Böcker på temat europeiskt samarbete och fredsprojekt

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan är temat: Europa.

Europadagen firas den 9 maj till minne av Robert Schumans deklaration 1950 om att skapa ett enat Europa för att bevara freden efter andra världskriget och skapa välstånd.

Jag har valt de här fem böckerna till min topplista. Böcker som fokuserar på andra världskriget och insikten om att vi behöver vara och på många sätt också är enade, och som fokuserar på fredsprojektet och även på nya svårigheter för Europa.

Egentligen var syftet att lista fem författare eller böcker från grannländerna i EU eller övriga Europa, men det såg jag när jag redan planerat inlägget. Hoppas det går bra ändå?

Är vi framme snart: drömmen om Europa förenta stater. Författaren, Per Wirtén, åker tåg genom Europa. Han ser en kontinent, hårt prövad av finans- och flyktingkriser, som rör sig bort från den politiska samarbetstanken. Av det en gång så stolta och ambitiösa fredsprojektet återstår nu en valutaunion i avsaknad av gemensam politisk moral och ideologi. Per Wirténs bok var Augustprisnominerad 2017.

Vinnare av Augustpriset 2015 blev Min europeiska familj av Karin Bojs. En bok som visar hur DNA-trådar knyter ihop oss alla. Jag tror inte att jag behöver berätta så mycket mer om den, den har varit så enormt omskriven.

Den tyska flickan av Armando Lucas Correa är en bok som förtjänar att både läsas och pratas om. Andra världskrigets inledning och den tyska staten erbjuder judiska familjer rätten att lämna landet i utbyte mot allt de äger. De lämnar sina hem och sitt land, där de levt i generationer, för att låta sig föras mot en oviss framtid i en okänd värld. När de når Kuba, och även New York, släpps de inte in. Länderna förnekar det som skedde och raderar alla handlingar i nationalarkiven som skulle bevisa tragedin. Ändå en bok som präglas av hopp och framtidstro.

Viktor Bankes bok Andrum är att påvisa vad som hände i invandringspolitiken och den offentliga debatten under framför allt åren 2015 och 2016, och vilka konsekvenser den genomgripande omläggningen av svensk asylpolitik fick. Händelser som i allra högsta grad påverkar och påverkas av europeisk politik. En inte helt objektiv och saklig bok, trots att författaren är jurist, men utan tvekan en läsvärd bok.

Sist men inte minst på min lista; Mischling, av Affinity Konar. En av de nominerade böckerna till Årets bok. Under andra världskriget utsätts de för nazisternas mänskliga experiment med tvillingar.

 

Klicka gärna in hos Johannas Deckarhörna och tipsa om fem böcker på veckans tema. Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många bra tips.

16 reaktioner till “Böcker på temat europeiskt samarbete och fredsprojekt

 1. Den tyska flickan är otroligt läsvärd. Tack för övriga tips. Min europeiska familj har jag varit sugen på nu ett tag.

  Gilla

  1. Ja, och kanske litet extra mycket i dessa tider med öppen rasism från olika grupperingar, utträden ur EU och svårigheter för länderna i Europa att komma överens om rättvisa och kloka lösningar på svårigheter, som exempelvis flyktingströmmarna.

   Gilla

  1. Ja, jag också, den har verkligen etsat sig fast. Trots de hemska händelserna är det ändå en fin och hoppfull bok. Jag måste faktiskt kolla upp om författaren har skrivit något mer än den här.

   Gilla

  1. Tack! Det jag upptäckt på senare år är att de böcker som nomineras till Augustpriset i fackboksklassen (tänker här på Wirtén och Bojs) inte alls är svåra att ta till sig och inte alls tråkiga, trots att de ibland tar upp ekonomi och politik som kanske inte lockar vid första anblicken. Ofta är de skrivna i essäform och riktiga bladvändare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.