Nya böcker att se fram emot i januari – februari

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon: Vilken ny bok, (som utkommer jan-feb 2018), ser du mest fram emot att läsa?
.
Om jag måste välja en enda bok, så blir det Three things about Elsie.
.
Det här är mina favoriter av de nyutkomna böckerna. Jag läser just nu Kristina Appelgrens nya pusseldeckare, Den fjärde pakten, som utspelar sig i universitetsmiljö. Det är den första bok jag läser av henne och jag är riktigt nöjd med hur boken har börjat.
.
Jag har insett att jag läser en hel del böcker av svenska författare, och det fortsätter jag gärna med. Ett av undantagen förra året var Joanna Cannons debutroman, Problemet med får och getter, om ett litet samhälle som tvingas konfrontera sitt förflutna, och om två flickor som lär sig vad det innebär att höra hemma någonstans. Det var en så fin berättelse, så jag kan inte vänta på översättningen av författarens nya roman, Three things about Elsie, som handlar om minnen, vänskap och åldrande.
 .
En bok i facklitteraturgenren som jag har har planerat att läsa är Den vilda jakten på ett bättre jag. Så här beskrivs den:
.

Forskarna Carl Cederström och André Spicer försöker under ett års tid att systematiskt förbättra olika delar av sin tillvaro. I januari ökar de sin produktivitet, i juni maximerar de sin sexuella njutning och i september ska de bli miljonärer. Experimentet förvandlas snart till ett sätt att leva, där de investerar stora mängder tid och pengar i att bli den optimala versionen av sig själva.
.
Den vilda jakten på ett bättre jag är en rolig och självutlämnande skildring av självhjälpsindustrin och vad den gör med oss. I slutet av året tvingas författarna ställa frågan: Vad var meningen med allt?
.

Smilla Luuk intervjuade jag när hon var nominerad till Lilla Augustpriset 2016. Nu har hon kommit ut med en receptbok för årets alla högtider, Smilla firar glutenfritt. Kan det bli lika bra med glutenfritt? Det skall jag utvärdera och berätta om här i bloggen.

 
Mias bonusfråga: Lever du efter något motto eller några kloka ord?
.
Motton är något jag nog bara tänker på och får styrka ifrån när livet är kämpigt. Som mottot: Det är i motvind en drake stiger. Eller: Livet handlar inte om att vänta på att stormen skall passera, det handlar om att lära sig att dansa i regnet. Eller det på bilden här ovanför. Det tycker jag är riktigt bra.
 .
Mitt eget motto, som jag alltid levt efter, är att: Ta ut all glädje i förväg, så är du säker på att få uppleva den minst en gång!
 .

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

20 reaktioner till “Nya böcker att se fram emot i januari – februari

 1. Kan inte låta bli att skratta här:-)))) Vad var det du sa ”jag ska dra ned på antalet böcker”. Är väldigt skeptiskt till om du lyckas med det med tanke på att du siktar på att läsa 11 böcker i februari, som dessutom bara har 28 dagar;-)
  Att ta ut all glädje i förväg gör jag aldrig faktiskt. Är alldeles för mycket realist för det mottot. Jag är precis tvärtom. Förväntar mig ingenting (alltså i n t e att jag förutspår nå’t negativt), då blir jag i 90% positivt överrraskad.

  Gillad av 1 person

  1. Jag vet, det kan verka litet tvetydigt ;) Men de här böckerna planerar jag att läsa i både januari och februari, och jag kanske inte ens hinner läsa alla, det blir som det blir.
   Din filosofi har min pappa, han brukade alltid säga till mig att jag skulle tona ned mig litet, annars skulle det lätt bli ”upp som en sol och ned som en pannkaka”. Efter diverse kraschlandningar i livet har jag försökt bli litet mer sansad, men det verkar inte fungera, jag fortsätter att ta ut glädjen i förväg. Jag tror att båda varianterna kan fungera rätt så bra. Jag är också realist, så jag tänker att det roliga kanske aldrig inträffar, därför är det lika bra att glädja sig så mycket man kan tills smällen kommer ;)

   Gilla

 2. Jag läser sällan på engelska men det händer när det känns som den svenska utgivningen går för sakta eller kanske inte ens sker. Boken verkar helt klart intressant. Även om jag inte föll lika mycket för Problemet med får och getter så läser jag gärna mer av författaren. Hon var jättebra på att skapa en stämning i boken. Och varje gång jag tänker på boken kastas jag tillbaka till en het sommar i barndomen och gator med hus.

  Gillad av 1 person

  1. Jag läser också oftast på svenska. Det är enklare att hålla sig uppdaterad om översatta böcker eftersom jag håller litet koll på förlagens kataloger och får rec.ex., och de är ju översatta. Den här upptäckte jag när jag kollade upp författaren för att se om hon hade någon ny bok på gång. Jag tyckte så mycket om utvecklingen i boken, hur barnen (och även de vuxna) blev klokare av det de var med om, lärde sig mer om livet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.