Nypremiär för Bokbloggsjerka

Annika är tillbaka med Bokbloggsjerkan, där bokintresserade under fyra dagar, fredag – måndag, svarar på en fråga och hoppar runt hos de bloggare som deltar och kommenterar varandras inlägg. Superkul ju!

Den här veckan är ämnet för bokbloggsjerkan i Annikas litteratur- och kulturblogg följande: Har du upptäckt en ny genre/författare under 2018?

Mitt första svar är: ja, många nya författare! Författarna till böckerna på bilden här ovanför var inte okända, men olästa av mig innan 2018. Förutom Elizabeth Strout, som blev en favorit under 2017.

Mitt andra svar blir också: ja! Under 2018 lärde jag mig att det finns en genre inom bokvärlden som kallas crossover, där böcker ingår som passar för både ungdomar och vuxna. Jag läste flera sådana under 2018, bland annat Slutet av Mats Strandberg. En av de allra bästa böcker jag läste under förra året, och jag kommer aldrig att glömma den, det är jag helt säker på.

Här sitter min fjortonåring med en av de andra crossoverromanerna jag läste under förra året; Transformationen av Magic Frigren. Till er som läste mitt inlägg, om hur en av våra lönnar föll över och mosade min bil under Stormen Alfrida, kan jag berätta att det är trädet Bella lutar sig mot som rasade, med rotsystem och allt.

I Annikas litteratur- och kulturblogg kan du också vara med i bokbloggsjerkan, och hoppa runt hos andra som svarar på samma fråga och få intressanta tips.

18 reaktioner till “Nypremiär för Bokbloggsjerka

 1. Usch ja! Fy tusan vilken storm. Vad tråkigt med bilen! Har nu ställt min bil på ett ganska tryggt ställe vid ekar istället för vid tall, tallar är uppenbarligen inte att lita på, den som hotade att krossa huset blev fälld av skickliga trädfällare innan det hände… som inte fick hända, Lag så mycket tyngder som kunde uppbringas på rotklumpen som lättade, trädet förankrades sen med kätting tills behörig trädfällare kom, alla får ju inte fälla i närhet av hus. Värsta mardrömmen hursomhelst. Snart kommer tydligen nästa oväder med hårda nordliga vindar och snö. Ser hemskt ut i skogen, vågar verkligen inte gå där tunga stammar vilar på nätta grenar, tänk då dom som skall jobba med avverkning i detta ”plockepinn”, ett riktigt högriskyrke.
  Transformationen har jag läst, lite småkul sådär, hoppas det kommer en fortsättning snart. :)
  (https://ibokhyllan.blogspot.com/)

  Gilla

  1. Flera riktigt bra bland de böckerna. Någon var väl kanske inte så speciell, men ändå intressant och spännande för stunden, tänker på Harpsund tur och retur. Slutet var nog den som berörde mig mest och som jag inte kommer att glömma, någonsin tror jag. Men Strouts bok är också något alldeles extra, språket är en ren njutning att läsa, men jag har redan börjat glömma detaljerna ur handlingen.

   Gilla

 2. Har läst Färjan och den var bra, åkt en hel del Färja och det var bra fångat av författaren, den var lite väl splaschig här och var för min smak, men annars bra. Slutet är jag lite nyfiken på men det finns ju så mycket böcker en vill läsa och tiden är kort så få se hur det blir ;)

  Gillad av 1 person

  1. Slutet skiljer sig nog en del från Färjan gissar jag. Det är inte alls något splashigt eller övernaturligt på det sättet som i Färjan, mer lugn eftertanke och litet spänning. Väldigt insiktsfull, om hur människor reagerar och agerar när man vet att alla kommer att dö på en bestämd tidpunkt.

   Gillad av 1 person

   1. Nu blir jag ju lite mer nyfiken än jag varit på Slutet. ;) Låter ju inte så rolig men spännande och kanske tankeväckande…. och slutet ska ju alla till på ett eller annat sätt….

    Gilla

  1. Jag hoppas att det går att laga den, men man vet ju aldrig. Vi väntar på besked.
   Ja, gör det, läs den! Och berätta vad du tyckte. Det är så spännande att höra vad andra tycker om böcker som man själv upplevt som så otroligt bra.

   Gillad av 1 person

  1. Ja, visst är det. Om jag inte hade läst att Slutet är en crossoverbok hade jag trott att det var en bok för vuxna, men jag förstår att den passar ungdomar minst lika bra, det är ju dessutom ungdomar som bär fram berättelsen.

   Gilla

  1. Jag har bara läst delar av Färjan, när den gick som följetong i en morgontidning, så jag kan inte riktigt jämföra Färjan och Slutet, jag vet bara att Slutet berörde mig väldigt mycket.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.