Glad måndag, med näsan i Kålboken

Titta vilken fin och spännande bok jag har fått som jag skall laga mat ur! 130 recept med kål av olika slag. Jag har börjat provlaga och hoppas kunna rapportera med bilder och text under veckan. Förhoppningsvis visar sig solen så att det går att fota.

Så här går det förresten till de fem timmar i veckan som tjejerna har danslektioner, en av timmarna är just på måndagar. Tidigare kunde jag träna på gymmet i samma lokaler som dansskolan, men nu har de försämrat villkoren så jag nöjer mig med att köpa kaffe där och sedan sätter jag mig i baksätet i bilen där det är rymligt och bra och läser. Än så länge fungerar det, men det börjar bli litet kallt. Snart måste jag nog gå till biblioteket och sitta där och läsa istället.

Använder ni ofta kål i  matlagningen? Jag brukar göra det enkelt för mig och bara strimla vitkål, steka och äta till exempel kyckling eller tonfisk till. Coleslaw är också något som jag gör ganska regelbundet. Tittar man i grönsaksdisken finns det ett rejält utbud av olika slags kål, åtminstone i den butik jag oftast handlar, och det tyder väl på att kål gillas. Nu skall jag i alla fall testa några mer spännande rätter med kål än jag är van vid. Recept med bilder från mina testlagningar kommer här i bloggen.

Carita håller i utmaningen Glad måndag, och henne hittar ni här.

 

23 reaktioner till “Glad måndag, med näsan i Kålboken

 1. Jag är jättedålig på att använda kål i matlagningen och skulle kanske behöva en sån fin bok med inspirerande bilder för att komma igång. Jag gillar ditt sätt att tänka kring nyttjandet av tid som ”träningsförälder”. Tack för att du kikar in till mig då och då, det gör mig glad. <3

  Gillad av 1 person

  1. Det gäller att utnyttja tiden på bästa sätt, det är många timmar som bara försvinner annars. Räknar man ihop alla timmar jag väntar under två terminer, bara de gånger tjejerna dansar, blir det 120 timmar…!

   Gillad av 1 person

   1. Många timmar blir det! Jag brukar gå promenader eller gå till biblioteket när det är friidrott. Ibland går jag på gymet ovanför bassängen och ser när min yngre dotter simmar. Jag vill inte sitta och titta varje gång 2-3 gånger i veckan, även om det är roligt ibland det också. 😊

    Gillad av 1 person

 2. Jag är lite periodare när det kommer till kål. Ibland äter jag mängder och ibland inget alls, glömmer liksom bort att det finns kål? Älskar kåldolmar! Höll på att fixa och pyssla ihop såna ett bra tag innan jag övergick till att göra nakna kåldolmar med kålen stekt vid sidan av hoprörda med lite rårörda lingon. Jättegott och sååå mycket enklare :-D

  Gillad av 1 person

  1. Periodare är jag också när det gäller mat. Under perioder känns det som vi äter lax och ris heeela tiden till middag, och till lunch (till mig) strimlad, stekt vitkål och köttfärs. Då rycker jag upp mig (jag skriver jag, eftersom resten av familjen inte verkar ha samma behov av variation som jag) och lagar nya rätter en stund. Sedan ramlar vi ofta tillbaka igen ;) Så det är nakna kåldolmar det kallas! Jag tror att det är det både jag och Anki i kommentarerna också äter :)

   Gilla

 3. Är inte så värst förtjust i kål. Däremot kan jag njuta av den vackra bilden som du fotat. Gissar att även resterande bilder är av toppen kvalitet. Riktigt inspirerande:-)

  Gillad av 1 person

 4. Vilken trevlig bok! Jag använder inte speciellt mycket kål – konstigt egentligen för jag gillar verkligen kål. Det blir det traditionella som rotmos, kålpudding och ibland strimlad vitkål, men inte mycket mer.
  Efter en glad måndag önskar jag dig en lika glad tisdag! Kul att du är med :)

  Gillad av 1 person

  1. Rotmos och kålpudding som är så gott! Jag gör någon slags förenklad variant av kålpudding, med köttfärs, vitkål, svartpeppar och soja i stekpannan, det är allt. Inte lika gott som kålpudding, men det går snabbt. Kåldolmar gjorde min mamma ganska ofta, det var ju så gott det också, med brun sås. Och rotmos med fläsklägg… Det här går ju inte, nu blir jag hungrig:) Ha en fin tisdag!

   Gillad av 1 person

   1. Nu blir jag nästan full i skratt – precis så gör jag också kålpudding när vi är ute med husbilen och jag inte har tillgång till ugn :) Enkelt och gott – trodde jag var ensam om det :)

    Gillad av 1 person

  1. Det är ju så otroligt gott, och nyttigt också. Och billigt för den delen. Vad roligt att läsa att kål både används och är omtyckt i matlagningen. Betydligt roligare att läsa än det som är mycket vanligare att höra, att favoriterna är pasta, pizza och tacos.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.