gilla

  2. Åh ja, Raskens var många år sedan jag läste men den finns i bokhyllan. Kanske dags att läsa om? Har precis börjat på Mobergs Utvandrar-serien, läst första boken och jag gillar det så mycket.

    Gillad av 1 person

  3. Raskens ja, den TV-serien tyckte jag så mycket om att jag gav mig på boken också. Jag kommer inte ihåg hur långt jag kom innan jag fullkomligt ledsnade på den, men när den fått ligga till sig några år så slukade jag den :)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.