Fem en fredag – om avkoppling

Elisa utmanar varje fredag med fem ganska kluriga frågor. Den här veckan är temat avkoppling.

Här är Fame, som kan konsten att koppla av.

Elisa undrar:

 1. Hur kopplar du av på bästa sätt?
 2. Är du bra på att vara ledig?
 3. Vad gör dig stressad i en avkopplad miljö?
 4. Använder du dig någonsin av skärmfria tider?
 5. När kände du dig som mest avkopplad sist?

Hur kopplar du av på bästa sätt?
Faktiskt tror jag att det är genom någon form av fysisk ansträngning. Som att träna på gymmet eller rida. Då fokuserar jag helt och hållet på det jag gör och kopplar bort tankarna.

Är du bra på att vara ledig?

Jag är i alla fall bra på att fylla ledighet med en massa aktiviteter ;) Jag har letat efter bilder i bloggarkivet för att bevisa att jag är bra på att vara ledig, men det finns inte så många bilder på mig överhuvudtaget. Jag är ju alltid bakom kameran och tycker dessutom att jag ser hemsk ut på alla bilder. Men här är en bild tagen på den tiden jag hade analog kamera. Vi var på MC-semester i Norge och här ligger jag och vår vän Ralf och vilar. Avkoppling.

Tänk att den där packningen var allt vi hade med oss för att åka 300  mil på MC genom Norge. Ett bevis för att man egentligen kan klara sig med väldigt litet.

Här kopplar jag av vid en pool på semester i Frankrike. Men ärligt talat är jag inte så bra på att ligga vid en pool om jag inte har en bok att läsa. Jag är hellre i vattnet, jag älskar vatten, om det inte är alldeles för kallt. Här satt jag nog bara en kort stund innan jag började bli rastlös.

Här kopplar jag av i en soffa på Grand Central Station i New York, hösten 2010. Men ärligt talat satte jag mig nog bara där för att det skulle tas en bild.

På trappan där många scener från New York-filmer spelas in, bland annat i teveserien /filmerna Sex & the City.

Vad gör dig stressad i en avkopplad miljö?
Massor av högljudda människor samlade på samma plats. Jag gillar inte att vara på platser där många småbarnsfamiljer samlas. Ledsen, men så är det. Restaurangen på Ikea till exempel. Eller en pool full med tjoande barn. Klar tantvarning på mig, helt klart. Jag vill att det är förhållandevis tyst så att jag kan höra fåglar och andra ljud från naturen.

Använder du dig någonsin av skärmfria tider?
På sätt och vis. Jag har stängt ned bloggen och Facebook flera gånger och haft halvårslånga pauser, men jag kommer alltid tillbaka. Jag har för mycket utbyte av alla bloggvänner. Däremot använder jag mig inte av inställningen för skärmtid på mobiltelefonen. Sociala medier är litet av mitt fönster ut mot världen eftersom jag har mycket ensamtid.

När kände du dig som mest avkopplad sist?

Det här var inte avkopplande, men roligt. Ni får bortse från den busiga fyraåringen i vagnen.. ;) Vi hyrde en vagn när vi var i New York, så att vi kunde gå mycket och se mycket. Det har nog varit vår stil på våra resor, att uppleva mycket. Inte så mycket vila direkt.

På min lista över vad jag ville göra i Normandie hade jag att fota hästar på stranden. Här försökte vi springa ikapp ett gäng hästar som vi såg på håll. Det gick inte så bra. Ni ser kanske de små prickarna vid horisonten långt bort? Det är hästarna. Inte avkopplande, men väldigt kul.

Också en gammal bild

Senast jag kände mig väldigt avkopplad är nog just nu faktiskt. Jag har fått ett träningsprogram som är helt perfekt för mig. Alla rekommenderade vikter stämmer och jag får väldigt hög puls och svettas floder när jag tränar. Efteråt känns det som jag skulle kunna äta ett helt vildsvin och sedan sova. Och ännu ingen smärta i höften efter träningen som gör att det inte känns avkopplande alls. Håller tummarna för att det här passet också gick bra så att jag kan sova i natt.

Nu skall jag göra någonting annat som är avkopplande, lägga mig i sängen och läsa vidare i en bok. Tittar runt till er i morgon bitti när vårt Internet inte är lika segt.

Ha en fin fredagskväll!

4 reaktioner till “Fem en fredag – om avkoppling

 1. Vilken härligt avslappnad pälshög där på första bilden :-)

  Jag är något av en expert på att koppla av, fast det får inte bli FÖR lugnt så att det blir trist… Det måste hända saker och ting också. Trevligheter, alltså :-)

  Gilla

 2. Läser dina svar och funderar på vad avkoppling är egentligen. Jag skulle ju mena att du kopplar av i allt det du gör :) om avkoppling är återhämtning så måste det ju kunna ser väldigt olika ut. Definierar vi det som att sitta still och vara helt utan stimulation så låter det i alla fall väldigt stressande för mig ;)

  Gilla

 3. Ja du är nog en som bara blir stressad av att bli tvingad till sysslolöshet! Jag kan o vill numera styra över min egen tid och det längtade jag efter lång tid som egenföretagare. Alltid jobba när alla andra var lediga. Men nu är det slut på det. Kul att träningen funkar för dig, ha en skön helg

  Gilla

 4. Skrattade gott åt ditt svar på vad som gör dig stressad i en avkopplad miljö. Jag skrev ungefär samma sak, och vi tänker helt lika där. Okej, det må vara tantvarning över inställningen och den kan du vara stolt över. Jag är det i alla fall;-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.