Fem en fredag v. 2: Sena kvällar

Elisa utmanar varje fredag med fem ganska kluriga frågor. Den här veckan är temat: Sena kvällar.

Vad är det bästa med att vara vaken när alla andra sover?
Jag undrar om jag har varit vaken sent helt ensam, utan att någon annan också varit vaken, någonsin… Jo, när jag var tonåring och bodde ensam i ett litet hus. Då kunde jag ta promenader med min hund i skogen mitt i natten. Det var faktiskt helt underbart. Tystnaden och stillheten var precis vad jag behövde med alla tankar som snurrar i en tonårings huvud.

Men fördelen med att somna vid 22 på kvällen, är att man kan vakna upp till det här. Fotot tog jag en morgon när jag vaknade redan vid fyra. När jag tittade ut såg jag en så vacker soluppgång. På med morgonrock och gummistövlar och ut med kameran. När jag kom ut hade det allra vackraste skimret redan försvunnit, men ganska fint var det fortfarande, med solljuset som reflekterades i dimman över ängarna bakom vårt hus. En bra morgon, att stå där i det daggvåta gräset med Shelly vid min sida och bara njuta av tystnaden.
.

När var du senast vaken mitt i natten, och av vilken anledning?
På nyårsafton var jag vaken till klockan tre på morgonen. Vi satt och pratade och hade det så mysigt. Natten därpå kom stormen Alfrida in över Roslagen, och då sov jag i princip ingenting alls. Två nätter i rad utan sömn, det har väl knappt hänt tidigare.


Vilket ställe som har öppet sent har någon gång räddat dig, och varför?
Det måste vara en bensinstation utanför Sala som hade öppet när vi i höstas åkte ganska sent från en fest, och oljelampan började lysa på min bil. Då var jag tacksam att bensinstationen var öppen och bemannad så att jag kunde köpa och fylla på olja.

Innan dess kan jag bara komma ihåg alla tillfällen då jag åkte hem närmare midnatt från mitt jobb på Kungsholmen till min lägenhet på Södermalm, och en grillkiosk var öppen på vägen från tunnelbanan. Där köpte jag min middag väldigt många gånger; tunnbrödsrulle med lövbiff och dallassallad. Jag var inte rädd en sekund att vara ute ensam i stan mitt i natten, och jag råkade aldrig ut för något heller.
.

När du inte kan sova av någon anledning, vad håller dig sällskap?
På kvällarna händer det aldrig. När jag bestämmer mig för att sova tar det bara någon minut innan jag sover. Jag kan sova var som helst, utom på flygplan.
.

Vilket tv-program fick du som liten inte se för att det gick för sent?
Jag hade nog inga sådana förbud, men det var kanske inte så konstigt eftersom jag redan som liten var morgonmänniska och vaknade tidigt, att vakna vid fem var inte ovanligt, och därför somnade i tid på kvällarna. Jag försökte gång på gång se Familjen Macahan när den serien gick första gången, då var jag sju år. Mamma och pappa brukade göra krabbsallad och rostat bröd de kvällarna, och sedan var det bara att vänta tills filmen började. Det starkaste minne jag har av Familjen Macahan från den tiden, är när pappa bär upp mig till mitt rum, utan att jag sett en enda sekund av filmen :)
.

Nu skall jag förbereda key lime pie med lime, färska jordgubbar, vanilj, kondenserad mjölk, digestivekex och grädde. Sedan måste jag se på Skavlan klockan 21, då skall bland andra psykiatrikern och författaren Anders Hansen vara med, och Jonas Gardell.

Hoppas ni har en fin fredagskväll!

7 reaktioner till “Fem en fredag v. 2: Sena kvällar

 1. Hej du pigga morgonfågel. Jag är tvärtom, alltid varit morgontrött, och gissa om jag avis på alla som upplever morgonrodnad och får till så vackra foton! Enda gångerna det hänt är när vi var ute och campade om somrarna och man blev pinknödig missinassen och klev ut ur vagnen och häpnade över världens vackraste himmel. Ha en fin ny januarivecka

  Gilla

 2. Bilden på soluppgången är magnifik! Jag är raka motsatsen till dig. Är nattuggla och har fotat hur många solnedgångar som helst;-)
  Familjen Macahan är ju kult. Jag är ju äldre som du, men minns att jag alltid satt klistrat framför tv:n då.

  Gillad av 1 person

  1. Jag letade efter solnedgångar, och sådana har jag också fotat, men framförallt vintertid, när solen går ned runt fyra-fem på eftermiddagen, då är jag fortfarande vaken ;)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.