Jättegod och lättlagad flädersaft

Vi har bott på samma plats, med samma fläderträd som blommat varje år. Ändå har jag aldrig gjort saft av alla fläderblommorna. Dels dricker vi väldigt sällan saft, dels har jag tyckt att saft och sylt innehåller för mycket socker.

Dagarna innan vi åkte till Frankrike fick jag plötsligt lust att göra flädersaft. Ganska typiskt när man ändå har en del att förbereda inför en resa ;)

Jag letade efter recept och läste på om skillnaden mellan äkta och oäkta (giftig) fläder. Äkta fläder blommar i juni och har platta blomklasar som man kan ställa uppochned utan att de tippar.

Recept (blir saft till två petflaskor och en glasflaska)

40-60 blomklasar
2 kg socker
3 citroner
2 l vatten
Jag utesluter citronsyra

1. Tvätta och skiva citronerna i tunna skivor. Varva citronskivorna med blomklasarna i en ren hink.

2. Koka upp vatten och socker under omröring tills sockret lösts upp. Häll vätskan över blommorna i hinken. Lägg en tallrik ovanpå som tynger ned blommorna.

3. Plasta in hinken och låt stå tills saften svalnat. Häll över på glasburkar (enbart därför att burkar tar mindre plats) och ställ in i kylskåp i 3-4 dagar.

4. Sila av blommorna genom en handduk i en sil och häll på väl rengjorda flaskor. Jag valde petflaskor som inte riskerar att explodera om flädersaften jäser. Flaskorna lade jag i frysen där de håller länge. En glasflaska med saft behöll vi i kylen, det blev ju så gott!

5. Prova dig fram hur mycket du vill späda saften med vatten.

Våga prova, det blir så gott och smakar väldigt mycket sommar! ☀️

 

 

7 reaktioner till “Jättegod och lättlagad flädersaft

 1. Gjorde ofta saft av både fläderblommorna och fläderbären (om inte fåglarna hann före) förr, men nu är det länge sen. Tyvärr har vår fläderbuske börjat torka bort, så i år blev det minimalt med blommor. Fantastiska foton fick du också till för att locka oss till att göra egen saft!

  Gilla

 2. Vilka vackra bilder du tagit på flädersaften! Jag har också gjort flädersaft, det är något som hör sommaren till. Igår planterade jag en fläderbuske i trädgården för det har inte funnits någon här ute. Vi hade en när vi bodde i stan och här har det varit problem att hitta någonstans där man kan få plocka blommor. :)

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Vad roligt att du gillar dem! Just den dag då jag skulle fota saften blåste det halv storm, så jag måste fota inomhus. Alltid litet knivigt tycker jag, med ljuset. Jag funderar också på att plantera en till fläder efter att ha smakat på saften :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.