Biografi över Vilhelm Moberg – kandidat till en Augustprisnominering

Mari, på bloggen Flukten fra Virkeligheten, håller tillsammans med Astrid Terese, på bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers.

I dag är det Astrid Terese som håller i utmaningen, och jag bjuder på en smakbit ur den här boken:

Jens Liljestrand är litteraturkritiker och skönlitterär författare. Han har också disputerat på en avhandling om Vilhelm Moberg, så när han skriver en biografi om honom kan man räkna med att han har stöd för det han skriver.

Än så länge har jag bara läst delar här och var i den här tegelstenen på 732 sidor, inkluderat not-, käll- och personförteckning på hela 48 sidor, men det är spännande läsning om en man som var så mångfacetterad som människan oftast är.

Facklitterära böcker blir inte recenserade lika ofta som skönlitteratur på kultursidorna i dagstidningar och morgontidningar, men den här boken har det skrivits om i alla de större tidningarna och den har fått fin kritik. Jag är övertygad om att den kommer att finnas med bland de sex nominerade fackböckerna på måndag när det är dags för Augustprisnomineringar i Stockholm.

Dels uppfyller den de kriterier som jurymedlemmarna brukar utgå ifrån, nämligen att de böcker som nomineras i fackboksklassen skall vara välskrivna och intressanta. Böckerna tar många gånger upp existentiella frågor. Som läsare skall man bli berörd. Böckerna bör fylla ett tomrum, det vill säga bidra med något nytt. Böckerna skall också vara sakligt/vetenskapligt övertygande. Dels är det allmänt ansett att de författare som också är journalister har en större chans att bli nominerade än andra, därför att deras böcker lyfts fram av kollegorna på kultursidorna, och Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

Här är ett utdrag ur boken, från sidan 183. Vilhelm Moberg lever i ett äktenskap med fru och barn, men har blivit förälskad i Eva, en begåvad skribent i umgängeskretsen. Vilhelm vill inte sluta träffa Eva, men han vill inte heller lämna sin fru. Relationen övergår till att bli mer sporadiskt sexuell och till slut avslutar Eva den.

Informationen i de knappt 40 brev – flera mycket omfångsrika – som Vilhelm skrev till Eva bör förstås tas med en nypa salt. Att han beskriver sitt äktenskap med Greta som en ”tragedi” kan till exempel läsas som människans naturliga behov av att inför en ny kärlek underdriva värdet av den gamla.

I kontakten med Eva ser vi honom ta form på en rad områden: i sin syn på äktenskapet och sexualiteten, på kvinnan och könsrollerna, på den just då högaktuella konflikten mellan stad och land, civilisation och natur. Här och var uppnår breven en känsla av total hudlöshet påminnande om den malande monologen i Sigfrid Segerhuva. Löftet om att vara sann – och kraven på att Eva visar honom samma uppriktighet – går som ett mantra genom breven. Redan från början klargör Vilhelm att förustättningen för deras förälskelse är att han tar av sig sin mask inför henne.

En väldigt intressant bok som jag som sagt tror blir nominerad till Augustpriset för årets svenska facklitterära bok. Jag tror däremot att det blir Factfulness: tio knep som hjälper dig förstå världen som i november tar hem priset. Inte nödvändigtvis därför att den är bättre, utan på grund av den massmediala upphaussningen av den.

Har ni några favoriter inför morgondagens nomineringsevent?

 

15 reaktioner till “Biografi över Vilhelm Moberg – kandidat till en Augustprisnominering

 1. Intessant, men mitt förhållande till Vilhelm Moberg är mycket dubbelt, bl a för hans negativa syn på homosexuella, som han tyckte skulle fösas ihop i karantän på Gotland. (Gotlänningarna då..?) Han har skrivit underbara böcker, dock. Så, ja, detta kan kanske vara en bok för mig, trots allt.

  Gilla

 2. Ordentlig tegelsten, säkert intressant. Factfulness måste (vill) jag läsa eller lyssna på. Tyckte mycket om Roslings Hur jag lärde mig först världen. Tack för smakbiten!

  Gilla

 3. Oj, är den så tjock, det hade jag inte klart för mig. Jag tycker mycket om Moberg och skulle gärna läsa boken.
  Några favoriter när det gäller Augustnomineringar har jag inte, för jag är urusel på att läsa ny litteratur.

  Gillad av 1 person

 4. Jag har just inte läst Moberg bara sett filmatiseringar. Så mitt förhållande till honom är ganska blankt och intetsägande. Jag läser en del biografier, jag tycker det är intressant att ta del av riktiga människoöden. Just nu läser jag en bok om en av Finlands största och första kvinnliga författare, Minna Canth. Tack för smakbiten och trevlig söndag

  Gilla

 5. Tack för smakbiten! Det ska bli spännande att få veta vilka böcker som nomineras. Jag har inte några favoriter och har säkert inte hunnit läsa någon av böckerna som kommer nomineras i morgon. Sara Stridsbergs bok ser jag dock fram mot att läsa och kanske blir Kärlekens Antarktis en av böckerna som nomineras.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.