Så här tänker jag bli klimatsmartare i köket 2019

Först litet allmänt om klimattänk när det gäller mat. Längre ned i inlägget skall jag visa hur vårt kylskåp ser ut och be om råd hur planeringen skulle kunna bli bättre. Och jag skall berätta hur vår familj skall bli klimatsmartare under 2019 när det gäller just mat. Jag är absolut inte rädd för kritik, så kom mer än gärna med synpunkter, jag vill bli bättre på det här!

Vet ni förresten att ordet flygskam finns med i nyordslistan som sammanfattar samhällsandan som gällde under 2018? Men det tänker jag inte skriva mer om nu, nu gäller det mat.
På nyårsafton hade vi många spännande och livliga diskussioner, jag tror att de bidrog till att det blev den kanske allra bästa nyårsaftonen någonsin. Bland annat pratade vi om vad vi själva gör för att bli mer klimatsmarta.

Det märks att den yngre generationen är mer förändringsbenägen och villig att ta till sig nya rön. Vi äldre hakar lätt fast i gamla teorier istället för att tänka fritt och nytt. Jag följer Klimatklubben på Instagram, och där kan man i dag läsa det här:

Varför är det viktigt att babbla om klimatet?  Många forskare – bland annat Johan Rockström, professor i miljövetenskap – menar att vi måste bli en kritisk massa av early adopters som går i bräschen för klimatet. Sedan hänger resten på. En sorts mental tipping point som sveper med den mest motsträviga.

I år tänker jag bli klimatsmartare i köket. Vår familj är inte de värsta miljöbovarna, men man kan alltid bli bättre. Vi undviker så långt det går plastpåsar till grönsakerna och sätter oftast etiketten direkt på frukt och grönsaker, vi väljer framförallt närodlat och närproducerat som vilt och ägg och vi återanvänder bärkassar. Vi köper extremt sällan halvfabrikat och slipper bidra till sopberget av plastförpackningar som sådan mat ofta ligger i.

Tygpåsarna på bilderna här ovanför beställde jag från OMOM. När det inte går att undvika plast, eftersom grönsakerna redan är inplastade (så idiotiskt, varför är de det?!), tar jag numera av plasten när jag kommer hem. När man öppnat påsarna gör ju plasten annars att det blir kondens och innehållet blir dåligt mycket snabbare. Jag skall strax visa vår frukt- respektive grönsakslåda.

Den här tabellen ger litet perspektiv och konkreta fakta att ta ställning till.

Bättre planering i kylskåpet

Varför är kylskåp så idiotiskt planerade? Längst ned, där frukt- och grönsakslådorna är placerade, är det kallast, vilket är dåligt för just frukt och grönt. Helst borde frukt och grönsaker placeras högst upp och ägg, mjölk, kött och fisk längst ned.

Och varför är utrymmet för just frukt och grönsaker så litet? Särskilt i dagens läge när vi är medvetna om att vi bör äta mer frukt och grönt, och faktiskt också gör det. Jag skall faktiskt lägga litet tid på att leta upp ett kylskåp som är vettigt planerat och som hänger med sin tid bättre än det vi har nu.

På nyårsafton kom vi fram till att vi behövde bättre ordning i vårt kylskåp, så i går tog jag tag i det och stuvade om efter ett bättre och mer logiskt system. I alla fall i mina ögon ;) Kom som sagt gärna med synpunkter på hur det kan bli bättre.

När vi köper potatis ligger den ofta i påsar, vilket skapar kondens som jag skrev om tidigare. Samma sak med färsk spenat som alltid ligger i en plastpåse, och morötter. Om jag fick önska skulle jag vilja köpa grönsaker i lösvikt. Hur som helst blev jag irriterad på all plast, och på att man inte såg vilka grönsaker vi hade på grund av plastpåsarna. Nu ligger alla grönsakerna sorterade, men utan plast. Det skall bli intressant att se om det kommer att fungera bättre. Jag blir i alla fall väldigt sugen på att laga ugnsgratinerade grönsaker när jag ser den här lådan, alltid något :)

För mycket av det goda

Jag har varit ganska rejält trött efter först nyårsafton då vi somnade vid tre, och sedan natten därpå då stormen höll oss vakna hela natten, så att jag flippade ur totalt kan bero på det ;) Bella kom och frågade mig när jag stod dubbelvikt vid kylskåpet och kiknade av skratt: – Mamma, håller du på att få ett sammanbrott? Då skrattade jag ännu mer. Hur kan man ha sju (7!) smörpaket i kylskåpet och tro att vi inte har något alls? Och hur kan man ha lika många tuber med tomatpuré? Och hur kommer det sig att vi hela tiden köper sylt, när ett halvt plan i kylskåpet är fullt med sylt, mos och marmelad?!

I en familj med numera fyra bestämda viljor och smaker blir det en blandning av bra och dåliga matvaror i kylskåpet. Jag gillar att laga och äta grytor och soppor, därav alla flaskor med fond.

Vi försöker ha smör, pålägg och sådant på översta hyllan, men det systemet brukar inte hålla särskilt länge. När vi köper grönsaker räcker inte lådorna till längst ned i kylen, och då hamnar det grönsaker på hyllplanen också. Bra för frukt och grönt, men ordningen fallerar.

Patrik efterlyste under en av våra nyårsdiskussioner ett enkelt sätt att se vad som finns hemma att laga mat av. I hans fall måste det vara förenklat, som kycklingfiléer eller lax som det bara är att steka, om han skall laga mat. Tar jag fram en karré av vildsvin har han inget intresse av att googla på det och hitta ett recept. Och att själv ta fram något ur frysen dagen innan, det kommer inte att hända. Och jag tänker inte försöka omvända honom, jag har redan satt stopp för ganska mycket som han gillar. Som fiskpinnar, korv, färdiga köttbullar och andra halvfabrikat. Alltså har jag nu frigjort en hylla i kylskåpet där vi förvarar kyckling, fisk och kött, och mat som blivit över i burkar att äta dagen därpå.

I kylskåpsdörren är det varmast, där kan man ha sådant som inte kräver mycket kyla, som smaktillsatser.


Så här skall vi äta mer klimatsmart

 1. Lägga matlådor som Patrik kan ta med till jobbet
 2. Använda det vi har, och inte köpa nytt bara för att någon i familjen föredrar en annan smak på till exempel sylt
 3. Bara köpa storförpackningar av sådant som skall stå i skafferiet och som kommer att användas inom rimlig tid
 4. Kolla upp matsmart.se, där man kan beställa matvaror med 20-90 procents rabatt samtidigt som man bidrar till en bättre miljö genom att minska matsvinnet. Matsmart säljer mat som i många fall annars hade slängts på grund av exempelvis överproduktion, kort bäst före-datum, säsongsvaror, förpackningsbyten
 5. Laga vegetarisk mat oftare. Och då menar jag inte sallader av salladsblad som innehåller alldeles för få kalorier och näringsämnen, utan matigare vegetariska rätter som sallader av till exempel quinoa, soppor, grytor och ugnsgratinerade grönsaker och rotfrukter
 6. Inte köpa matvaror där det krävs en matsked till ett visst recept, och resten blir över
 7. Laga ännu mer från grunden, som egen majonnäs
 8. Planera matinköpen ännu bättre
 9. Minska på svinnet. Förvara maten rätt så att den används och inte behöver slängas för att den blir dålig
 10. Hitta ett alternativ till chips och ostbågar som övriga familjen tycker är en nödvändighet på fredagar. En påse skumbananer påverkar klimatet lika mycket som en portion griskött, men utan att du får i dig någon näring.
 11. Ställa in mat som blivit över i kylskåpet direkt efter måltiden
 12. Frysa in mat som vi har i kylskåpet och som vi inte kommer att hinna äta upp i tid
 13. Inte köpa fler grönsaker innan det finns plats i grönsakslådan, istället välja att laga en annan rätt av det vi har hemma

Nå, vad tror ni om det här upplägget? Kan det fungera?

28 reaktioner till “Så här tänker jag bli klimatsmartare i köket 2019

 1. Kloka tankar kring hur vi alla kan göra något mer för miljön! Vi jobbar på att vara klimatsmarta, även om det finns mycket mer att göra, därför är det roligt med såna inlägg som du just gjort. Diskutera mera! :)
  Jag/vi handlar alltid nära utan bil (har lyxen att kunna gå till affären), tygkassar att bära i, köper svenskt, gärna närproducerat kött och grönt, äter minst en vegetarisk rätt i veckan och ska försöka utöka detta i år genom fler och godare recept. ”Plastbantar” i kökets skåpar och använder glasburkar med lock i stället för plastfolie när det blir över mat. Vi har blivit bättre på att improvisera med rester av diverse och lyckats riktigt bra, så bra att det blev ett nytt recept. :)
  Om alla gör det de kan så blir det så mycket bättre. <3

  Gillad av 1 person

 2. Tack för det här inlägget. Jag är sen på det men uppskattar det verkligen. Matsmart ska jag kolla upp. Med det är en sak som jag tycker är viktig att hålla i minnet. Det är att om man får tag på kött från gräsbetande djur så påverkar det inte klimatet negativt. Det blir en rundgång och dessutom gödslar de jorden och gränsområden håller jorden igång och på plats om de inte överbetas.
  Dessutom är animaliska livsmedel mycket näringstäta. Vitaminer och mineraler från animalier kan vi lätt ta upp. Det är mycket svårare från växter. Om vi ska leva på växter måste vi äta enorma mängder och vissa ämnen kan inte alla konvertera. När vi äter animalier har djuren redan gjort det jobbet åt oss därför att deras tarmsystem och magar är skapade för det. Nu menar jag inte att vi ska äta enorma biffar varje dag. Det gör vi sannerligen inte hos oss. Men en viss mängd animalier tror jag att vi behöver för att må bra.
  Vilt, förresten, bör väl vara ganska klimatsmart?

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att du uppskattar inlägget om att bli mer klimatsmart :) Jag är helt inne på din linje om gräsbetande djur, jag vill inte helt avstå från kött, och vi har dessutom turen att få i princip hur mycket vilt vi vill från mina föräldrar. Det är mycket värt, dels har de djuren levt och även avslutat sina dagar på ett bra och skonsamt sätt, dels är de djuren bra om inte dessutom nödvändiga för naturen.

   Gilla

 3. Tack för ett intressant inlägg Annette! Jag har under det gångna året … ja, egentligen kanske ännu lite tidigare börjat försöka handla mer klimatsmart … och tänker nu försöka bli ännu bättre. Försöker även handla mer efter vad som finns just för årstiden och undviker t.ex. frukter och grönsaker som kräver långa transporter. Tyvärr så funkar det ju inte alltid, men man får göra sitt bästa av saken :)

  Gillad av 1 person

  1. Jag skall också bli bättre på att handla efter årstiden och försöka undvika sådant som kräver långa transporter. Men det är ju så mycket (!!) som transporteras. Läser man vilket ursprungsland det är, får jag intrycket att mer än hälften kommer från något annat land än Sverige. Och frukt och grönsaker är det ju svårt att äta svenskt under vinterhalvåret, åtminstone frukt. Men man får göra sitt bästa, precis som du skriver. Ha en fin söndag!

   Gillad av 1 person

 4. För några år sedan började vi med matkasse. Perfekt att få maten hem till dörren och slippa fundera på vad som ska lagas. (Vi ska från och med nästa vecka testa en flexitariankasse, det är vår klimatåtgärd. Återstår att se hur de recepten går hem.)
  I och med all färsk mat räckte vårt kylskåp heller aldrig till och i slutänden så sålde vi vår kyl och köpte en ny som är 1.5 i storlek (två dörrar i bredd) men bara har en låda nertill för det frysta. Den modellen har också djupa dörrfack där vi förvarar massor. Googla på ”kyl dubbel modell” så ser du. Vår kyl har två stora lådor för frukt och grönt och en låg låda med lock för den mat som ska hållas extra kall. Vi är supernöjda!

  Gillad av 1 person

  1. Jag har registrerat oss för matkasse hos flera försäljare, men tyvärr bor vi på en ort där underlaget inte är tillräckligt stort för att köra ut matkassar. Tack för tipset om ert kylskåp, det måste jag kolla upp!

   Gilla

   1. Förstår precis, vi stod på kö i flera år hos vår leverantör innan underlaget i vår by var stort nog. Till slut frågade jag dem hur många personer till som de var tvungna att ha?! Och då körde de igång! :)

    Gillad av 1 person

 5. OMG!!! Ja, jag förstår att ni är fyra personer och att ni inte på tre minuter kan åka till den lokala ICA/Hemköp för att köpa mat, men ett sådant välfyllt (läs: överfullt) kylskåp har jag faktiskt aldrig sett, inte ens hos en familj som hade 6 barn.

  Vill absolut inte vara en besserwisser, men många av grejorna i ditt kylskåp klarar sig alldeles utmärkt i vanlig temperatur – alla dina fonder till exempel, tomatpurén och absolut bananer ( som hatar kyla) och vindruvor.

  Frukt- och grönsakslådan längst ned trodde jag var den ”varmaste” delen i ett kylskåp, då kalluft drar uppåt, men där verkar jag har haft fel. Vi har inga plastpåsar i lådan, men väl små ”fat” eller ”burkar” där vi lägger sakerna i. Men som sagt, all frukt hamnar i en fruktskål hos oss.

  Gillad av 1 person

  1. Hemköp kunde gärna få finnas i närheten, men jag tror att det är minst tre mil till en sådan butik. Till närmaste matvarubutik har vi 1,5 mil enkel resa, så tre mil för att handla mat. Därför storhandlar vi oftast. Inte bara därför, förresten. Jag gillar inte att handla, så jag vill dra ned på antalet tillfällen och handlar mycket när jag väl handlar, ungefär en gång i veckan. Men den metoden skall jag ändra på nu. Du har helt rätt om vårt överfulla kylskåp, och om du tycker att det är överfullt på de här bilderna skulle du se hur det ser ut i samband med att vi skall få gäster…

   Jo, jag vet att många saker skall förvaras varmare än i ett kylskåp. Problemet med till exempel bananer som ligger framme är att de inte äts upp. Har ingen aning om varför de äts upp när de ligger i kylskåp, men inte när de ligger framme i en fruktskål. Dessutom blir det blomflugor om vi har frukt framme. Undrar hur andra löser det..? Tomatpurén skall ut ur kylen så snart som jag städat upp i skafferiet, det är nästa projekt (kommer kanske bilder på det också), men öppnade fonder måste väl stå i kylskåpet..?

   Ja, man kan tro att det är smart att ha frukt och grönsaker längst ned i kylskåpet, men du vet hur jag är som går all in, så jag har läst på om det, bland annat hos livsmedelsverket, och kylskåpen skulle behöva göras om. Jag skall leta på nätet efter ett kylskåp som uppfyller åtminstone mina krav.

   Gilla

 6. Läckra bilder från ditt kylskåp! Ett intressant kapitel och en tankeställare :D

  Redan 1987 tog jag friskvårdsledarexamen och intresserade mig för miljön och att sluta använda plastkassar. Jag har sedan dess alltid haft med egna tygkassar, papperskassar, ryggsäck när jag handlat. Gör som du, sätter scanningslappen direkt på frukten.
  Också intresserad av förvaring av mat och att ta hand om den. Mången frukt, grönt och rot smakar och mår bäst i rumstemp. Bara kolla hur affären förvarar. Man ser aldrig ägg i kylen där. Vissa saker ska enbart vara svalt, ingen kyla. Det bästa är att handla lagom. Ser att du har en himla massa paket smör :D (de går att frysa in, ifall).
  Jag har två lergrytor att laga mat i, toppen! Också toppen till förvaring.
  Kram, Gerd

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du gillar inlägget! Och vad roligt att du legat så i framkant när det gäller att vara klimatsmart! Smörpaketen gav mig ett skrattanfall när jag insåg hur många de var :) Planen var att jag skulle baka till jul, men jag måste ha tänkt den tanken många gånger… och inte tittat ordentligt i kylskåpet innan jag handlade. Det skall jag bli mycket bättre på, att inte chansa utan planera ordentligt, och handla mindre varje gång, så att allt går åt. Lergrytor lagade jag mat i på nittiotalet, det kanske jag skulle gå tillbaka till, tack för påminnelsen! Och tack för tipset om att frysa in smör, det skall jag göra direkt. Kram

   Gilla

 7. Kul att vi är fler som tänker efter mer om att vara klimatsmart och minska ner på plasten. Jag har skickat efter och provar nu bivaxdukar i stället för plastfilm över mat. Fungerar jättebra till ost. Jag skickade efter från http://www.mardashop.se Man kan också göra egna med bivax men det har jag inte provat än, vi får väl se lite längre fram. Bilder på bivaxdukarna finns på min blogg i slutet på december 2018.
  Sedan har jag börjat att sticka egna disktrasor i bomullsgarn, så kul och de fungerar jättebra. Man kan tvätta dom i tvättmaskin eller lägga med dom i diskmaskinen.
  Lerkrukor att ha lök i var något nytt för mig, spännande med alla tips! :)

  Gillad av 1 person

  1. Vilket bra tips, jag skall titta in hos dig och har redan kollat upp webshopen som säljer dukarna. De verkar ju väldigt bra. Jag har funderat på hur det kommer att bli med plastfolien som jag och många använder. Den räknas ju som engångsplast och kommer väl att sluta säljas i och med de nya reglerna som träder i kraft om två år. De här bivaxdukarna verkar ju vara ett perfekt alternativ. Allt som går att använda om och om igen är ju toppen! Så disktrasorna fungerar så bra, vad roligt att höra! Jag blir riktigt peppad av alla bra tips :)

   Gilla

 8. En sak jag tänkte på direkt är stt du har bananer och frukt i kylskåpet, det har jag framme, finns inget läskigare än kall frukt. Min kompis var på en föreläsning om plast och plastsanering så vi har börjat köpa burkar i glas för matrester.
  Annars verkar det bra man gör det lilla man kan så vad gör jag. Jo jag tänker inte äta rött kött, dels för miljön och även för hälsan.

  Gillad av 1 person

  1. Jo, jag vet, och jag håller med. Frukt är godast och håller sig också bäst i rumstemperatur. Problemet är att frukten hinner bli gammal hos oss om den inte ligger i kylen, konstigt nog. När jag ställer fram fruktfat är det ingen som äter, men ligger frukten i kylskåpet går den åt direkt. Väldigt märkligt, eller så beror det på att alla är vana att gå till kylskåpet för att hämta ätbara saker. Jag kanske skall göra ett nytt försök. Glasburkar till matrester är ju jättebra. Det blir nog det för oss också, jag skall kolla upp det. Tack för tips!

   Gilla

 9. Vilket härligt inlägg Annette, detta är ju helt rätt i tiden! :)
  Vissa produkter behöver vi inte förvara i kylen innan de har öppnats, som t ex tomat puré, sylt, inlagd gurka mm.Just detta brukar jag ha en diskussion med min man om, han tycker att allt ska in i kylen direkt.
  Men tänk på att när du handlar så ser du om varorna är placerade i rumstemperatur eller i kylen, då vet man ;)
  Vad kul att du använder smör och inte light produkter, samma här.
  Tomater, lök och vissa frukter förvaras bäst i rumstemperatur. Jag har lerkrukor där jag förvarar löken.
  Att äta mer vegetariskt är ju toppen, många goda recept finns det :)
  Kolla gärna in denna sida https://www.testfakta.se/sv/livsmedel/article/forvara-ratt-hela-listan ;)
  Kolla gärna på lerkrukor här i mitt inlägg :)
  https://naturfoton.me/2019/01/04/att-forvara-lok-to-store-onions/

  Gillad av 1 person

  1. Tack, vad kul att du gillar! Jag tänkte väl att jag skulle kunna få bra tips av er som tittar in här, och det har jag ju redan fått, tack för det! Tomatpurén ligger just nu i vår kyl på grund av brist på plats i skafferiet, det och frysen är mina nästa projekt. Nej, lightprodukter använder inte vi. Jag tycker att det blir bättre smak med renare råvaror, som smör. Och så undviker man förhoppningsvis en massa onödiga och tveksamma tillsatser. Jag skall genast kolla upp lerkrukorna, tack för tips! Och förvaringslistan. Jag känner till att vissa frukter och grönsaker som vi har i kylen skall ligga i rumstemperatur, men hos oss glöms de bort då, och blir övermogna istället. Kanske att det fungerar med sådana lerkrukor, skall kolla upp dem nu :)

   Gillad av 1 person

 10. Att göra Något är bättre än att göra Inget och jag tror att man själv vet vad som fungerar bäst i ens egen familj – och om miljötänket ”fastnar” hos alla så utvecklas det … precis som det bara kan i varje hushåll.
  Hemma hos oss äter jag inget kött, medan mannen äter närproducerat. Vi är under ständig utveckling :) Att göra sså gott man kan, och ändå ”knö” lite på den egna bekvämligheten är ett steg i rätt riktning! Heja er som vill!

  Gillad av 1 person

  1. Det är sant, allt är bättre än ingenting alls. Det tar litet tid att ställa om, och tänka om. Det märks när det gäller mat. Jag är uppvuxen med att vi åt mycket viltkött, och den typen av matlagning sitter mer eller mindre i ryggmärgen. Däremot måste jag anstränga mig för att komma på och laga vegetariskt. Men, det är aldrig för sent och viljan finns :)

   Gilla

 11. Hahaha! Ja vi är ju helt klart inne på samma plan för 2019. De saker du tänkt och funderat över är i princip samma som jag.

  Jag reagerade snabbt på alla dina burkar med sylt, smaksättare och smör och tänkte där finns att jobba på! Men så läste jag längre mer och såg att du redan tänkt på allt det där.

  Min plan är att ha mindre av saker som kan vara bra att ha, som är gott ibland.

  Jag kommer stenhårt hålla mig ifrån att köpa matvaror som jag inte kan ha till flera olika saker. Ska det bara en tesked av någon ”konstig” sak kommer den att uteslutas från receptet. Jag kommer köpa grönsaker efter säsong och försöka hålla mig till inköp av saker som är på vettigt extrapris. Idag när jag handlade blev det några korvar, chorizo, som var nedsatt pga kort datum. De åkte direkt i frysen! Tycker det är bra att ha hemma som tillbehör i soppor osv.

  Ang plast om grönsaker, har lärt mig att ex gurka faktiskt håller längre om det är pladt runt den. Jag tyckte också tidigare att det var helt galet med plasten.

  Dina tygpåsar kommer jag beställa!

  Jag har jätte bra plastburkar med knäppfunktion från Tupperware för grönsaker. Finns i olika storlekar och de funkar att stapla. Förvarad grönsaker i dem håller de mycket längre.

  När vi varit utomlands har vi köpt matkassar i tunt nästan jutevävsplast(?) som vi nu återanvänder gång efter gång. Praktiska och så är de kul påminnelse i vardagen om roliga resor.

  Det var allt jag kom på för stunden 😍 men då vi har samma plan och mål för året kan vi nog hitta massor att lära och tipsa om under året

  Gillad av 1 person

  1. Så kommer jag också att göra. Jag har styrts av olika recept och köpt det som behövs, och trott att resten kommer att gå åt, men det gör det ju inte alltid. Det som inte syns här är hur många olika kryddor vi har… Jag skall gå igenom kryddskåpet också och rensa ut dem som antagligen förlorat sin smak för länge sedan, och sedan hålla mig till de kryddor vi ofta använder och skippa specialkryddor som bara används vid enstaka tillfällen.

   Aha, jag visste inte att gurka höll sig bättre med plast runt. Då har den plasten en funktion i alla fall.

   Vi behöver bättre burkar som går att stapla. Köper man billigare plastburkar passar till slut inte locken på burkarna. Tupperware är ju bra kvalitet, men dem kan man väl bara köpa på speciella träffar..?

   Vad kul att ni också köpt sådana kassar utomlands :) Kassen på översta bilden är en sådan som vi köpte i Frankrike och tog med hem. Håller hur bra som helst och jag blir glad av att se färgerna och texten på den som en påminnelse om vår resa.

   Jättekul att vi är inne på samma spår!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.