Smaksättare (27/365) – bär

I dag kombinerar jag två fotoutmaningar. 365 foton och Gems Weekly Photo Challenge, som är öppna för alla.

Ett försök till variation på mellanmål och frukost – kikärtspannkakor med jordgubbar. Nötigare smak och mer proteinrikt på grund av kikärtsmjölet.

Det smakade gott när de var nystekta (det är Bella som har stekt dem, så här fina blir inte mina), men inte lika gott uppvärmda andra gången. Jag gillar inte smaken från kokosolja som rekommenderas att steka i, så jag väljer smör.

Jag kan inte säga att jag blev överväldigad, men Bella tyckte om dem. Eftersom det var enkelt att göra dem, de är mättande och dessutom nyttiga kommer jag nog trots allt att göra dem fler gånger. De håller ihop bra, så de skulle säkert fungera väldigt bra som wraps. Här kommer receptet:

Till 1 person
1 ½ dl kikärtsmjöl
1 msk maizenamjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
1 krm gurkmeja
2 dl vatten
Olivolja eller kokosolja i stekpannan (jag väljer smör)

Gör så här
1. Blanda alla torra ingredienserna ordentligt.
2. Häll ned vattnet och vispa till en jämn och fin smet.
3. Låt stå, gärna ett par timmar.
4. Stek pannkakorna på medelstark värme så att de får lite färg och blir genomgräddade.
5. Servera med jordgubbar eller andra bär, gärna mixade med vaniljpulver (som inte är samma sak som vaniljsocker)

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 olika teman under året och här hittar du Gems Weekly Photo Challenge, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

32 reaktioner till “Smaksättare (27/365) – bär

 1. Hej, plättarna såg så goda ut. Jordgubbar är ett favoritbär fast den absoluta favoriten är hallon. De har jag frysen full, vill inte stå helt utan…
  Fin tolkning!

  Gilla

 2. Ser väldigt gott ut. Har provat vanliga pannkakor med lite olika glutenfria mjöler men måste erkänna att de blir godast med vanligt vetemjöl. Kikärtsmjöl har jag däremot aldrig testat. Annars finns det mesta i lådan; havremjöl, majsmjöl, bovetemjöl, mandelmjöl mm. Nyponmjöl gillar jag inte smaken på. Superfint arrangerat och fotat som alltid!

  Gilla

 3. Jättefin bild och det ser gott ut men jag tycker nog pannkakor ska smaka pannkaka :-). Som barn fick vi alltid pannkaka på torsdagar och det gick inte att rubba på. Annars är det tacksamt om man hittar något som är nyttigt och mättande och man kan alltid prova något nytt.

  Gilla

 4. Så konstigt det kan vara, att det ni kallar pannkakor är plättar här uppe. Pannkaka för mig, är en sån där tjockare ungspannkaka. Ser läckert ut ditt recept och vem vet, kanske jag blivit inspirerad att prova. Fast jag har en man som älskar ungspannkakor och vanliga plättar så det blir nog att grädda främst åt mig själv i så fall. Men han får ju smaka!
  Snygg uppläggning och smarrigt foto. Choklad och jordgubbs passar så bra ihop.

  Gilla

 5. Kikärtspannkakor har jag då aldrig hört talas om. Har aldrig sett kikärtsmjöl heller för den delen. Å ännu värre är väl att jag aldrig lagat pannkakor överhuvudtaget. Men jag älskar kikärtor så… Skulle dock definitivt skippa såväl jordgubbarna som chokladbiten. Klarar liksom inte av sött och salt, eller salt och sött i ditt fall.

  Perfekt bidrag och ett helt underbart foto – som vanligt hos dig alltså:-)

  Gilla

 6. Det låter lite så där överdrivet, som något trendigt ”bara för att” – men de är ju ägg- och mjölkfria och därmed helt klart ett bra alternativ för allergiker och veganer. Är man inte det är ju ägg bland det bästa man kan äta.
  Fotot är superfrestande, snyggt upplagt och prydligt gräddat.

  Gilla

 7. Tack för receptet – jag kanske prövar någon gång eftersom maken är lakto-uvo-vegetarian. Men jag skulle nog ha i ett par ägg också för att hålla ihop smeten. Visste faktiskt inte att det fanns kikärtsmjöl. Vi äter ofta kikärter annars.
  Ingrid

  Gilla

 8. Känner mig lite tveksam trots din fantastiskt vackra inbjudande bild. Dock tycker jag om kikärtor så kanske kanske… Jag gillar kesoplättar med bär. DET är supersmarrigt men inte helt enkla att steka. Dom blir inte så pass vackra att jag skulle våga lägga ut dom som bild… ;) Dina är ursnygga. :)

  Gilla

 9. Snygg kombi där! Och det SER verkligen hur gott ut som helst :-)
  Att grädda pannkakor är verkligen inte det lättaste. Om man inte hittar en sån här som vi gjorde på ett motell i USA:

  Det var bara att trycka på knappen så kom det ut en nygräddad pannkaka. Man behövde inte ens fylla på med smet 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.