Eldslandet av Pascal Engman – söndagens smakbit ur en bra bok

Mari, på bloggen Flukten fra Virkeligheten, håller tillsammans med Astrid Terese, på bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers.

I dag är det Astrid Terese som håller i utmaningen, och jag bjuder på en smakbit ur den här boken:

Pascal Engman debuterade som romanförfattare förra året med spänningsromanen Patrioterna, som är en av de fem nominerade till priset Årets deckardebut på Sveriges största deckarfestival, Crimetime Göteborg, i slutet av kommande vecka.

Precis som Patrioterna är Eldslandet otroligt välskriven och spännande. En av de saker jag uppskattar med båda böckerna är att författaren kan konsten att gestalta personer och skeenden på ett indirekt sätt. Han vågar lita på att läsaren skall förstå av sammanhanget utan att han behöver vara alltför uttrycklig. Dessutom håller han ihop sina berättelser under resans gång, utan att det krävs resonemang och förklaringar till handlingen i sista kapitlet. Det är proffsigt helt enkelt.

Närmare analys och omdöme om Eldslandet kommer i morgon, men här är en smakbit från sidan 19 i boken av vad jag menar med att Pascal Engman lyckas med sina gestaltningar.

– Du vill att man skall gråta här? Jag ska berätta en sak för dig. Under hela mitt vuxna liv har jag gråtit en gång. Vill du veta när?
– Ja.
Vanessa lutade sig framåt och sänkte rösten till en viskning.
– Det får du inte.
– Inte? frågade Ingrid Rabeus och höjde på ögonbrynen.
– Nej. Det är säkert bra och renande att gråta. Folk sitter här och gråter Lille Skutt-tårar framför dig och det gör dem väl gott. När du går hem på kvällen inbillar du dig att du trängt in i deras psyken. Gjort ett bra jobb. Räddat ännu en själ. Det har du säkerligen, du verkar snäll och klok och har väl gått på något fint universitet. Men jag lovar dig en sak. Du kommer aldrig att se mig gråta, för jag gråter inte.

Håll med om att man får en väldigt tydlig bild av huvudpersonen, utan att författaren använder ett enda adjektiv om henne?

 

 

18 reaktioner till “Eldslandet av Pascal Engman – söndagens smakbit ur en bra bok

  1. Jag hade kanske missat hans böcker om det inte var så att jag var ambassadör för Sigtuna litteraturfestival i våras, där han var en av författarna och jag försökte hinna läsa böcker av alla författarna på festivalen, bland annat Patrioterna. Jag blev positivt överraskad. Han är proffsig i sitt skrivande.

   Gilla

  1. Jag läser också färre spänningsromaner numera, men det här är verkligen en bra sådan. Jag gissar att författaren kommer att bli en storsäljare. Hans debutroman skall dessutom bli film, det brukar ge böckerna en skjuts samtidigt.

   Gillad av 1 person

  1. Eldslandet är en fristående roman utan någon koppling alls till Patrioterna, så det går att läsa dem i vilken ordning som helst. Patrioterna var väldigt annorlunda i särskilt ett avseende, men det kan vi diskutera senare när du och fler har läst den så att det inte blir några onödiga spoilers.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.