Skip to content

Helgfrågan v 18 – Klassiker

5 maj, 2017

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon: Vilken klassiker tycker ni absolut man ska läsa?

Jag har själv bara sett filmatiseringar av Vilhelm Mobergs böcker, bland andra Rid i natt, Utvandrarna, Invandrarna och Raskens. Allihop såg jag som barn, men följde teveserierna och blev så berörd av dem. Jag minns fortfarande en speciell scen ur Raskens som etsat sig fast i mitt minne, vad jag grät. Jag tycker att det tillhör allmänbildningen att bland annat känna till sitt lands historia, och Vilhelm Mobergs böcker är ett bra sätt att inte bara lära sig om hur samhället såg ut kring sekelskiftet 1800-1900, utan också få en inblick i vanligt folks vardagsliv som ofta försvinner i vanlig historieskrivning.

Så här beskrivs handlingen i Raskens:

Raskens utspelar sig under senare hälften av 1800-talet i sydöstra Småland och handlar om den fattige drängen Gustav Rask som blir indelt soldat och tilldelas ett soldattorp. Han gifter sig med den fattiga pigan Ida. Raskens handlar om parets strävsamma liv på torpet, men det är också ett tidsdokument över hur många människor levde i Sverige vid den tiden romanen utspelar sig; systemet med indelta soldater avskaffades 1901. Inspiration till romanfiguren Rasken fick Vilhelm Moberg från sin egen far, soldaten vid Konga kompani vid Kalmar regemente.

Tyvärr, eller hur man skall se det.., kommer det ju nya böcker hela tiden som jag också vill läsa, och klassikerna har fått stå tillbaka. I sommar, innan bokfloden i augusti, är det min plan att försöka hinna läsa just klassiker. Tack Mia för en inspirerande Helgfråga som ger många bra tips!

 

14 kommentarer leave one →
 1. 6 maj, 2017 07:33

  Åh Raskens är så bra. Var ett antal år sedan jag läste den sist. Älskar Mobergs författarskap över huvud taget.

  Gilla

 2. 6 maj, 2017 11:21

  Läst en del av Moberg, men Raskens tror jag inte att jag har läst men såg tv-serien.

  Gilla

 3. 6 maj, 2017 10:48

  Jag minns när ja gick i mellanstadiet hur en kille i klassen skulle läsa Vilhelm Mobergs böcker och jag inte alls kunde förstå vad som var så bra med dem. Jag läste typ Miranda böckerna, kitty osv på den tiden :)

  Gilla

 4. 5 maj, 2017 06:49

  Man borde ha någon slags klassikerutmaning, så man tog sig an de gamla godingarna.

  Gilla

 5. 5 maj, 2017 06:41

  Vilhelm Moberg är ju en riktig klassiker och nytugåvan av utvandrarsviten har så underbara omslag som extra plus.

  Gilla

 6. 5 maj, 2017 06:15

  Jag har läst flera av hans böcker, men det var i tonåren så det är väldigt länge sen ;-) Rid i natt läste vi faktiskt på högstadiet.

  Gilla

 7. 5 maj, 2017 05:13

  Tyckte mycket om första boken i Mobergs Utvandrarepos. Såg Raskens som TV-serie, känns dock som väldigt länge sedan. :)
  Släktforskning kan också vara ett intressant sätt att ta del av landets historia, så enkelt numera med internet, hade Arkiv digital ett tag, väldigt bra.
  (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Liked by 1 person

  • 5 maj, 2017 05:35

   Det skulle vara roligt att lära sig mer om det, tack för tipset om Arkiv digital, det måste jag kolla upp :)

   Gilla

 8. 5 maj, 2017 04:15

  Jag har Moberg kvar att upptäcka men jag har en del i hyllan bl.a. Utvandrarsviten och Raskens. Någon gång så. Eller planen är i år eftersom jag har Moberg i min boktolva.

  Liked by 1 person

 9. 5 maj, 2017 02:22

  Åh ja, Raskens var många år sedan jag läste men den finns i bokhyllan. Kanske dags att läsa om? Har precis börjat på Mobergs Utvandrar-serien, läst första boken och jag gillar det så mycket.

  Liked by 1 person

  • 5 maj, 2017 05:40

   Utvandrarserien var ju fantastisk den också, men jag har bara sett den, inte läst. Även den serien står och väntar på att bli läst.

   Gilla

 10. 5 maj, 2017 01:36

  du har så rätt i att en lär sig mycken historia genom att läsa skönlitteratur. och visst måste en känna till sitt lands historia och även e del allmän historia

  Liked by 1 person

 11. 5 maj, 2017 11:10

  Raskens ja, den TV-serien tyckte jag så mycket om att jag gav mig på boken också. Jag kommer inte ihåg hur långt jag kom innan jag fullkomligt ledsnade på den, men när den fått ligga till sig några år så slukade jag den :)

  Liked by 1 person

  • 5 maj, 2017 05:38

   Jag tror att det ibland handlar om tajming med läsningen, för vissa böcker/filmer behöver man nog vara i rätt fas, dels i livet, dels psykiskt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: