Om att synas i sociala medier

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon hur vi tänker om att locka fler till våra bokbloggar genom till exempel Instagram, och vad vi tycker om att lägga ut recensioner även där.
.
Eftersom mitt Instagramkonto och bloggen är mina intressen och inte arbeten så gör jag oftast precis det som faller mig in. Till exempel blandar jag hejvilt mellan inlägg om böcker, mat, djuren, olika event och familjebilder. Och jag gillar att försöka ta bilder som man blir glad av. Som när Shelly eller någon av våra katter är med på mina bokbilder. Eller när jag släpar ut alla böcker till löven på gräsmattan… Det gör jag enbart därför att fotografering är ett lika stort intresse som bokläsning, och då kan jag kombinera dem. Perfekt, ju.
.
Det vi alla som har Instagram och blogg antagligen märkt, är att man når ut till många fler på Instagram än genom bloggen. Den senaste veckan har mitt Instagramkonto lästs av fler än 1000 olika läsare. Så jag förstår att förlagen vill att vi som får recensionsexemplar visar upp böckerna där.
.
Jag varvar mellan långa recensioner på Instagram och bara några rader med hänvisning till bloggen, men numera har jag oftast långa recensioner även där. Dels därför att förlagen då på ett enkelt sätt kan dela inlägget om de tycker att det är bra reklam för sin bok, dels därför att många inte orkar hoppa över till bloggen och läsa vidare. Vill man inte läsa hela recensionen på Instagram kan man ju bara scrolla vidare.
.
Jag tror dock att bilderna på böckerna är det som intresserar flest på Instagram. Och att fler väljer Instagram framför bloggar speglar väl, tyvärr, utvecklingen som helhet i samhället, att många vill se bilder och få korta kommentarer. Själv föredrar jag bloggar, men Instagram är mycket bättre på att snabbt ge en överblick över många olika konton.

Mias bonusfråga: Har du något mysigt hösttips? Ja, det har jag. Det är fantastiskt fint väder än så länge, så jag passar på att rida, träna, gå på Augustevent och sitta på trappan och dricka te och kaffe och äta middag till tända ljus. Så otroligt härligt. Och så kan man äntligen läsa hela kvällarna med gott samvete, eftersom det ändå är för mörkt för att vara utomhus.
.

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också.

12 reaktioner till “Om att synas i sociala medier

 1. Du tar fantastiska foton, en del beror förstås på fina modeller…och man blir glad av att komma in o läsa din blogg. Jag har valt bort alla andra sociala medier, mitt huvud orkar inte med. Då känner jag mig bara splittrad och orolig och tycker inte nånting är skoj. Så har man drabbats av utmattningssyndrom ska man minimera aktiviteterna här på nätet tycker jag. Läs hellre riktiga böcker, eller lyssna. Det ger ju mycket mer än att bläddra på Insta eller Pinterest. Men alla är vi olika och det är ju tur att det finns något för alla. Gillar skarpt dina bokrecensioner!

  Gilla

 2. Jag vill ha text och inte bara bilder. Känner redan efter min korta tid på Instagram att jag blir bildtrött, precis det som jag oroade mig för. Bilder på böcker är dööötrista om det inte står något vettigt också.
  Värst tycker jag att det är när vänner lägger ut samma bilder på Facebook och Instagram, det blir så tjatigt. Har jag gillat på ena stället måste jag gilla på andra också? Blä. Jag har inte kopplat samman kontona, kan skriva om samma sak men väljer olika bilder. Så funkar jag.

  Gilla

 3. Härlig bild! Jag är lite tvärtemot utvecklingen och föredrar text framför bilder. Har pga det inte ens skaffat Insta än (plus att jag inte vill fastna i ytterligare ett socialt mediakonto). Men jag håller med Klimakteriehäxan, det kanske vore värt att testa då? Man kan inte direktlänka inlägg på Insta som man gör med Facebook? Jag menar att när jag postar ett blogginlägg så dyker det automatiskt upp på Facebook också.

  Gilla

 4. Det är ju många bloggare som övergivit bloggen och endast satsar på Instagram. Några kör parallellt. Har inte Instagram, då jag gillar att skriva och är dålig på att ”fatta mig kort”. Förstår också att förlagen vill att ni lägger ut bilder plus bokrecension på Instagram, då användandet där ju har ökat otroligt.

  Å vad gäller hösten är vi som du vet inte riktigt överens. Men än så länge är det ju så varmt att man kan läsa på balkongen till cirka klockan fem, sedan blir det för kallt. Ungefär sju timmars mindre bokläsning för min del, då jag inte är en ”vinterläsare”;-)

  Gilla

 5. Det är fint när du bloggar bra böcker tillsammans med fina foton!
  Gällande höstmys så gillar jag att sitta ute i höstsolen i hammocken och läsa med en varm filt och en hög kuddar :)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.