Flera överraskningar när årets Augustnomineringar presenterades

Mosebacke torg strax innan klockan 17 på måndagseftermiddagen. Snart skulle de nominerade böckerna avslöjas.

Jag hade inte satt mig in i de skönlitterära böckerna och hade ingen favorit i den klassen, men visste att Sara Stridsbergs och Jonas Hassen Khemiris nya romaner var två av storfavoriterna. Jag hoppades att Sara Stridsbergs bok skulle vara av Augustkvalitet, ärligt talat mest på grund av hennes kurage i det som händer kring Svenska Akademien. Jag har inte läst hennes bok än, men den ligger här och väntar. Men ingen av de böckerna nominerades. Av de nominerade skönlitterära böckerna är jag mest intresserad av att läsa En shtetl i Stockholm av Kenneth Hermele, Weyler förlag.

I barn- och ungdomsboksklassen hade jag ingen aning alls. Men generellt sett tycker jag att det är litet väl många bilderböcker som nomineras. Varför så få ungdomsböcker, kan man undra. Av de nominerade barn- och ungdomsböckerna vill jag läsa allihop.

Här finns alla nominerade med juryernas motiveringar.

Mina favoriter till Årets facklitterära bok

Det här var mina favoriter i fackboksklassen. Jag hoppades på Mannen i skogen och Svälten. Jag har läst delar av båda två och de är uppfyller alla krav som brukar ställas på en Augustprisvinnare. Däremot var jag säker på att juryn inte skulle våga gå förbi den massmediala och internationella haussen kring Roslings bok, så jag var tvärsäker på att den skulle nomineras och sedan ta hem priset. Så blev det inte.

STOCKHOLM 181022, Augustprisnominerade 2018, ©Sšren Andersson

När de sex nominerade fackböckerna hade presenterats var inte Roslings bok en av dem. Modigt av juryn och rätt beslut anser jag just nu, utan att ha läst samtliga nominerade böcker. Jag tycker att det krävs litet större litterära kvaliteter av en Augustnominerad bok än vad Factfulness når upp till. Jag får återkomma när jag läst samtliga sex böcker, om jag håller fast vid min åsikt när jag fått möjlighet att jämföra dem.

Från taket på Södra teatern såg vi hur den här lyftkranen lystes upp av kvällssolen. Tyvärr gryniga bilder eftersom jag inte orkade ta med systemkameran.

Fullsatt i salongen, och här sitter Bella, Jackie och jag (bilden hämtad från filmen längst ned i inlägget). Mina tjejer var inte direkt överväldigade av kvällen, men blev intresserade när texterna som nominerats till Lilla Augustpriset lästes upp.

Och här står författarna till tre av de nominerade böckerna. Jens Liljestrand har skrivit Mannen i skogen och Magnus Wästerbro har skrivit Svälten, två av de böcker som jag anade och hoppades på skulle nomineras.

Längst till höger står Björn Runeborg som skrivit den skönlitterära boken Socialdemokratiska noveller. Under samtalet mellan Daniel Sjölin och Björn Runeborg trädde Jens Liljestrand in flera gånger och räddade litet märkliga situationer. En eloge till honom.

Det var inte lika uppsluppet i år som tidigare år, men de inspelade intervjuerna med vissa författare fick publiken att skratta, liksom ett par av författarna på scenen. Särskilt roligt blev det i diskussionerna med barn- och ungdomsboksförfattarna. När boken Gropen diskuterades spårade det ur ganska rejält ibland, vilket fick oss alla att skratta. Samma sak när Anders Holmer berättade om sina haikudikter, som är en slags kortdikter, i  boken Regn, och menade att han måste skriva kort eftersom han inte var så bra på att skriva. Uje Brandelius som skrivit texterna till Hemma hos Harald Henriksson var inte på plats, men sade i ett inspelat inslag:  ”Det är ju glädjande att Augustjuryn valt att nominera sådan här vänsterliberal smörja”.

Här kan du se hela nomineringseventet i efterhand om du missade det i går. Klicka bara på bilden.

Nu väntar jag på att få hem de sex nominerade fackböckerna, så att jag kan läsa och recensera dem. Jag har redan skrivit litet om Mannen i skogen. Det är en väldigt gedigen och välskriven biografi.

 

3 reaktioner till “Flera överraskningar när årets Augustnomineringar presenterades

  1. Hade planer på att gå hit, men det blev inte så. Hat läst listan över de som nominerats och en hel del ”off the records” var det i mitt tycke. Saknade Sara Stridsberg och en del andra.Nu återstår resten.
    Trevligt med din genomgång.
    Roligt att döttrarna var med och kanske en del inspo även för deras del.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.