Recension: De mörkermärkta

 

Handlingen i korthet, från förlagets hemsida

I ett vårkallt Stockholm sker en serie mord som till en början inte verkar ha något samband. En sömnlös taxichaufför. En alkoholiserad före detta psykolog. En psykiskt sjuk  kvinna på ett behandlingshem. Tre människospillror förenade i sina olycksöden. När polisinspektör Iris Riverdal får fallen på sitt bord ställs hon inför en gåtfull mördare, en undflyende skepnad med dunkla metoder och okända motiv. Och bakom honom anas en ansiktslös ondska bortom alla begrepp. Gradvis går det upp för henne att morden har rottrådar långt tillbaka i tiden, trådar som också löper in i hennes eget liv. Samtidigt samlas en krets människor för att bekräfta det de redan anat. Det förflutnas skugga har kommit tillbaka för att förgöra dem, de mörkermärkta.
.

Så tyckte jag om boken

Jag, som är en ivrig förespråkare för trovärdighet i de böcker jag läser, blev först skeptisk när jag läste vad den här boken handlar om. En kriminalroman med övernaturliga inslag. Men jag gillar att utmana mig själv och började läsa. Sedan var jag fast. Det är enormt spännande och när jag hade läst halva boken var det omöjligt att släppa taget om den, jag måste läsa vidare för att få veta vad som skulle hända. Några gånger blev jag tveksam till de övernaturliga handlingar som inträffar i boken, men precis när det hände fångade författarna upp mig igen genom spänningsmomentet och det enorma drivet i berättelsen.

Språket är rakt och okomplicerat och passar boken bra. Författarna har dessutom en förmåga att skapa väldigt tydliga bilder av vad som sker i boken. Många avsnitt är riktigt obehagliga, och jag kommer på mig själv med att blunda med det ena ögat och ändå försöka läsa trots att jag kisar med det andra. Jag kommer att tänka på en svensk teveserie som sändes i början av 2000-talet; De drabbade. På samma sätt som i De mörkermärkta fanns det en mystisk kraft, personer med övernaturliga förmågor, en mörk och en ljus sida. En riktig rysarhistoria med inslag av fantasy. De mörkermärkta har potential för att bli en lika spännande teveserie som De drabbade.

De mörkermärkta är den första delen i en planerad trilogi, och jag ser fram emot att läsa de kommande delarna i serien. Jag vill veta mer om vad som hände i det förflutna och jag vill veta mer om det inre mörker som påverkar vissa utvalda personer i boken. Jag vill framförallt veta mer om huvudpersonen Iris Riverdahl och hur hon kommer att utvecklas i de kommande böckerna. Att det kommer att ske en spännande utveckling, inte minst hos Iris, är alldeles uppenbart. Det känns nästan övernaturligt bara det, att jag läser en sådan här bok, som vanligtvis inte skulle göra något större intryck på mig – och verkligen gillar den. Jag är positivt överraskad och imponerad av författarna som lyckades med det.

Mitt betyg: 4/5
.

Antal sidor: 407
Utgivningsdatum: 2017-03-29
Förlag: Piratförlaget
Formgivning: Niklas Lindblad
ISBN: 9789164204998
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

 

10 reaktioner till “Recension: De mörkermärkta

    1. Ja, visst var det märkligt hur det svängde :) Jag blev tveksam flera gånger, men varje gång tog berättelsen fart just då, och jag sögs ännu mer in i berättelsen.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.