Sex klassiker på sex månader

Förra året planerade jag ingenting, för någonting. Jag tror faktiskt att det är första gången i mitt liv, som jag inte hade några mål jag ville nå under året. Det passar inte mig att bara förvalta det som är, jag vill lära mig nya saker och utvecklas. I år har jag flera mål jag vill nå, och det känns både peppande och roligt!

Ett mål som jag återanvänder från 2016 är att jag vill bli klokare. Att läsa tror jag bidrar till det, och att analysera de böcker jag läser och formulera tankarna kring dem. Jag kommer att fortsätta att läsa och skriva om böcker i år, men inte i lika högt tempo som förra året, jag måste hinna med annat också. Och jag skall planera litet annorlunda när det gäller vad jag läser. Fler hyllvärmare och klassiker och mer restriktiv när det gäller nyutkomna böcker.

Som en knuff framåt och litet press på mig själv, kommer jag att vara med i Klassikerutmaningen hos Vargnatts Bokhylla. Det blir en kombinerad utmaning med #hyllvärmare2018 som Ciccis Bokblogg håller i på Instagram, eftersom de klassiker jag kommer att läsa stått i våra bokhyllor i åratal…

Jag har redan läst flera av de klassiker jag valt, men det var under högstadiet/gymnasiet, och jag gissar att jag kommer att kunna få ut mer av dem nu i vuxen ålder, med mer livserfarenhet och förhoppningsvis bättre människokännedom.

* Gösta Berlings saga är en av de böcker jag läst, och även sett som film. Den här boken ingår i en serie som jag fick efter min farmor, därför tycker jag extra mycket om den.

* Hemsöborna har jag också både läst och sett som film, och tyckte om. Jag skall läsa den igen, och kanske blir jag nyfiken på andra böcker också av Strindberg. Just nu är jag ganska tveksam till det.

* Wuthering Heights av Emily Brontë har jag inte läst. Det blir spännande att läsa berättelsen som ligger till grund för sången av Kate Bush, vilken jag fortfarande tycker väldigt mycket om.

* Jag börjar med Utvandrarna, så får vi se om jag även läser Invandrarna också. Jag har sett dem som teveserie, men det var länge sedan, och jag har inte läst böckerna så det känns som det är dags nu. Jag har däremot läst Rid i natt, och den tyckte jag om, liksom Raskens, men det var som teveserie. Mobergs böcker tycker jag är viktig svensk socialhistoria.

* Gud hjälpe barnet och Vredens druvor köpte jag för ett par år sedan och har tänkt läsa många gånger, men jag har alltid prioriterat nyutkomna böcker. Nu blir det ändring på det.

Klassikerutmaningen finns som sagt här, och #hyllvärmare2018 finns här om du också vill utmana dig själv i din läsning!

 

 

5 reaktioner till “Sex klassiker på sex månader

  1. Läste jag inte någonstans (var det på Instagram?) att du inte läst Flugornas herre? Min spontana tanke var då att det MÅSTE du ju göra! Och se filmerna, framför allt den äldre av dem.

    Gillad av 1 person

  2. Låter mig inspireras av dina titlar till mitt eget projekt ”50 innan 50”. Jag behöver läsa 16 böcker från min ”bildningslista” under året dvs böcker av typen klassiker, nobelpristagare och annat som jag egentligen redan borde ha läst.

    Gilla

  3. Det skall bli mycket intressant att följa ditt nya mål. Klok är du redan, men du kan naturligtvis bli ännu klokare. Att sänka tempot låter mycket vettigt. Jag förstår inte hur du hinner läsa så mycket och dessutom skriva recensionerna, som ju kan vara ganska tidskrävande. Håller med om att den nyutgivna litteraturen bör man vara lite restriktiv med. Ser fram emot att läsa dina recensioner av de gamla klassikerna. Varmt lycka till!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.