Veckans topplista – Skräck (och annat otäckt)

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan är temat skräck (och annat otäckt).

Jag läser sällan skräck. När Färjan, av Mats Strandberg, var följetong i SvD under en sommar läste jag litet då och då, men fastnade inte i berättelsen på grund av det övernaturliga, overkliga.

Nu har jag ändå lyckats knåpa ihop en lista med skräck som jag har tyckt om att läsa. Djupgraven och Sjörök riktar sig till barn 9 – 12 år, och för den åldern är det nog riktigt läskiga böcker. Själv tyckte jag om dem för de otroligt fina och stämningsfulla skildringarna av skärgården och det okända som lurar i dimman och i djupet.

Stephen Kings Lida känner ni säkert till. Jag vet inte om det kan bli mer skrämmande än så. Usch, så hemsk handling, men bra. Flickan med gåvorna tillhör skräck-genren, men jag föll framförallt för de fantastiska personbeskrivningarna och skildringarna av relationerna i boken.

De mörkermärkta var jag väldigt skeptisk till, men bestämde mig för att läsa för att ge det övernaturliga en rättvis chans. Jag gillade boken så mycket att jag faktiskt ser riktigt mycket fram emot uppföljaren :)

Klicka nu in hos Johannas Deckarhörna och var med du också! Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många, många bra tips!

19 reaktioner till “Veckans topplista – Skräck (och annat otäckt)

 1. Läser inte så mycket skräck heller. Det ska vara John Ajvide Lindqvist i så fall. Färjan lånade jag och påbörjade men blev inte intresserad. Den har jag i och för sig funderat på att låna om och ge en ny chans eftersom så många verkar gilla den.

  Gillad av 1 person

 2. Stephen KIng slukad jag under 1980- och 1990-talet men kommit av mig sedan dess. Vet inte varför måste jag ärligt medge. Stens böcker har jag inte läst – du vet pocketutgåvorna dröjer ju ett tag…

  Gilla

 3. Flickan med gåvorna är otroligt spännande. Ser så mycket fram emot uppföljaren. Vi har många böcker av Stephen King i bokhyllan, men jag har bara läst en än så länge.

  Gilla

  1. Heja! Hoppas att du gillar den. Jag skall snart se filmen också som ligger här och väntar. Jag tror dock att det blir svårt att nå upp till bokens nivå, men jag skall i alla fall ge den en chans.

   Gilla

 4. skräck är verkligen inte min genre. men jag gav mig själv i uppdrag att läsa Färjan när den gick som följetong i SvD. välskrivet, ja, men – så äckligt! Lida har jag sett som film. Kathy Bates rolltolkning var den stora behållningen

  Gillad av 1 person

  1. Nej, inte min heller. Håller med om Färjan, usch så äckligt! Av filmen med Kathy Bates minns jag framförallt episoden då hon kommer in i rummet med en yxa, var det väl, och en bräda som hon sätter fast mellan mannens fastbundna ben. Den scenen kunde gärna få försvinna ur mitt minne och lämna plats för något trevligare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.