Vårens bästa böcker 2018

Varje tisdag utmanar Johannas deckarhörna med en ny topp fem på ett visst tema. Den här veckan är temat: Vårens bästa böcker.

När jag tolkar temat som de bästa böcker jag läst under mars-maj i år, blir det de här fem.

Annika Estassy, Gröna fingrar sökes. Norstedts. Betyg: 5/5
Nina Lykke, Nej och åter nej. Wahlström & Widstrand. Betyg: 4/5
Johan Lindberg, Stockholm då och nu. Historiska Media. Betyg: 5/5
Sarah Perry, Ormen i Essex. Albert Bonniers Förlag. Betyg: 5/5
Matt Haig, Historieläraren. Bokförlaget Polaris. Betyg: 4/5

Klicka gärna på böckernas titlar för att läsa vad jag skrivit om dem.

Hos Johannas Deckarhörna kan du själv tipsa om fem böcker på veckans tema. Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många bra tips.

24 reaktioner till “Vårens bästa böcker 2018

 1. Gröna fingrar sökes tyckte jag var jättebra, men så är jag lite av en blom-mupp också. :P Av de övriga tycker jag att Stockholmsboken verkar jätteintressant! Tack för tipset.

  Gillad av 1 person

  1. Gröna fingrar gjorde mig så glad, äntligen en feelgood som inte handlar om tjugoåringar eller förvirrade trettioåringar, utan om människor som är mitt i livet och vet vad de vill. Men sedan kanske det inte blir som de vill i alla fall, men det är ju en annan sak. Stockholmsboken är väldigt intressant, och fin! Och då syftar jag på både foton och berättelser.

   Gilla

  1. Stockholmsboken är jag säker på att du kommer att tycka om. Både bilderna och berättelserna. Väldigt spännande, och litet sorgligt också, att så många fina byggnader revs för att ersättas av fyrkantiga byggnader i plåt, stål och glas.

   Gilla

  1. Nej, jag såg att du hade valt andra. Jag har bara läst Coffin Road av dem du valt, men den skulle ha hamnat på min topplista också, om jag hade läst den nu i vår.

   Gilla

  1. Ormen i Essex är litet småtung i början, men sedan lossnar det och blir en helt unik berättelse tycker jag. Historieläraren innehåller så många klokheter, så fin stämning och en del spänning också, framförallt mot slutet. Den kan jag verkligen rekommendera.

   Gillad av 1 person

  1. Ja, det har vällt in nya böcker under våren. Jag försöker sätta litet stopp, men det är ju så spännande med nyheterna :) Samtidigt har jag också många olästa böcker i bokhyllan, både ganska gamla och väldigt gamla, som jag verkligen vill läsa. Också. Ett evigt dilemma, men ett positivt sådant.

   Gilla

 2. Historieläraren och ormen återkommer hos flera liksom gröna fingrar. Hm, bara lykkes bok står på min läsalista. Borde jag tänka om lite? Kanske :-)

  Gilla

 3. Historieläraren och Ormen i Essex har jag också läst och gillat. Den där Nej och åter nej tycker jag att jag ser lite överallt just nu – blir nyfiken!

  Gilla

 4. Har inte läst någon av dessa, vilket kanske ingen blir förvånad över, jag hänger ju inte med i det nya direkt. Men du har tre böcker i din lista som jag gärna vill läsa: Ormen i Essex, Historieläraren och Nej åter Nej

  Gilla

  1. Jag tror att du skulle tycka om Gröna fingrar sökes. Den är skriven på ett moget sätt, inte alls så som många feelgoodromaner annars är skrivna, med en målgrupp i tjugoårsåldern som upplever det man själv upplevde för trettio år sedan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.