Röd tematrio hos Lyran

Den här veckan är temat rött hos Lyrans Noblesser. I våra bokhyllor fanns det många böcker med röda omslag, men i min trio är det framförallt innehållet som är rött.

1. Romanen 1968 är skriven av Jan Guillou, som åtminstone tidigare var kommunist, vilket var ett tydligt rött politiskt ställningstagande. Var han står numera vet jag förstås inte, men jag skulle gissa att han röstar åt vänster och fortfarande röstar rött. Förutom att författaren själv röstar rött, handlar romanen bland annat om vänstervågen år 1968. Alltså en röd skildring. Bokens omslag är ganska självklart rött det också.

2. Thomas Eriksson har gjort sig till en rikskändis genom sina böcker där han utgår fyra personlighetstyper som är indelade i rött, gult, grönt och blått enligt det psykologiska DISA-systemet.

3. Barn av sin stad är en roman av den svenske författaren Per Anders Fogelström som utspelar sig under åren 1880–1900 och skildrar livet i Söders arbetarkvarter. Fogelström skildrar som ni vet inte bara livet för Lotten och Henning, utan även Stockholms historia mellan 1860 och 1968. Det var under den tiden som socialismen växte fram i Sverige. Det var till exempel i november 1881 som August Palm höll det första socialistiska föredraget i Sverige, år 1886 förklarade den första skandinaviska arbetarkongressen i Göteborg sin anslutning till socialismen, 1889 bildades Sveriges socialdemokratiska arbetarparti och 1890 hölls de första majdemonstrationerna i Sverige.

Här har deltagare i Lyrans Tematrio länkat till sina blogginlägg på temat Röd. Alla är välkomna att vara med.

 

7 reaktioner till “Röd tematrio hos Lyran

  1. Jag funderade på att ta med 1968, men valde en annan bok i samma romansvit. Jag tyckte inte att 1968 var någon höjdare, men nu har visst ytterligare en del i Det stora århundradet släppts. Den måste jag ju faktiskt köpa!

    Gilla

  2. Den där psykopatboken ja… vad vi inte behöver i vår tid är väl att generalisera och förenkla om människor och dela in dem i godtyckliga kategorier? Men vad vet jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.