Att odla i pallkragar – nu skall jag ge det en chans

Jag har försökt att odla växter av olika slag under hela mitt vuxna liv. Först på balkonger, vilket gick väldigt bra men blev inte så mycket förstås. Sedan bodde vi i ett kedjehus och jag skulle börja gräva rabatter. Den drömmen gick i kras vid första spadtaget, när jag insåg att det tog stopp efter fem centimeter. Hela underlaget under gräsmattan var sprängsten.

När vi flyttade hit tänkte jag att det fanns enorma möjligheter. Tills jag märkte att lönnarnas rötter växer in i rabatterna så att jag varje år måste hugga av nya rötter i rabatterna med en yxa. Tre år i rad grävde jag om rabatterna till tre meters djup, sedan gav jag upp.

Det är bara tåliga, gammaldags växter som överlever sådan näringsfattig och ganska torr jord som blir följden av lönnarnas stöld av näring och vatten; aklejor, pioner, löjtnantshjärtan.

Nu tänker jag prova att odla i pallkragar. Jag skall börja med fem stycken (de kommer att läggas två ovanpå varandra). Frågan är bara var jag skall ha dem?

Antingen här på främre gräsmattan i kanten, så att vi kan ha hallonbuskar bakom. Då kan man sitta i stolarna med en kopp kaffe och se hur det växer, och det är sol hela dagen från morgon till kväll.

Alltså här. En nackdel med det är att man splittrar upp gräsytan med pallkragarna, en annan är att det ser litet smått ut med pallkragarna på en stor gräsmatta, även om det är i kanten.

Eller på gräset framför stallet, den bortre gräsmattan som ser litet vildvuxen ut.

Då skulle det se ut ungefär så här (men med röda pallkragar). Fördelarna är att jag kan passa på att vattna och rensa ogräs samtidigt som jag ger hästarna vatten, och vi använder inte den här delen av tomten. En annan fördel är att det är lätt att köra hem jord och köra ut hästgödsel från stallet = inte så tungt som vid första alternativet.

Nackdelarna är att det är sämre med solljus på eftermiddagen, och vi är sällan här, vilket innebär att vi inte skulle se växterna, vilket ju vore litet trist.

Vad tycker ni? Vilken plats skall jag välja för min pallkrageodling? Vid den vita pilen, på framsidan av huset, eller på andra sidan av stallet, vid den svarta pilen?

 

 

 

 

 

 

 

8 reaktioner till “Att odla i pallkragar – nu skall jag ge det en chans

 1. Hmm… När vi bodde i hus så odlade jag massor! Till en början, sen gav jag upp och la igen det mesta.
  Det där med placeringen beror på hur duktig du är med att motarbeta ogräs. Ja, huruvida du vill se dom där odlingarna eller inte, alltså ;-)
  Ha en fin dag!

  Gilla

 2. Me again: Pallkragar, ja så är det. Kan du tala om för mig varför jag fick för mig att det stod ”prästkragar” i din rubrik???? Tror jag börjar bli gammal;-)

  Gilla

 3. Det beror ju också på vad du tänkt odla tänker jag. Är det grönsaker så kan alternativ 2 vara bra, medan om det är saker att njuta av visuellt så kanske alternativ 1. Jag får intrycket av 1:an att det är sol där hela tiden, vilket kan påverka vad du kan/vill odla där?
  För mig som inte var någon trädgårdsmänniska så var pallkragar det ideala sättet. Trots markduk i botten fick vi påhälsning av myror, men de var överallt i vår trädgård. Men det blev betydligt bättre att odla i än direkt i jorden. En stod i solen, en i skuggan. I den i skuggan hade vi örtväxter, det fungerade bra.

  Gilla

 4. Bekvämast verkar läge två – nära till vatten och daglig tillsyn, men … läge ett verkar mer njutbart med en fin plats för vila och rekreation :)

  Gilla

 5. Jag skulle välja alternativ 1. En del av tjusningen är att kunna sitta och ta en fika och titta på det man har planterat. Ger harmoni och glädje. Kanske går att ordna bevattning som kan dras fram till pallkragarna. Jag tror växterna skulle trivas i soligt läge.
  Önskar dig mycket glädje framöver med de växter du ska ha :-) Härligt och gott är det sedan att få skörda det man sått. En alldeles speciell känsla som är oslagbar.

  Tack för din långa och fina kommentar hos mig på Boktips ”Vänskap och varma tassar”. Det finns mycket att säga och skriva om ämnet du skrev om.
  Ta hand om dig och njut av allt som finns runt omkring dig !

  Gilla

 6. Nu fick jag googla ”pallkragar” bara för att se hur dom ser ut. Fick inget bra bildligt svar från Google för en gångs skull. Som jag förstår ska blommorna sitta i lådor eller?! Jag skulle dela upp dom och plantera dom på båda ställena. Då kan du jämföra hur dom mår efter en säsong. Därefter kan du bestämma dig vart de ska vara.

  Gilla

 7. Jag röstar på alternativ ett med mest sol. Ett soligt läge gillas av de flesta grönsaker du kan tänkas vilja testa. Fixa en lång vattenslang och en vattenspridare så slipper du bära vattenkannor. Jag har mina odlingslådor i söderläge. Grannens träd skymmer på förmiddagen men från typ kl 13 och hela eftermiddagen är det sol. Funkar bra, men sniglar och rådjur sabbar ofta skörden…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.