Böcker jag ser fram emot i höst

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Böcker jag ser fram emot i höst.

Att bara välja fem böcker är nästan omöjligt, men de här fem ser jag fram emot alldeles extra mycket under augusti-oktober.

Jag såg de första avsnitten av Springfloden när första säsongen visades på SVT år 2016, sedan kunde jag inte vänta längre på att få veta hur det skulle gå, så jag läste boken och tittade vidare på teveserien efteråt. Jag fastnade direkt för den här deckarstilen och har läst alla de fyra böckerna i serien och nu längtar jag efter både den femte boken i serien och andra säsongen av teveserien som börjar den 16 september.

En ny tid som kom i början av året var den första romanen av två om makarna Bagge. Hösten 2018 kommer Jessens bok Doktor Bagges anagram ut på svenska. I den får läsaren följa Lilly Bagges make, doktor Bagge, och hans tankar om livet, relationer och äktenskapet. Jag ser fram emot att läsa den, och få inblick i en åtminstone till det yttre väldigt stram, korrekt och okänslig person. Jag är så nyfiken på att få veta hur han såg på sin hustru, om det fanns verkliga känslor för henne eller om han hade känslor för någon annan.

Som ambassadör för Sigtuna litteraturfestival fick jag läsa Pascal Engmans debutroman Patrioterna, och vilken debut! Full fart, spänning och ett intressant tema, och dessutom något helt oväntat. Jag skall få läsa uppföljaren också, Eldslandet, och hoppas att den är lika bra.

Vigdis Hjorth är en ny författare för mig. Jag blev nyfiken på ämnet för romanen, Arv och miljö, och vill absolut läsa den. Men i går läste jag en artikel där skribenten anser att författaren upprepar sig i varje bok, så till den grad att man kan börja fråga sig var gränsen skall gå för att romanen skall anses vara en kopia. Intressant. Å andra sidan har jag inte läst något av Vigdis Hjorth tidigare, så för mig blir det en helt ny historia.

Elizabeth Strouts roman, Vad som helst är möjligt, har jag fått hem och skall läsa inom kort, kanske till och med i kväll. Jag läste Mitt namn är Lucy Barton förra året. En mörk, men samtidigt livsbejakande, lyhörd och förlåtande berättelse om att växa upp under eländiga förhållanden, om att ha kraft att bryta sig loss och skapa sig en bättre framtid, men också om att inte ha den styrkan. Mest handlar det kanske om att kunna förlåta och att försonas med sitt förflutna. Handlingen i den här nya romanen verkar luta åt samma håll, vilket lovar gott.

Klicka gärna in hos Johannas Deckarhörna och tipsa om fem böcker på veckans tema. Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många bra tips.

32 reaktioner till “Böcker jag ser fram emot i höst

  1. Patrioterna var otroligt välskriven med oväntade vändningar. Jag blev överraskad av hur proffsigt skriven den är, jag är säker på att du skulle uppskatta den. Vi får se hur det går, om den vinner priset för bästa deckardebut. Jag tycker att den är den mest komplexa av de deckare som är nominerade, men Silvervägen är mer stämningsfull och ödesmättad.

   Gilla

 1. Har läst Engmans Patrioterna och blev precis som du totalt fast. Så självklart kommer jag även läsa hans andra bok. Å Börjlinds Kallbrand är ju ett självklart val den också.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, den var otroligt bra. Det är sällan jag läser en spänningsroman som griper tag på det sättet. Jag är så glad att Börjlinds kommer med en till del i serien, jag var ganska säker på att den förra delen skulle bli den sista.

   Gilla

  1. Visst var den! Tänk att det var hans debutroman, det är nästan osannolikt så välskriven som den var. Älskade den oväntade vändningen som inte brukar finnas med i andra spänningsromaner.

   Gilla

  1. Det är ju så många böcker som kommer under hösten, att bara välja fem som lockar är nästan omöjligt. Och vill man få med äldre böcker också är det verkligen helt omöjligt. Pascal Engmans förra bok, Patrioterna, hade jag inte tänkt läsa, men blev så positivt överraskad av hur otroligt välskriven den var. Nästan osannolikt att det faktiskt var hans debutroman. Nu hoppas jag att Eldslandet är lika bra. Den kom med posten i dag, och är tjock som en tegelsten.

   Gilla

  1. Börja gärna med första delen av Ida Jessen, den är fantastisk. Jag hoppas att uppföljaren är lika välskriven och fängslande. Språket i första delen var nästan poetiskt, det var en så fin läsning.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.