Finalisterna till Man Booker Prize 2017

I somras presenterades den så kallade långa listan med tretton böcker som nominerats i ett första skede till det prestigefulla Man Booker Prize. Jag skrev om det här. Idag blev det klart vilka sex böcker av de ursprungliga tretton som går vidare till final, nämligen:

4 3 2 1 by Paul Auster (US)
History of Wolves by Emily Fridlund (US)
Exit West by Mohsin Hamid (Pakistan-UK)
Elmet by Fiona Mozley (UK)
Lincoln in the Bardo by George Saunders (US)
Autumn by Ali Smith (UK)

 

Enligt juryn är finalisterna vågade romaner som skjuter på gränserna för romanformen och som säger något om hur världen ser ut i dag. De anses banbrytande och det är kraftfulla romaner som man inte glömmer. Det låter ju väldigt intressant och lockande.

Den bok jag är mest nyfiken på, och som finns kvar på listan med de sex finalisterna, är 4 3 2 1 av Paul Auster. Läs om den här. Den är dock 866 sidor (!) Jag fick besked i dag från Albert Bonniers Förlag att de kommer att ge ut den i februari i Ulla Roseens översättning. Något att se fram emot!

Jag har läst Vargarnas historia. En bok som väcker funderingar fortfarande ett par månader efter att jag läste boken. Jag tyckte mycket om den. Två av de andra böcker jag läst och/eller planerat att läsa gick inte vidare. Den yttersta lyckans ministerium av Arundhati Roy och Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead.

Den 17 oktober avslöjas slutligen vinnaren.

Finns era favoriter fortfarande kvar på listan? Har ni hunnit läsa några av de sex finalisterna?			
		

7 reaktioner till “Finalisterna till Man Booker Prize 2017

  1. Exit West var underbar läsning, hoppas den vinner. Dessutom kommer författaren till Sthlm Lit i oktober och han verkar intressant att lyssna på

    Gillad av 1 person

    1. Den yttersta lyckans ministerium ligger här och väntar på att bli läst. Den har jag sett fram emot sedan De små tingens gud, som var helt fantastisk. Skall titta in hos dig och se om du har skrivit något om Arundhati Roys bok.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.