Eget tema: Klimatsmart (23/365)

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra någonting.

På det här fotot finns en blandning av bra och dåliga miljöval. De bra valen är bland andra bärkassen från ICA och bärkassen som jag tog med mig hem till Sverige efter vår Frankrikeresa förra sommaren, och som används varje gång jag handlar. Återanvändning.

Det här är våra nya tygpåsar som jag beställde från OMOM. Det känns så fel att lägga frukt och grönsaker i plastpåsar varje gång jag handlar. Plastpåsar som vi sedan dessutom slänger, eftersom hållbarheten är så dålig. Jag har fått nog av slit-och-släng.

Tänk vad, när jag växte upp skulle jag aldrig drömma om att ta med mig tygpåsar när jag handlade, det var ju bara tanter som gjorde sådant. De som var tanter då hade erfarenheter av ransoneringar och svåra tider, och varken vågade eller ville slösa. Nu är vi i samma situation, men av helt motsatt anledning – vi har vågat för mycket och slösat för mycket, så att vi är tvingade att snabbt börja tänka annorlunda.

Klimattänkandet har verkligen börjat få genomslag i samhället. Det är många som försöker lägga om sina vanor, även om det är svårt, vi är ju vana att tänka egoistiskt och göra det som passar just oss, och inte jorden i allmänhet.

Men vem har sagt att jag är konsekvent… I sommar kommer vår familj att bidra till att förstöra jorden ännu mer, bidra till att isarna smälter och isbjörnarna svälter ihjäl. Vi kommer att medverka till att våra barn får en sämre framtid. Vi skall nämligen resa utomlands med flyg, av rent egoistiska skäl. Vi gör ett medvetet val, bara för att vi vill, ingenting tvingar oss. Jag skäms, men gör det ändå eftersom kulturen, naturen, maten, folket, språket, ja allt med Frankrike lockar så otroligt mycket.

Det är ett dilemma just med flygresor, eftersom möjligheterna för oss människor att ta oss runt i världen helt säkert har ökat vår förståelse för andra kulturer och inte gjort oss lika inskränkta som vi antagligen varit annars, om vi inte hade sett hur andra har det på andra platser i världen och kunnat berätta om och sprida våra upplevelser. Just flygresor är något som skaver hos mig. Vad hjälper tygpåsar när jag fortsätter att flyga..?

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

 

 

19 reaktioner till “Eget tema: Klimatsmart (23/365)

 1. smart, jag självscannar, fäster etiketten direkt på frukten… kålrot, apelsin…lägger sakerna i min egen stora kasse. Nu är ju mycket redan färdigpackat i plastförpackningar; druvor, tomater, gurka….

  Gillad av 1 person

  1. Det gör jag också om det är enstaka grönsaker, eller bananknippen. Idiotiskt med plastade grönsaker och frukt, men gillar man att odla kan man använda plastförpackningen till vindruvor att så i :)

   Gilla

 2. Kloka och tänkvärda ord som än mer förhöjer bilderna. Nätpåsarna till frukt och grönsaker var väldigt snygga och praktiska. Jag ska se om jag kan hitta några sådana. Jag försöker vara så miljömedveten jag kan. Har med mig kassar till affären, sorterar avfall bäst jag kan, försöker handla ekologiskt och närodlat. Just flygning är väl det som är svårast at undvika. Jag flyger inte jätte mycket men kommer inte att avstå från det i framtiden. Jag resonerar lite att min flygning kan kompenseras till viss del att jag gynnar turism i anda länder.

  Gilla

 3. Vilka trevliga tygpåsar till frukten! Känns som det borde hålla sig bättre i dessa också kan man tycka. Nu brukar jag alltid packa upp allting i kyl/på bänk men ändå. Undrar om jag skulle kunna testa dem också. Hur reagerar kassapersonalen när du kommer med dina påsar?
  När det gäller flygresor så har jag inte dåligt samvete bara på grund av att det är för semester/nöje. Jag tycker att livet är så mycket mer än att överleva.. Det finns de som verkligen har tagit ställning mot att flyga men jag fixar verkligen inte det. Generellt så trivs jag inte i Sverige och resor till vissa länder handlar om livskvalitet för mig, och nästan om att överleva mentalt. (jag kommer nog dock att försöka lösa problemet på sikt genom att flytta istället..) Skulle inte vilja åka några längre resor dock, håller mig Europa. Önskar verkligen att det fanns bättre flygbränsle.

  Gilla

 4. Många kloka ord och väldigt smarta tygpåsar. Jag uppskattar att många affärer slutat med att per automatik dela ut små plastpåsar när man shoppat. Jag har skaffat mig tygpåsar som jag rullar ihop och har i handväskan utifall jag köper nåt. Som sagt, alla kan inte göra allt men alla kan göra nåt om så bara det lilla 👍

  Gillad av 1 person

  1. Gör det :) Det finns säkert att köpa från andra tillverkare också, men jag är väldigt nöjd med de här. Jag inbillar mig att frukten och grönsakerna håller sig fräscha längre också när de inte ligger i en tät plastpåse.

   Gilla

 5. Fiffigt med tygpåsar till frukten, jag har en väninna som virkar egna och det är ju smart, jag har använt tygkassar till handling sedan i början av 90-talet så det tycker jag är smart….jag är oxå jättekluven till flyg, jag flyger ju inte mycket men det händer både jobbmässigt och rent nöjesmässigt och känslomässigt, vill ju till mitt barn :)….jag hoppas oxå det uppfinns något klimatsmart bränsle till flyget..

  Gillad av 1 person

  1. Det var ju ännu bättre, med hemgjorda tygpåsar. Och tygkassar att bära hem livsmedel i är ju suveränt, inte bara ur miljösynpunkt, kassarna håller dessutom och handtagen brukar vara skönare att hålla i när det är tungt.

   Gillad av 1 person

 6. Vilka praktiska tygpåsar till frukten. Ser dessutom mycket fräschare ut. Jag tänker att det är så många människor som flyger samtidigt till ett ställe istället för som man ser i trafiken ofta bara en person i varje bil. Det måste ju i längden vara mer skadligt. Jag kommer fortsätta flyga med gott samvete😀.

  Gillad av 1 person

  1. Det skall bli intressant att se om grönsakerna och frukten håller sig fräscha längre när de ligger i tygpåsar än i plastpåsar.

   Jag har funderat på det och skillnaden mellan bil och flyg är kanske att de flesta bilresor sker i vår vardag, till exempel till jobb, medan flyget till 90 % går utomlands och många gånger är enbart för nöjes skull. Kortare flygresor är förstås bättre än längre. Jag läste just det här: ”En resa till Thailand för en enda person ger lika mycket utsläpp som en genomsnittlig personbil ger under ett helt år (cirka två ton). Det är också lika mycket som en persons hela hållbara utsläppsutrymme för ett år.”

   Gilla

   1. Visst är det. Jag är ju en miljöbov även på det viset att jag kör mycket bil, eftersom vi bor på landet med 1,5 mil till närmaste tätort. Jag hoppas att man lyckas forska fram något mer klimatsmart flygbränsle, att hoppas på el-flygplan är nog att hoppas för mycket ;)

    Gilla

 7. Vilka fiffiga fruktpåsar! Såna har jag aldrig sett förut…
  Jag brukar försvara mig med att ”flyget går ju ändå, oavsett om jag är med eller inte”. Ja, jag vet. Ett mycket dåligt försvar…
  Ungefär som ett original uppe i Skellefteå resonerade när han vägrade betala bussbiljetten. Ha sa till busschauffören:
  – Du ska ju ändå åt det hållet. :-D

  Gillad av 2 personer

  1. Hahaha, mitt gapskratt åt Skellefteå-kommentaren fick hunden att livrädd vakna och undra vad som hände! Flygresor är knepigt att förhålla sig till, kan de inte komma på ett bättre flygbränsle..? Om jag hade möjlighet skulle jag vilja resa nästan hela tiden, det finns ju så mycket att se och uppleva!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.