Från Fogelström till Kepler – mina förändrade läsvanor

Mia i Bokhörnan håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon om vi hoppat mellan olika genres genom åren.

Under en period läste jag väldigt många böcker som handlade om vanligt folks levnadsvillkor. Per Anders Fogelström är fortfarande en stor favorit hos mig, jag älskar hans Stad-serie. Jag läste även en del av Vilhelm Moberg och Ivar Lo-Johansson, men också nyare litteratur som Åsa Linderborgs roman Mig äger ingen. Jag var väldigt engagerad i de hårda levnadsvillkoren, orättvisorna men också hur många lyckades behålla hoppet och glädjen under så svåra förhållanden.

Jag var aldrig någon deckarläsare innan jag började få recensionsexemplar, och det var så sent som 2016. Innan dess läste jag facklitteratur och skönlitteratur, men extremt sällan någon kriminalroman.

I och med att jag började läsa och recensera böcker som bokförlagen skickade, satte jag mig mer in i bokbranschen och insåg vilka deckarälskare svenskar är. Och jag också, visade det sig. Förra året läste jag 22 spänningsromaner och 35 skönlitterära romaner, övriga böcker var facklitteratur, noveller, young adult-romaner m.m.

I början av 2017 svarade jag på Johanna i deckarhörnans utmaning om fem favoriter bland feelgoodböcker. Jag kunde bara komma på tre stycken eftersom jag hade läst så få.

Men visst har feelgoodböckerna fått ett uppsving på senare tid? Plötsligt ges det ut så många, och nu skulle jag inte ha några problem alls att skriva en tio-i-topp, jag har antagligen läst fler feelgoodromaner de senaste två åren än jag gjort tidigare. Boken på bilden är en riktigt mysig feelgoodroman med alldeles lagom med svärta, den kan jag rekommendera.

Numera läser jag det mesta som hamnar i mina händer. Jag har ganska nyligen upptäckt Sci-fi och YA-romaner, och gillar dem också. Vilken genre det är spelar mindre roll, det viktiga är hur välskrivna böckerna är tycker jag.

När jag var barn läste jag alla böckerna om Kulla-Gulla och älskade dem. För ett par år sedan köpte jag allihop på Bokbörsen och planen är att läsa dem igen, nu med vuxna ögon och med mer uppmärksamhet på tiden som skildras, ur barnens perspektiv. Jag vet inte om man skall säga att cirkeln är sluten, när jag efter att ha hoppat mellan olika genres genom åren, återigen skall läsa flickböcker ;)

 

Ps. Jag missade ju att skriva att jag läste böcker av Jackie Collins, Colleen McCulloughs och Jean M. Auel när jag var tonåring. Vad är det för genres egentligen..? Romance..? Jag var i alla fall helt fast i böcker av dem under några år.

21 reaktioner till “Från Fogelström till Kepler – mina förändrade läsvanor

 1. Per Anders Fogelströms böcker började jag läsa i slutet av 2016, när mamma hade gått bort. Jag började med Stad-serien, fortsatte med Kamraterserien och nu sist har jag läst Barn-serien. Bara älskar böckerna!!
  Det är viktigt att variera sig, tror jag, för annars tröttnar en, eller blir för kräsen.
  Några bokbloggshopperier deltar jag inte i, jag läser bloggar som är välskrivna – och gärna har litterära förtecken. Jag får många lästips och tips på hur jag ska variera mig. :P

  Gilla

 2. Jag läste om hela Kulla-Gulla-serien för ett par år sedan och jag tyckte lika mycket om den nu som då. Visst läser jag den på ett annat sätt som vuxen men ändå, jag trollbands fullständigt ännu en gång. Jag erkänner också att jag precis tagit upp en omläsning av Cherry Ames-böckerna också, en annan serie jag läste hur många gånger som helst som barn.

  Gilla

 3. Säger lite som Monika om Kulla-Gulla, men det kan vara roligt och givande att läsa om. Gjorde det med Brott och straff och tyckte mer om den än jag minns att jag gjorde när den lästes för länge sen. Min läsning har förändrats men det finns genrer som jag nog alltid läst, om än olika mycket, och det är deckare. Men behöver variation annars tröttnar jag och läser väldigt brett.

  Gilla

 4. Liksom vi ändrar oss med åren så gör kanske våra läs-preferenser det också? Det vore ju inte så konstigt!
  Deckare – om vi pratar om den gamla klassiska stilen – gillar jag :) Men om vi pratar deckare som i kriminalromaner, så gör jag det inte. Var drar man gränsen för vad som är vilken genre där? Är deckare och Kriminalromaner verkligen i samma genre? Retoriska frågor ;)

  Gillad av 1 person

  1. Jag gillar också den gamla klassiska deckarstilen bäst, som H-K Rönblom, och Marie Bengts kom med en nyskriven pusseldeckare i 50-talsmiljö för något år sedan, också bra. Jag tycker att deckare är mordhistorier där utredningen är i fokus, jagandet efter ledtrådar. Kriminalromaner är ofta mer actionladdade tycker jag. Numera använder man ju ofta begreppet spänningsroman för att omfatta många olika typer av spännande böcker.

   Gilla

 5. Fogelströms böcker läser jag om och jag bor ju i trakterna där han bodde och dels där ”stadsserien” utspelar sig. Ibland har jag dem också som lite av uppslagsböcker. Kepler läser jag också ibland.
  ”Lilla bokhandeln i Paris” höll jag i handen idag men köpte den inte. Sci -fic är inte min grej riktigt. Men det finns så mycket annat. Försöker variera min läsning men skulle vilja läsa mer. Så det ska jag göra.

  Gilla

 6. jag läser väldigt gärna om hur s.k. vanligt folk har det över hela världen. och hur de har haft det. de där dystopierna som jag plötsligt läst är ju lite sci – fi också. men jag gillar inte zombies, vampyrer o. dyl. och Mats Strandbergs Färjan var det äckligaste jag läst. den var välskriven men allt detta meningslösa klafsande i blod. brrrr

  Gilla

 7. Har ju sagt det förut – du är verkligen en allätare vad gäller böcker. Ibland önskar jag att jag kunde säga samma sak om mig själv, men det kan jag tyvärr inte;-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.