Nya författare som gav mersmak under 2017

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan är ämnet topp fem nya författarbekantskaper under 2017 som vi gärna läser mer av.

Jag läste väldigt många böcker av debuterande författare under 2017. Fyra av de fem böcker jag valt till veckans topplista är debutanter som jag ser fram emot att läsa mer av.

♥ Lina Bengtsdotter är lärare i svenska och psykologi och har tidigare publicerat noveller. Annabelle är hennes romandebut, och vilken debut det var! För den tilldelades hon Crimetime Specsavers Award i kategorin Årets deckardebut.

♥ Sarah J Maas är ingen debutant, men för mig var hennes serie Glastronen helt ny. Jag fick det här exemplaret från förlaget, men var väldigt skeptisk till att läsa det. Årets sista vecka var en tung vecka, och jag stod länge framför bokhyllan och tittade på Midnattskronan innan jag till slut gav den en chans. Och det är jag glad för. Jag fastnade i berättelsen på samma sätt som jag brukade göra i böcker som tonåring, glömde tid och rum och bara läste.

♥ Jane Harper debuterade med Hetta. Den var otroligt spännande på ett nästan hypnotiskt vis, inte minst tack vare de vältecknade och oerhört trovärdiga miljö- och personbeskrivningarna. Hela tiden låg det en kuslig stämning över allt som skedde. Man bara väntade på att någonting ytterligare skulle inträffa. Jane Harper imponerade på mig med en fängslande berättarteknik som trots brutaliteten och råheten i handlingen var en ren njutning att dras in i.

♥ Problemet med får och getter är författaren och psykiatrikern Joanna Cannons debutroman. En underbar relationsroman som fick mig att småle genom nästan hela boken. Prosan var en ren njutning att läsa och kryddades med en stor dos av underfundig humor. Personporträtten var trovärdiga och lyfte fram de olika karaktärernas både goda och betydligt sämre sidor, och miljön beskrevs på ett sätt så att jag verkligen kände den tryckande värmen och den pressade stämningen på den lilla förortsgatan i England.

♥ En sax i hjärtat är Marie Bengts’ debutroman och första delen i en planerad serie med huvudpersonen, Hannah Lönn. En klassisk pusseldeckare som utspelar sig i en idyllisk småstads- och landsortsmiljö på femtiotalet. Det här var en bok i min smak. Den fick mig till och med att köpa med mig sådana vaniljhjärtan hem från konditoriet som Hannah är så förtjust i. Jag gillade det långsamma tempot och att man fick ta del av alla ledtrådar och resonemang. I slutet av boken knöts alla ledtrådar ihop på ett inte direkt oväntat, men väldigt självklart och snyggt vis. Spänningsnivån och drivet var inte, och borde nog inte heller vara, lika högt i en pusseldeckare som i en kriminalroman. Det var istället de olika karaktärerna som höll ihop och skapade intresse i berättelsen. Jag ser fram emot att följa Hannah Lönn genom kommande delar i serien.

Klicka nu in hos Johannas Deckarhörna och var med du också! Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många, många bra tips!

 

 

31 reaktioner till “Nya författare som gav mersmak under 2017

  1. Jag vill absolut läsa hennes nya roman också, men har inte bestämt om jag skall vänta på att den blir översatt eller läsa den på engelska. Enligt förlaget pågår förhandlingar om vem som får rättigheterna, så jag hoppas på att det blir LB förlag.

   Gilla

 1. Problemet med får och getter tyckte jag också om! Hetta hade jag på läslistan förra året men det blev inte av att jag läste den då. Nu ska vi läsa den i bokcirkeln så det ser jag fram mot. Maas kommer jag säkert läsa någon gång eftersom jag gillar genren. Min karls moster fick Annabelle i julklapp och jag kanske lånar den av henne sen…

  Gillad av 1 person

 2. Marie Bengts hade kunnat vara med på min lista också, men det var så många som ville vara med :) Hetta, Annabelle och Problemet med får och getter har jag stående här i hyllan, jag ser fram emot att läsa dem. När det nu blir…

  Gillad av 1 person

  1. Du har flera riktigt bra böcker som väntar, tydligen :) Problemet med får och getter är litet speciell, man kanske måste ha ett visst sinne för att tycka om den, men ge den en chans, själv älskade jag den.

   Gilla

  1. Hoppas att ni gillar Joanna Cannon, själv blev jag helt såld och älskar den boken. Hennes nya bok kommer nu i januari, på engelska. Jag skall höra med förlaget om de tänker översätta den.

   Gilla

 3. Visst får Sarah J Maas en att fastna i berättelsen. Älskar hennes böcker just därför. Såg att hennes andra serie A Court of Thorns and Roses kommer på svenska under 2018 också. Den är också väldigt fängslande.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror att du kan tycka om Hetta. Den är inte skriven som vanliga deckare, det jag framförallt tyckte om var hur välskriven den var och stämningen som den förmedlade. Riktigt kuslig och mysig på samma gång.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.