De tolv nominerade till Årets bok 2018

På Dramatenbaren i Stockholm avslöjades alldeles nyss vilka 12 böcker som nominerats till Årets Bok 2018, nämligen de här:

Till skillnad från många andra litteraturpriser är ett av kriterierna för att nomineras att boken tilltalar en bred läsekrets. Svenska folket röstar på sin favorit och utser vinnaren. Röstar gör man fram till den 26 augusti på röstsidan hos Bonniers Bokklubbar. Vinnaren meddelas på bokmässan i Göteborg i september.

År 2016 vann Martina Haag med  sin otrohets- och skilsmässoroman, Det är något som inte stämmer. År 2017 vann Alex Schulman med sin bok Glöm mig.

Om man skall se några likheter mellan de två första årens vinnare, är det att båda böckerna ligger på gränsen till att vara självbiografiska och är dessutom känslosamma och enormt berörande. Båda handlar om dysfunktionella relationer, på två olika sätt.

Av de här tolv böckerna har jag bara läst en av dem, men sju av dem står i bokhyllan och väntar på att bli lästa. Jag återkommer om vilken som är min favorit när jag hunnit läsa åtminstone de nominerade böcker jag har hemma.

Har ni hunnit läsa någon eller några av de nominerade böckerna? Ni kanske redan har en favorit?

6 reaktioner till “De tolv nominerade till Årets bok 2018

  1. För mig är årets bok, helt intetsägande. Det ger inget och jag kan lika gärna kolla på försäljningssiffor. Jag uppfattar årets bok, som den bok med mest marknadsföring. Tyvärr. Jag trodde mer om priset tidigare.

    Gillad av 1 person

    1. Jag håller med dig, jag tycker också att Årets bok får mer marknadsföring än de andra litterära priser vi har i landet. Kanske för att böckerna som nomineras till Årets bok är folkligare än de böcker som nomineras till exempelvis Augustpriset, och att marknadsföringen därför kommer att leda till ökad försäljning av de nominerade böckerna. Mycket handlar ju om ekonomi.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.