Höstdåd, av Anders De La Motte

Höstdåd är skriven i samma anda som författarens tidigare bok; Slutet på sommaren. Då var det en pojke som försvann, här är det en ung man som hittas död med krosskador i vattnet i ett nedlagt stenbrott. Precis som i förra boken sprids rykten och misstankar, men hur det gick till förblir en olöst gåta. Det blir inte ens någon ordentlig polisutredning, vilket får den unge mannens familj att brytas ned av sorg och ovisshet.

Tjugosju år senare flyttar mordutredaren Anna Vesper från Stockholm med sin tonårsdotter in i ett av husen i utkanten av det skånska samhället. Hon har kommit för att ta över polischefsjobbet. Ganska snart inser hon att hemligheterna är många och mörka kring mannen som dog i stenbrottet, och det finns många som har ett intresse av att det förblir så. Samtidigt som den nya polischefen brottas med det olösta dödsfallet har hon personliga problem, och i båda fallen trappas successivt konflikterna och dramatiken upp.

Anders De La Motte har en berättarstil som faller mig helt och hållet i smaken. Jag gillar det långsamma berättandet med fokus på stämningar, miljöer och personbeskrivningar. Precis som i den förra boken är det ramberättelsen som är den största behållningen för mig, de olika personernas inbördes relationer och hemligheter, småstadsmentaliteten. Jag vill veta hur det skall gå för dem som fått sina liv söndertrasade av dödsfallet och önskar att de som drabbats skall få klarhet, ro och komma vidare ur det trauma de fortfarande befinner sig i, och att vissa även skall få upprättelse.

Jag anade relativt snart hur allt hängde ihop i stora drag, och vilka som visste mer än de utgav sig för. Men upplösningen var ändå delvis oväntad. Samtidigt var inte slutet den största behållningen av boken, utan vägen dit. Jag tyckte mycket om Höstdåd och hoppas att författaren fortsätter att skriva i samma lågmälda och stämningsfulla anda.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 419
Utgivningsdatum: 2017-09-04
Förlag: Forum
Omslag: Maria Sundberg
ISBN: 9789137150833
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

5 reaktioner till “Höstdåd, av Anders De La Motte

 1. Svar: KajsaLisa mår nog bra antar jag. Hon skrev en kommentar på min blogg för ett antal dagar sedan då hon berättade att hennes webbhotell hade råkat ut för en serverkrasch. Företaget hade visst räddat alla hennes inlägg, men det gick inte att kommentera, vilket ju fortfarande är inte möjligt. Hon sa att hon skulle försöka åtgärda det hela under mellandagarna. Hon lovade att ”återkomma på ett eller annat sätt”. Stackars tjej! Tycker verkligen synd om henne.
  Hon jobbar ju skift också, så jag undrar hur mycket tid hon orkade lägga ned på problemet.

  Hon har ju en liten ”annorlunda” blogg med ovanliga vinklingar till olika teman, så jag saknar henne.

  Gillad av 1 person

 2. Slutet av sommaren har jag läst och precis som du gillar Anders de la Mottes sätt att skriva.Med andra ord – ytterligare en bok upp på min köp-pocketbok-lista.

  Har ju sagt det förut, men det tål att upprepas. Du är en enastående recensent!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Vad roligt att du tycker det :) Och kul att du också gillar Anders De La Motte. Höstdåd tyckte jag var till och med ett rejält snäpp bättre än Slutet av sommaren.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.