Tematrio – Rosa

Temat för denna veckas boktrio hos Lyrans Noblesser är Rosa. Det får bli en trave med rosa böcker eftersom jag inte kan komma på någon snitsig vinkling på temat. Olgas mat får följa med som bonusbok eftersom den innehåller så många goda och väldigt lättlagade recept som hela familjen gillar.

Här är min trio, utan inbördes ordning

1. Glappet har jag inte läst, men jag såg teveserien, och vilken fantastisk serie det är med otroligt skickliga skådespelare som är helt perfekt i sina roller. Ella och Josefin skriver ett manifest om hur de skall leva sitt liv som kvinnor som inte tar någon skit. Jag blev så arg många gånger när jag såg den serien, men mest upplyft och jag blev som förhäxad av den där serien. Särskilt en scen är så oväntad och chockartad, när Ella och Josefin är på dubbeldejt med två betydligt äldre män som de är kära i, och männen kommer med ett förslag. Göran Ragnerstam och Dan Malmberg spelar rollerna som vämjeliga medelålders män så otroligt bra och Julia Dufvenius och Katharina Cohen spelar Ella och Josefin precis lika oförglömligt.

Glappet visades första gången 1997, men nu kan man se den på SVT Play, gör det, det skall jag!

2. Sisters är en tecknad serie som träffsäkert fångar precis det jag känner igen hos mina döttrar, och jag kan även känna igen hur det var att vara syster till två bröder. En väldigt rolig serie, det här är första delen.

3. Den sista flickan. Berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten. Boken är Nadia Murads berättelse om hur hon levde med sin familj i en liten by i norra Irak när IS år 2014 började sitt maktövertagande i området. Många män sköts när de vägrade att konvertera från yazdanism till islam och tusentals kvinnor och unga flickor över åtta år togs som sexslavar. De såldes eller skänktes till olika IS-anhängare, misshandlades och våldtogs. Fortfarande är tusentals yazidiska kvinnor tillfångatagna. En otroligt stark skildring om ett folkmord som skedde helt nyligen, men som många inte vet något om. Läs!

 

Här har deltagare i Lyrans Tematrio länkat till sina blogginlägg på temat Rosa. Alla är välkomna att vara med.

 

10 reaktioner till “Tematrio – Rosa

 1. Oj, viktigt och bra tema – måste kolla upp både Glappet och Sisters. Den tredje vet jag inte om jag törs ge mig på, verkar vara något för folk med starka nerver…

  Gillad av 1 person

  1. Det är gripande och skrämmande och fruktansvärt, men författaren skriver så sakligt och det håller de värsta obehagskänslorna borta. Det är samtidigt väldigt intressant att lära sig mer om den minoritetsgrupp som hon tillhör, och hur det faktiskt gick till och drabbade privatpersoner när IS tog över.

   Gilla

  1. Det är en riktigt bra bok. När jag hade läst ut den googlade jag vidare och läste mycket om både den minoritetsgrupp hon tillhör, om IS och om folkmordet som skedde 2014.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.