Fem en fredag v. 1: Nystart

Genom att följa en länk från BP hamnade jag hos Elisa, som utmanar varje fredag med fem ganska kluriga frågor. Jag tycker själv att det är roligt att lära känna de bloggare jag följer, så jag hoppar på den här utmaningen och berättar litet om mig själv.
.

Nytt år, nya möjligheter sägs det – vad tar du dig an härnäst?

Mitt liv är aktivt, jag är aldrig sysslolös och jag har aldrig någonsin tråkigt, men det jag tar mig an så snart barnens jullov är över är min avhandling (jag vet, jag har nämnt den de senaste sju åren…) och så hoppas jag att min höft känns tillräckligt bra så att jag kan ta upp ridningen igen efter en månads uppehåll. Litet mer fart och fläkt önskar jag mig också. Fotot från Edinburgh 2011 får symbolisera det.
.

Vad är återkommande för dig varje januari?

Litet grand av ”ut med det gamla och in med det nya”. Det kanske har att göra med att man tar det så lugnt under jul- och nyårshelgerna att min energi har byggts upp någon gång i början av januari. Jag sätter ofta igång med större städprojekt, som häromdagen då jag strukturerade om i vårt kylskåp. Näst på tur står vår frys och vårt skafferi.
.

Vilket nyårslöfte har du lyckats hålla under ett helt år?

Jag har lyckats hålla ett nyårslöfte, och det var 2016. Så här skrev jag i bloggen:

Det har gått alldeles för många år utan att jag läst så många böcker som jag velat. Istället har jag läst tidskrifter, magasin och saker som skrivs utan större eftertanke på sociala medier. Det är inget nyårslöfte i sig, men en del av mitt nyårslöfte att försöka bli klokare, att fokusera mer på text som det lagts ned tid på, som böcker, och mindre på motsatsen.

Jag vet inte om jag blivit klokare, men jag har lärt mig väldigt mycket genom att läsa böcker. År 2016 läste jag 68 böcker. Året därpå läste jag 97 och förra året läste jag 79 böcker. Så, jag har lyckats hålla bokläsningslöftet under tre år, från att inte ha hunnit läsa alls under många år. Mitt bästa nyårslöfte!
.

När välkomnade du senast något nytt i ditt liv? (förutom 2019!)

Eftersom jag är extremt nyfiken gillar jag att testa nya saker, se nya platser, tänka nytt. Att variera mig helt enkelt. Därför testar jag ständigt nya recept, reser alltid till platser där jag aldrig varit tidigare, försöker utvecklas inom ridning och träning och så vidare. Så jag hade litet problem att komma på något som verkligen är nytt för mig, som inte är jag, om ni förstår vad jag menar. Men så kom jag på det.

Nytt för mig är att ta ett eller par steg tillbaka. Jag tror knappast att jag har gjort det medvetet tidigare, men nu gör jag det för att frigöra tid för att skriva klar min avhandling. Ja, det är verkligen nytt för mig. Jag har försökt att ta mig tillbaka och slutföra boken under sju år, men inte lyckats. Men nu tänker jag långsiktigt och har förberett och planerat för det här under flera månader, och nästa vecka när tjejerna börjar skolan skall planen sjösättas, då börjar jag. Det kommer att kräva fokus och en enorm disciplin. Och det kommer att kräva att jag läser betydligt färre skönlitterära böcker, vilket kommer att kännas väldigt tungt. Men så måste det bli.
.

När känns ett år inte längre nytt för dig?

Det här kan låta väldigt konstigt, men jag ligger i tanken oftast långt före i tid än där vi verkligen är, så när födelsedagar eller andra speciella dagar inträffar känns det som om jag redan har upplevt dem. Som mina egna födelsedagar. Jag har redan tänkt ungefär ett halvår på mig själv som i min kommande ålder, så när jag väl fyller kommer det att kännas som om jag fyller det jag egentligen fyller året därpå. Jag sade ju att det skulle låta konstigt ;) Alltså känns ett år nytt på nyårsafton vid tolvslaget, sedan är det inte nytt för mig längre. Nytt är inte nytt särskilt länge för mig eftersom jag inte stannar kvar i den känslan särskilt länge.

 

Utmaningen Fem en fredag är öppen för den som vill, titta gärna in hos Elisa, hon skriver intressant om bland annat hur det är att vara introvert och om webb och grafik.

16 reaktioner till “Fem en fredag v. 1: Nystart

 1. Vilken rolig grej! Det kanske man borde haka på. Tänkte komma igång med bloggandet igen nu. Har hållit upp för att vila armarna. Roligt att du är så fokuserad på att slutföra skrivandet nu. Det kommer du fixa galant!! Och hoppas höften håller så du kan ta tag i ridningen.
  Vilken himla tur i oturen att det ”bara” var bilen som blev mosad och inga personskador! Ni drabbades hårt har jag förstått. Här ligger det också träd lite här och var, ser nya i skogen varje dag. Men vi klarade oss utan strömavbrott och skador. Stora granen på torget blåste omkull men trillade perfekt så inga affärer eller människor fick den på sig. Må så gott! Kram

  Gilla

 2. Du har mycket aktiviteter framför dig. Och det är precis som sig bör, när man är i din ålder ska man förhoppningsvis ännu ha massor av energi. Din avhandling, vad handlar den om? Det blir säkert en utmaning att lägga mycket annat åt sidan, men tänk så stolt du kan vara när det väl är gjort. Jag är som du, vill testa nytt, nya böcker, nya språk, nya recept, nya resmål. Fast resandet har fått stryka på foten när inte hälsan är den bästa. Därför blir böckerna än viktigare, liksom att jag tittar mycket på Kunskapskanalen och UR som sänder mycket om resor, natur och djur. Lycka till med allt du företar dig

  Gilla

 3. En rolig utmaning och alltid roligt att se hur olika personer svarar. Har några på min blogglista som är med och det är rolig läsning. Önskar dig det bästa med din avhandling. men visst tar den tid och med tanka på att dygnet bara har 24 timmar så är det nog det egna läsandet som får minskas. Men om det är för en begränsad tid så är det ”lättare” att hantera.Dock inte alla enkelt.
  Du läser ju enormt mycket och visst ger läsande i sig en hel del. Jag tror jag kom upp i 24 böcker under 2018.
  I dina svar känner jag igen mig i en del. Både som jag var som yngre och idag. Numer reser jag gärna tillbaka hit till den spanska sommarstugan där allt är bekant. Men jag gör gärna turer här och vidgar vyerna. Och att fortfarande besöka för mig nya platser gör jag också. Och än mer gjorde jag det innan jag fyllde 50.
  Önskar dig fina dagar och att eländet med stormen börjar ordna till sig.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, jag fastnade direkt för den här utmaningen när jag såg den. Roligt att själv tvingas fundera litet, och minst lika roligt att läsa vad andra har svarat. Tack för lyckönskningen! Jag kan nog behöva den, med tanke på hur länge manuset legat vilande. En bra sak är i alla fall att boken i princip är helt klar, jag skall bara kolla upp vissa saker och skriva sammanfattningar till kapitlen. 24 böcker är också väldigt många under ett år, särskilt som du är så aktiv. Det kanske låter på mitt svar som jag reser mycket och kors och tvärs, men jag ligger verkligen i lä när det gäller äventyrlighet om jag jämför mig med dig, du är verkligen en förebild med din nyfikenhet på upplevelser och intryck. Ha det fint du också, hoppas att det fina vädret håller i sig hos dig och att du mår bra!

   Gilla

 4. Vilka fantastiska svar, så kul att läsa! Snacka om att du verkligen uppfyllde ditt nyårslöfte med så många lästa böcker.
  Kul också att jag utan att tidigare ha besökt din blogg ändå fick veta en hel del om dig bara genom dessa frågor. Full fart framåt med många järn i elden. Ska bli spännande att fortsätta läsa din blogg och se hur det går med två steg tillbaka så du får klar avhandlingen. :)

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att du gillar! Din utmaning gav ju möjligheter till alla som är med att skriva intressanta inlägg, så tack för det! Hoppas att du orkar fortsätta att hålla i den här utmaningen, om den inte redan blivit en succé tror jag att den väldigt snart kommer att bli det. Ha det fint!

   Gilla

 5. Den är rolig den där utmaningen och man lär sig mer om bloggarna bakom bloggarna man läser (ja, mer om personerna bakom bloggarna blir kanske tydligare :-) ).
  Verkar som du har goda föresatser inför detta nya år!

  Ha en fin trettondag!

  Gillad av 1 person

  1. Föresatserna är goda, men sedan kommer vi till handling, då kan det bli litet annorlunda… ;) Men jag skall göra mitt bästa så får vi se om det räcker. Ha det fint du också!

   Gilla

 6. Återigen hör du ett gapskratt här från Täby, eller hur!!!? Vet inte hur många jag har ”värvat” till Elisas fredagsutmaning, minst fyra stycken. Vilken poppis blogg jag måste ha – hahaha:-) Tusen tack för länken, gillar dock BP bättre än mitt förnamn;-)

  Du är ju världens duktigaste skribent, vilket jag sagt såååå många gånger förut. Så efter sju år hoppas jag verkligen att du lyckas med din avhandling. Du har ju ”det”, för om det var jag som skulle fortsätta på en bok jag startat för sju år sedan, så skulle jag inte ens komma ihåg vad jag skrivit då;-)

  Åsså fick jag ju ett (indirekt) svar på min fråga varför du inte vill vara ambassadör för Sigtuna och Augustpriset under 2019.

  Det roliga är att vi är totalt olika du och jag, inte minst när det gäller dagens tema. Ännu roligare är ju att vi följer varandras bloggar ändå. Blogglandia när det är som bäst:-)

  Gillad av 1 person

  1. Jag såg att du värvat många! Roligt ju! Du är så generös med fina kommentarer om hur jag skriver, det är jag väldigt glad för. Vi får hoppas att det går vägen, jag behöver komma vidare med det här evighetsprojektet nu och bli klar. Sedan får vi se :) Det stämmer att jag drar ned på uppdragen för att hinna med avhandlingen. Väldigt trist, men nödvändigt. Jag försökte kombinera förra året, det gick ju inte så bra…

   Visst är det toppen att lära känna och följa olika personer i bloggvärlden, både sådana som man är lik och som man inte alls är lik!

   Gilla

 7. Vilken kul utmaning , och roligt att läsa dina svar! Ja, vem vill inte läsa fler böcker, det blir inte många jag läser under ett år. Som tur är så är jag med i en liten bokklubb, vi är några gamla arbetskompisar som ses och läser en bok inför varje träff, och det blir böcker som jag kanske inte hade läst annars, jättekul!
  Kram och God fortsättning på det nya året!
  PS, Känner igen mej med det där att halva året förbereda sig för att fylla ett år äldre, så när födelsedagen väl kommer på hösten har man varit ett år äldre i minst ett halvår! Hihi!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, den här utmaningen var litet annorlunda genom att vara så väldigt genomtänkt med hela fem frågor som dessutom hör ihop. Riktigt kul att svara, och minst lika roligt att läsa andras svar! Bokklubb låter jättemysigt! Så kul att få prata böcker, och särskilt att få dela tankar med andra som läst samma bok. Jag blir riktigt glad att läsa att du också ligger före när det gäller födelsedagar! Litet smågalet, men kul :)) Kram och god fortsättning önskar jag dig också!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.