De bästa svenska deckarna inför årets Crimetime Göteborg

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Crimetime – de bästa svenska deckarna i år.

Eftersom det är dags för Sveriges största deckarfestival, Crimetime Göteborg, har jag bara tagit fasta på de nominerade till deckarpriset Crimetime Specsavers Award, alltså inte svenska deckare generellt.

Årets deckarförfattare/läsarnas pris

Av de nominerade till Årets deckarförfattare/läsarnas pris är Camilla Läckberg min favorit. Jag tycker att hon har visat att hon förtjänar priset. Hon uppfyller kraven på att ha varit verksam i minst fem år, kommit ut med minst en bok under 2017-2018 och lyckats hitta en stor läsekrets.

Årets deckardebut

Jag har läst tre av de nominerade till Årets deckardebut, och jag tycker att det står mellan Stina Jacksons Silvervägen och Pascal Engmans Patrioterna. Priset delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren.

Silvervägen är otroligt välskriven med mycket känsla, men jag hade önskat att trådarna nystades upp efterhand på väg mot upplösningen. Som det är nu utreds alla när, var, hur och varför i sista kapitlet genom att det resoneras och diskuteras. Jag tyckte även att Silvervägen hade många likheter med Emily Fridlunds Vargarnas historia, så även om Silvervägen är en mycket välskriven roman kan jag inte säga att den tillför något direkt nytt till spänningsgenren.

Patrioterna var en wow-upplevelse som fick mig att undra om det verkligen kunde stämma att den var författarens debutroman. Det är så genomtänkt och proffsigt skrivet. Trots det höga tempot lyckas författaren beröra med sina gestaltningar av både karaktärer och miljöer i boken. Pascal Engman använder sig dessutom av ett grepp i spänningsgenren som inte är vanligt alls, förutom i en viss HBO-serie som gjort succé. Mer kan jag inte avslöja tyvärr, utan att avslöja för mycket. Ledsen, ni får helt enkelt läsa boken.

Årets barndeckare

Av de nominerade till Årets barndeckare har jag läst flera böcker. Martin Widmark och illustratören Helena Willis skriver barndeckarna om LasseMajas Detektivbyrå. Jag har inte läst deras senaste böcker i serien, men de uppfyller med råge alla kriterierna för att tilldelas priset. De skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år, deras utgivning har verkligen bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning.

Ett annat författarpar som är nominerade till Årets barndeckare är Camilla och Viveca Sten med andra delen i serien om Havsfolket, nämligen Sjörök. Jag har läst hela trilogin och den är fantastisk. Men jag tror att det blir svårt att slå LasseMajas detektivbyrå. Jag har även läst den första delen i Karin och Albin Alvtegens bokserie om Hinsides, en klassisk fantasyroman som också är väldigt bra. Jag har inte läst Falafelflickorna av Christina Wahldén eller Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund.

Hederspriset

Redan under förra veckan fick vi veta att författaren Liza Marklund tilldelas Crimetime Specsavers Award i kategorin Hederspriset. Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan.

Sammanfattningsvis anser jag

… att Pascal Engman borde tilldelas priset för Årets deckardebut, men jag tror att det blir Stina Jackson eller kanske Niklas Natt och Dag
… att Martin Widmark och illustratören Helena Willis borde tilldelas priset för Årets barndeckare, men jag tror att det blir Elias och Agnes Våhlund
… att Camilla Läckberg borde tilldelas läsarnas pris och utses till Årets deckarförfattare, men jag tror att det blir Sofie Sarenbrant eller kanske Emelie Schepp igen

På lördag kl 16.15 avslöjas vinnarna. På Crimetime Göteborgs hemsida finns all information.

18 reaktioner till “De bästa svenska deckarna inför årets Crimetime Göteborg

  1. Böckerna om LasseMajas detektivbyrå var de första böcker som mina tjejer läste. De satte verkligen igång läsintresset hos dem. Jag tyckte också om dem, småspännande och kluriga deckargåtor och härliga illustrationer. Jag minns inte om jag sett att du har läst Mattias Edvardssons romaner, annars kan jag tipsa om dem om du inte gillar deckare i vanlig mening, hans böcker är mer relationsromaner med spänning.

   Gilla

  1. Silvervägen är en väldigt fint skriven berättelse med förtätad stämning, som man brukar beskriva det. Riktigt bra. Om du har läst Vargarnas historia vet du vad du kan vänta dig, den liknar den ganska mycket både i handling och stämning.

   Gilla

  1. Visst gör det! Man lär sig så mycket av varandra. Crimetime Göteborg hette tidigare Crimetime Gotland och hölls just på Gotland. Det är första gången man arrangerar deckarfestivalen samtidigt och på samma plats som Bokmässan, så inte så konstigt att du kanske missat den.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.