Böcker som utspelar sig i Italien

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Italien.

Det här är fem böcker som utspelar sig på olika platser i Italien.

1. Av Som om du inte fanns förväntade jag mig en lättsam feelgood, men upplevde en insiktsfull och finkänsligt skriven berättelse med mycket djup som fick mig att fundera över stort och smått. Jag tyckte så mycket om den, en njutning för själen.

2. Gutenberggalaxens nova blev Årets svenska fackbok år 2016. Berättelsen om Erasmus liv ger en bra bild av både Erasmus själv och världen som den såg ut under hans livstid. Det är både intressant och spännande, dessutom lättillgängligt skrivet.

3. Toscana tur och retur har jag fortfarande stående oläst i bokhyllan, men snart måste jag läsa den. Två medelålders kvinnor, en motorcykel och ett slott i Italien. Det låter som en feelgood i min smak.

4. Jag tror inte att jag någonsin tidigare läst en bok där nästan varje mening fullkomligt osar av vrede, avsky, äckel, vanmakt, mörker. Dagar av ensamhet är en otroligt stark och insiktsfull roman om hur en kvinna hanterar att bli lämnad efter femton år.

5. 100 dagar av lycka är en melankolisk och vacker berättelse. Trots att handlingen cirkulerar kring en dödlig sjukdom är det ändå en småmysigt. Det är dråpligt och kryddat med en stor mängd galghumor. Som när huvudpersonen fått besked om att han har en elakartad tumör i levern. I min gästvänliga mage sitter ett hepatocellulärt carcinom som är 6 cm långt och har en diameter på 0,7 cm. Mer eller mindre samma storlek som en pommes frites. Minsta barnunge vet att pommes frites är skadligt.”

Fler tips på böcker med temat Italien får ni hos Johannas deckarhörna, titta gärna in hos henne.

 

11 reaktioner till “Böcker som utspelar sig i Italien

  1. Den första boken skulle jag aldrig tagit i min hand om jag inte läst din recension. Nu är jag rent av nyfiken.
    Ferrante-boken tror jag att jag läste efter att du skrev om den, men den har jag redan förträngt. Minns den som helt bedrövlig.
    Så olika kan det vara!

    Gilla

  2. Gutenbergboken står i hyllan men jag har ännu inte läst den. Ferranteboken vill jag gärna läsa så småningom. Boken om damerna i Toscana verkar kul. I Toscana har jag faktiskt varit.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.